debatt.

Jag fick en fråga i min frågelåda som jag kände krävde ett helt eget inlägg.

Vad tycker du om min blogg?

Tyvärr, jag svarar inte på såna frågor. Inte heller ”hej hur är det?” eller ”hur är din kväll?” eller andra liknande frågor. Min blogg är inte ett chatforum.

Nu kommer jag låta gnällig och tjurig, men jag har inte riktigt förstått vitsen med såna kommentarer. Det är ingen tävling i vem som får flest kommentarer på ett inlägg. Jag får hellre 2 kommentarer med utvecklande synpunkter, konstruktiv kritik och ärliga åsikter än 43 st där det står ”fin bild” eller ”hur är det med dig då?”. ”Fin bild” är inte på nåt sätt utvecklande. Inte för den som tagit bilden eller för den som kommenterar. Utveckla din åsikt! Vad i bilden gillar du då? Varför är den fin? Vad gillar du inte? Hade du velat ha den beskuren annorlunda? Tänk till lite när ni kommenterar bilder.

Jag tycker överlag att det slickas lite för mkt röv i bloggvärlden. Ingen törs kritisera. Jag kan ifs vara likadan, inte för att jag inte vill säga vad jag tycker, utan för de gånger jag faktiskt gett konstruktiv kritik så har jag fått skit för det. Har jag en åsikt idag som inte är positiv så håller jag hellre käften, för jag orkar inte få skit. Det är som att igen vill höra annat än ”gud vad du är duktig!”. Hur ska folk nånsin utvecklas om ingen talar vad man gör för fel, och hur man borde göra egentligen?


UPDATE:

För att vara lite mer tydlig i min åsikt:
Jag menar inte att jag inte uppskattar att folk tar sig tid att kommentera min blogg, för det gör jag verkligen. Och jag menar inte heller att varje kommentar ska vara en hel uppsats. Nåt så enkelt som ”snyggt ljus” eller ”härliga färgtoner” är alltid mkt roligare att läsa än ”fin bild”. Det betyder att personen som kommenterar har tänkt till och reflekterat över nåt i bilden.

Jag förväntar mig inte heller att folk som inte är intresserade av foto ska sätta sig och skriva en helsida med konstrutiv kritik. Kan man inget om foto kan man fortfarande uppskatta en bilds skönhet, och då går ”fin bild” alldeles utmärkt. Inlägget var mer riktat mot fotobloggarna där ute som faktiskt har intresset. Har man fotointresse så måste man också ha ett intressa att utvecklas.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • johannalundberg - Håller med på varje punkt. Det viktigaste är inte antalet läsare utan kvaliteten.
  Det står mig lite upp i halsen med kommentarer som ”prenumera på varandra?”
  Ehh, nej varför skulle jag vilja göra det. Är din blogg bra så kommer jag väl i såfall göra det själv?
  Det är på tok för mycket smörerier runt omkring.SvaraAvsluta

 • Emil Johansson - Åh, äntligen någon som ryter ifrån. Jag håller med dig till punkt och pricka. Jag får själv få kommentarer, men är glad för varenda en. Och då är det extra roligt när den som kommenterat faktiskt ansträngt sig lite istället för att bara skriva ”fin bild” elller ”bra skrivet”. Det värsta är kommentarer som bara säger ”GÅ IN PÅ MIN BLOGG”, sådana raderar jag direkt. Kommentarsfältet är inget jädra klotterplank för folk som bara skriker efter uppmärksamhet.SvaraAvsluta

 • Malin - Har också tänkt på det där, och håller verkligen med! De som skriver sådana kommentarer vill ju bara att flera ska läsa deras bloggar, och dom lyckas! Något jag inte tycker att dom förtjänar.SvaraAvsluta

 • Annika - Det roliga som de här som kommenterar ”fin bild” överallt inte tänker på är ju att de får fan så mycket mer uppmärksamhet om de skriver en längre och mer utförlig kommentar. Om det nu är uppmärksamheten och besökare de är ute efter, vilket det säkert är i de flesta fall.SvaraAvsluta

 • Katja - Mjo kan hålla med till viss del, men samtidigt tycker jag att det är kul att få kommentarer där det ”bara” står fin bild också. Alltid kul att se vem som varit inne och tittat även om de kanske inte har något speciellt att säga om just det inlägget. Blir glad för alla kommentarer utom såna du också nämnt: Gå in på min blog, ska vi lägga till varandra på bloglovin osv. De har ju inte ens bemödat sig med att läsa inlägget ifråga…SvaraAvsluta

 • Rania - jag håller med helt och hållet! har också samma problem ”fin bild” men inte på vilket sätt och får ja kritik är de bara ”denna var mindre bra” men de säger inte varför. Klart man blir glad för ”fin bild” men som du säger, man utvecklas inte.

  har du mycket ”problem” med reklamkommentarer? Typ random personer som skriver ”hej jag har en tävling, gå in här” eller ”kolla in min nya header” osv? Det är också väldigt enerverande.SvaraAvsluta

 • FINA - bra skrivet!SvaraAvsluta

 • Jasmine - Hejsan!
  Jag tycker väldigt mycket om dig&din blogg, du är unik och cool och du har din egen stil! :)
  Du passar bra här på wordpress tycker jag,hihi!
  Dock undrar jag ifall jag skulle kunna få in gamla sida, alltså, gamla domän menar jag.

  http://thisistheyear.blogg.se

  – Jag har nämligen alltid älskar det namnet. Jag tycker det är klassiskt och coolt, och passar väldigt bra till mina fotografier tycker jag, jag hoppas jag inte störde eller något. Ha det bra.

  Kram Jasmine!SvaraAvsluta

  • elinivemo - tack så mkt, men jag tänker tyvärr inte släppa den bloggen. Thisistheyear är liksom jag.. (;SvaraAvsluta

 • Camilla Andersson - åh, håller verkligen med dig!!SvaraAvsluta

 • David - Haha jag kom på mig själv här om dagen när jag skrev ”fin bild” till dig helt utan andra ord. Själv hatar jag när folk skriver så, bara skummar förbi dom kommentarerna. Lovar att jag ska komma in och ge all sorts kritik på dina kommande bilder ;)SvaraAvsluta

 • Sussi - Jag håller verkligen med dig. Det är ju så jäkla tråkigt med kopierade kommentarer eller helt menlösa sådana. Jag, precis som du, är rädd för att komma med kritik då jag fått för mycket skit för det då jag har gjort det. Därför skriver jag nästintill bara positiva kommentarer och försöker utveckla dom så bra det går.SvaraAvsluta

 • A F F L U E N Z A - Förmodligen rör vi oss inte inom samma bloggkretsar, för i min värld är det helt ok att ibland slänga iväg ett ”wow, snygg bild!” när man inte har tid eller lust att utveckla mer. Nu driver inte jag någon stor blogg och personligen är jag glad åt _alla_ kommentarer, bra som dåliga. Men ja – överlag har folk svårt att komma med konstruktiv kritik. Dock finner jag det lite väl att hinta om att vi läsare bör skriva konstruktiv kritik annars vill du inte att vi kommenterar? Jag förstår samtidigt att du börjar bli less på folk som försöker få in dig till deras bloggar genom att tjata om bloglovin etc. Har inte riktigt det problemet själv.

  Nej, jag gillar inte _alla_ dina bilder, men då jag har kommenterat vid flera tillfällen [fast bara snabba kommentarer såsom att bilden i sig var snygg] och du inte ens bemödat dig med att på något sätt visa att du läst kommentarerna (nu inser jag ju varför haha) har jag inte funnit någon anledning att lägga ned någon större tid åt att kritisera dina bilder. För mig är det här med bloggen ett ge- och ta-förhållande, jag försöker att alltid svara folk som skriver inne hos mig, hur lång tid det än må ta mig. Ibland har man helt enkelt inte tid, men vill ändå poängtera att man gillar bilden.

  Men precis som jag sade – min bloggvärld är helt annorlunda än din. Jag har inte 400 läsare utan jag har ett glatt gäng som kommer in och kommenterar, och som jag lär känna bättre och bättre genom att själv hålla upp kommunikationen. Men i grund och botten är många av de jag har kontakt med via bloggarna sådana jag lärt känna på andra ställen som inte är fotorelaterat vilket innebär att vi inte alltid ger varandra konstruktiv kritik. När det gäller det sistnämda har jag gett upp och lägger all mitt hopp åt Flickr ;)

  Vad gäller rövslickeri har du _fullkomligt_ rätt. Jag har läst en del inlägg där jag starkt funderar på hur personen i sig är funtad – och läsare håller med dem hur fel bloggaren än har gjort vilket är för mig helt vansinne. Personligen går jag inte in och skriver på en bild jag tycker är mindre bra att den är just det, dock har jag inga problem med att berätta för bloggare om jag tycker de skrivit/gjort fel.

  Vill du ha kritik? Överlag gillar jag dina porträttbilder där du har snygg skärpa i ansikte (ditt självporträtt rakt framifrån poppar verkligen ut från sidan, jag gillar nakenheten och sårbarheten den utstrålar) och då jag är en bokehjunkie måste jag givetvis poängtera att du brukar ha grym bokeh på dina bilder. Nu har jag inte varit inne här på väldigt länge, men min _absoluta_ favoritbild är helt klart den sneda på cykelsadeln du tog för ett tag sedan. Den hade jag gladeligen haft hängandes på väggen vilket säger en hel del då jag är förbannat kräsen med vad som kommer upp där. Dock gillar jag inte riktigt din bildbehandling vad gäller bilder såsom denna: http://www.flickr.com/photos/elondotcom/3871806262/in/set-72157622062508441/. Detta har förmodligen mer att göra med mina preferenser än att bildbehandligen i sig är dålig och ful. Dessutom var det lite för mycket texture för min smak på denna; http://elinivemo.wordpress.com/2009/10/18/t52-week-8-movement/. Den lite mörka bildbehandligen du kör med emellanåt med vinjettering gillar jag.

  Efter vad jag har hört skall det finnas en grupp på Flickr för konstruktiv kritik, kanske vore något för dig?

  Ha det gott, T.

  PS. Sambon tyckte visst att jag lät lite halvbitchig, det var inte min tanke *s* ;)SvaraAvsluta

  • elinivemo - Hej. Först vill jag tacka för en riktigt grym kommentar. jag tycker inte att det var en bitchig ton alls. sakligt och ärligt, precis som det ska vara!
   du ska även få ett riktigt svar på hela kommentaren, men just nu måste jag sova.
   jag åkterkommer!SvaraAvsluta

  • Marie - Haha, smaken är verkligen som baken. Jag älskar redigeringen….SvaraAvsluta

  • elinivemo - så, nu har jag tid att svara. (;
   självklart är det helt ok att skriva ”fin bild” ibland, jag kan göra det själv, men när alla kommentarer blir så är det inte lika kul längre. Jag säger inte att jag inte uppskattar kommentarerna, för det gör jag, jag tycker det är skitkul att folk faktiskt tar sig tid och går in på min blogg och läser. Lite variation vore kul. Och det behöver inte vara en hel uppsats, det räcker med ”snyggt ljus!” eller ”jag gillar vinkeln”. Det är för mig så mkt värdare än att läsa ”fin bild” och det betyder att personen som kommenterat faktiskt reflekterat över nåt.

   jag har faktiskt vart inne på din blogg, och jag gillade det jag såg, men jag hade inte tid att kommentera då, och sen har jag glömt bort det. (;
   ja, det är ett ge-och-ta-förhållande, och jag vet att jag är otroligt dålig på att kommentera andras bloggar. Jag har de jag läser frekvent i min länklista, och dom brukar jag kommentera flitigt, annars är jag faktiskt rätt lat. Jag tar mig i kragen emellanåt och kommenterar utav bara helskotta, men sen sjunker jag lätt tillbaks till gamla slacker-elin. :P
   jag känner mig inte tvungen att svara alla som kommenterar hos mig. Jag svarar om nån ställer en fråga, eller kommer med en synpunkt. Jag skriver aldrig ”tack”-kommentarer. Det kanske är dåligt av mig, men jag känner inte att jag har varken tiden eller orken. haha, nu låter jag nog gnällig igen, men det är sanningen. jag besöker inte alla som kommenterar mig, och det finns faktiskt en anledning. Jag gjorde det på flickr förut. Jag gick in på ALLA som kommenterade, blev vän med eller favade, och efter ett tag såg satt jag där framför datorn och maniskt svarade alla. Jag tyckte det blev opersonligt och tråkigt så jag slutade. Nu svarar jag bara när jag vill, och trivs bättre så.

   jag uppskattar verkligen din kritik! jag tror inte folk förstår att alla inte kan tycka om allt, och tar det som ett påhopp om man skriver nåt som inte är solsken och rosor.

   Nu ska jag ta mig tid att gå in på din blogg och titta ordentligt, och kommentera! :D

   Tack igen för en kanonkommentar.SvaraAvsluta

   • A F F L U E N Z A - Ha ha, jag vet. Pinnen är otroligt enerverande på den bilden :)

    Personligen brukar jag aldrig tacka bland kommentarerna, svarar gör jag i den andra personens bloggar. Om det inte är något viktigt ämne jag tycker att folk bör läsa förstås, eller om någon ifrågasätter något jag skriver – då vill jag att alla ska ha möjlighet att läsa svaret :) Jag känner mig nog egentligen inte _tvingad_ att svara på kommentarerna i min blogg, men det är som sagt betydligt färre hos mig. Jag har dessutom ”känt” de flesta av dem under flera år vilket innebär att vi för en annan slags kommunikation än ”fin-bild”-kommentarer. Men som sagt, jag förstår absolut att du lessnar på trista kommentarer.

    Dock håller jag med de andra vad gäller själva kritiken. Jag har verkligen NOLL koll på fotografi och känner inte riktigt att det är min plats att kritisera någon som jag upplever har betydligt mer erfararenhet än vad jag har. Men jag skall helt klart börja tänka på att kommentera bättre, inte bara här utan hos andra också :)SvaraAvsluta

 • frida - Men då min vän måste jag fråga, om folk som tex jag, som inte kan någonting alls om foto och skärpa och beskäring (är det ett ord eller hittade jag på nu?) och allt vad det kan heta, om vi ändå tycker att en bild är jävligt snygg men kanske inte kan säga så mkt om varför, vill du då inte höra att vi tycker den är fin? Beröm är väl alltid roligt även om det inte är ”utvecklande”? Du vet att jag tycker du tar asfina bilder (jag marknadsför dig ju på jobbet o allt) men om jag skulle säga nåt kritiskt skulle du ju bara tycka att jag inte kunde nåt eller hur? ;)

  puss älskling molle har färgat håret svart!SvaraAvsluta

  • elinivemo - haha, jag förväntar mig inte att folk som inte kan nåt ska fördjupa sig mer. :P

   man kan köpa lask på statoil!SvaraAvsluta

 • Line - Jeg kunne ikke vært mer enig! Og som du sier, heller to kommentarer med synspunkter og konstruktiv kritikk enn mange kommentarer som ikke gir meg noe som helst.
  Selvfølgelig, av og til så har jeg ikke tid eller kreativitet til å skrive en skikkelig kommentar med mine synspunkter. Og da vil jeg bare få sagt at jeg likte bilde veldig godt!SvaraAvsluta

 • Simon - Jag håller med, men jag har själv nämnt det i min blogg men då tog folk det lite för bokstavligt och började klaga på saker bara för att och bara för att jag hade sagt att jag ville det, och det var ju inte precis meningen. Jag tror många (speciellt de som inte är intresserade av foto) har svårt att skilja på gränsen mellan att klaga och ge konstruktiv kritik. :)SvaraAvsluta

 • nathalie - håller verkligen med (utan att slicka röv.) oftast när jag skriver ’fin bild’ eller liknande så menar jag det, att det är en fin bild. jag är inte en sådan som fiskar kommentarer alls, så om jag berömmer någon för exempelvis en bild så är det för att jag tycker den är *fin*. jag skulle själv vilja ha mer kritik eftersom jag älskar att utvecklas inom det jag är intresserad av, men så kan det ju också vara att den personen som kommenterar inte kan så mycket om just det ämnet.

  förresten, du är grym.SvaraAvsluta

 • Maria - Jag tycker att det är väldigt svårt med konstruktiv kritik i sådana här opersonliga sammanhang… De flesta fotobloggar jag besöker tillhör folk som jag inte vet något mer om än just att jag brukar besöka deras blogg ibland och då har man ingen aning om personen skulle uppskatta kritik eller bara ta illa upp.SvaraAvsluta

 • B - Eftersom jag är en uberamatör så säger jag bara att de flesta av dina bilder är så vackra att jag ler för mig själv när jag tittar på dem. Hoppas det slår ”fin bild” hi,hi…och så vill jag säga att jag önskar att du kunde göra mig lika vacker som E på bild :-)SvaraAvsluta

  • elinivemo - klart jag kan, det handlar bara om att slappna av. (; make lööööv to the camera! haha. vi tar det när vi fotar resten av familjen?SvaraAvsluta

 • EnviroSheila - Kunde inte ha sagt det bättre själv! Det värsta som finns är kommentarer vars enda syfte är att få en att gå in på deras bloggar. Oförskämt att inte ens ta sig tid att läsa inlägget de kommenterar! På ren jävelskap går jag INTE in på deras bloggar (även om jag blir nyfiken)… nä minsann min uppmärksamhet ska man ”förtjäna”.

  Och du… fina bilder ;)SvaraAvsluta

 • Fanny, fotoblogg - Jag håller verkligen med dig, det är mycket roligare när det är lite mer konstruktivt eller detaljerat. Jag tycker dock att det är väldigt svårt att ge mer detaljerade kommentarer till de som är bättre än mig, framförallt när det gäller konstruktiv kritik.SvaraAvsluta

 • Niclas Fasth - Jag stöder detta.
  Denna kommentar är motsvarande att ’gilla’ nånting på Fejsbocks.
  Här är en msn-tummeupp för att vidare illustrera min åsikt: (Y)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*