Lucka 3 – Lär känna din kamera.

Back to basics. För att utvecklas till en bra fotograf måste du lära känna din kamera, och det kan ta ett tag, men när man väl är där så är det så mkt roligare att fota. Allt jag kan har jag lärt mig på egen hand. Jag har spenderat många timmar med instruktionsboken och på internet för att lära mig alla inställningar, vad de betyder och vad det gör för skillnad att öka eller sänka de olika värdena.

Vi börjar med en snabbgenomgång.
Här följer tre begrepp som du måste kunna utan och innan (klicka länkarna för mer utförliga förklaringar):

Slutartid: Anger under hur lång tid bilden tas dvs. hur lång exponeringen är. Enkelt uttryckt: ju mörkare det är ute, desto lägre slutartid behöver du, och tvärt om.
Bländarvärde: Anger hur mkt ljus som släpps in när slutaren är öppen. Ju lägre bländarvärde (större bländare), desto mer ljus kommer in. (ex. f/1.8 släpper in mer ljus än f/4).
ISO: Ljuskänslighet. Höjer du ISOt blir bilden ljusare. Försökt att använda så lågt ISO som möjligt och reglera exponeringen på slutartiden då höga ISO-tal ger brus. (finns såklart lägen då man bör höja ISOt, tex. vid inomhusfotografering på kvällen.)

Next step; Välj rätt programval på din kamera.
På din digitala systemkamera (dslr) hittar du olika programval. (nu kommer jag utgå från Canon, för det är det jag har och kan.)

Den gröna fyrkanten: Helautomatik. Det enda du behöver göra själv är att trycka på avtryckaren, kameran ställer in ALLA inställningar själv. (Inte särskilt utmanande, mitt tips är att gå direkt på P eller Tv.)
P: Programautomatik. Du ställer själv in ISO och vitbalans och kameran ställer själv in slutartid och bländarvärde. (Bra nybörjarläge. Stanna inte för länge här. Steget till nästa programval är inte särskilt stort.)
Tv: Slutarprioritet. Du ställer in slutartid, ISO och vitbalans och kameran ställer själv in bländarvärde. (Jag körde oftast på detta fram tills jag skaffade mig mitt 50/1.8, då gick jag över till Av.)
Av: Bländarprioritet. Du ställer in bländarvärde, ISO och vitbalans och kameran ställer själv in slutartiden. (När man börjar behärska kameran lite mer är det dags att vrida ratten hit. Speciellt om du fotar med ett ljuskänsligt objektiv, ex 50/1.8.)
M: Manuell. Du ställer in ALLT själv. (Det ultimata och det jag alltid kör på. Ger stor valfrihet och flest möjligheter)

Hur vet man att bilden blir rätt exponerad?
När du tittar i sökaren hittar du en exponeringsmätare. När pinnen under står precis i mitten är bilden rätt exponerad.
Står den åt höger kommer bilden bli underexponerad, dvs. för mörk. För att undvika detta kan man antingen minska slutartiden, sänka bländarvärdet eller höja ISOt.
Står den åt vänster kommer bilden att bli överexponerad, dvs. för ljus. För att undvika detta kan man öka slutartiden, höja bländarvärdet eller sänka ISOt.

Nu är det bara att ge sig ut och bekanta sig med kameran. Fota allt du ser, och fota mkt. Ser du ett motiv som du vill fånga, nöj dig inte med en bild. Risken finns att du inte blir nöjd med bilden du tagit. Ta istället 20 bilder på samma motiv fast från lite olika vinklar och med lite olika inställningar.

(Jag ber om ursäkt om jag har förklarat något dålig, jag är inte alls bra på att formulera mig och hoppar ofta över vissa saker som för mig är uppenbara.
Och remember: Det här är mina åsikter och inget som är regler eller måsten, bara tips på hur jag gjorde som nybörjare.)

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • nathalie - jättebra tips! tack!SvaraAvsluta

 • FINA - EN FOTOBLOGG - otroligt bra tips! hade nog behövt dem när jag fick min kamera. Jag fick endast en instruktionsbok på cd skiva och orkade aldrig kolla igenom den, samtidigt har jag aldrig använt autoläget. det var liksom ingen sport.. haha :)SvaraAvsluta

 • Mamma Ulmefors - Jag gillar din lilla fotorelaterade kalender! Skänt att du kommit upp med något helt eget, som dessutom relaterar till din blogg.
  Det känns som lite mer tanke och engagemang bakom än att låta företag sponsra prylar som bara lottas ut via dig.SvaraAvsluta

 • EnviroSheila - Hmm… Blir det inte tvärt om med slutartiderna? För mörk bild – längre slutartid, för ljus bild – kortare slutartid…

  Skitbra ide med fotojulkalender förresten! Jag kommer att läsa hela månaden ;)SvaraAvsluta

  • elinivemo - Det är så det står, fast i andra ord. ”ju mörkare det är ute, desto lägre slutartid behöver du, och tvärt om.”

   woho. :D stay tuned, det kommer mkt kul.SvaraAvsluta

 • josefin - underbart fin ide med din julkalender!SvaraAvsluta

 • Lydia - Jag har läst många sådana här inlägg men du har nog varit den som förklarat det här på det enklaste sättet, tack! :)SvaraAvsluta

 • linnea - skit bra tips! mycket bättre än dvdn jag fick med när jag köpte kameran :PSvaraAvsluta

 • Lucka 23 – All hjälp samlat på ett och samma ställe! | Elin Ivemo's Fotoblogg - […] och rattar. Jag skrev två inlägg om hur du lär känna din kamera i förra årets julkalender. Del 1 & del […]SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*