lucka 5 – kameran är inte det viktigaste

Det har varit mkt snack om kamerauppgraderingar på sistone. Det är många som känner att det börjar bli dags att lämna ingångskameran bakom sig och gå vidare till en bättre, gärna fullformat. För vissa är detta säkert sant, men jag anser inte att det finns nån anledning att köpa en superdyr kamera utan att verkligen tänka efter. Så länge du inte behärskar den kamera du äger idag till 100% kommer bilderna inte bli nå bättre, spelar ingen roll om du köper en kamera för 10.000 eller 25.000.

Känner du att det börjar bli lite same old att fota med din d60/400d och kitoptiken hela tiden? Börja då med att uppdatera objektivet! Sanningen är den att optiken man får med inte är särskilt vass. Chefen för fotoavdelningen på mitt jobb uttryckte det jättebra; Det är som att köpa en ny Mercedes och bara köra på 2ans växel. Otroligt mkt sitter i optiken, och den måste även passa för det du ska fota. Det är svårt att fota fåglar med 18-55-optik. Är det det du vill göra; köp ett tele! Det blir oftast inte lika bra att fota porträtt med f/5. Uppgradera till ett 50/1.8 (ligger på dryga tusenlappen!) om du gillar att ta porträttbilder. Är du landskapsbildsfreak? Köp ett vassare vidvinkelsobjektiv.

En annan bra grej är att utveckla är sitt redigerande. Det finns inte många fotografer idag som inte redigerar. För mig handlar det om att förhöja bilden och redigerar alla mina bilder. Testa att googla det du är ute efter att göra. Eller sök på youtube, där finns många videokurser. Annars har vi moderskeppet.se där det både finns gratiskurser och köpdvder med redigeringstips.

Jag vill passa på att tipsa om ett par fotografer som är fantastiskt duktiga, men som inte sitter på superduperutrustning, men ändå producerar enormt vackra bilder!
Den underbara talangen Rosie Hardy är en av flickrs största. Hon har fram till för ett par månader sen fotat ALLA sina bilder med en Canon eos 400d och kitoptiken. Hon är även en jäkel på att redigera sina bilder.

Landskapshobbyfotografen Jinna Van Ringen, eller Elusive som hon kallar sig på flickr, har fram tills nyligen (då hon vann en 7d i en fototävling!) fotat alla sina bilder med en först en 400d och sen en 40d och div. objektiv. Det som är mest använt är hennes sigma 10-20. Även hon är en jäkel på att redigera och har faktiskt actions till salu på hennes hemsida.

Victor Oliviera heter en 17-årig kille från Brasilien som spottar ur sig enorma bokeh-bilder som han fotar med sin 400d och antingen 50/1.8 eller kitoptiken med närgränsfilter på.
(Självklart finns det folk som faktiskt behöver uppdatera sin kamera, och jag avråder er inte. Det här inlägget är mer riktat till alla hobbyfotografer där ute som fortfarande inte fått ut allt av sin kamera. Och igen, det här är bara min åsikt.)

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Caroline - sjukt bra sagt!SvaraAvsluta

 • Sara - häftigt inlägg! :DSvaraAvsluta

 • Schwadegan - Intressant inlägg, funderar själv på att köpa min första ”riktiga” kamera. Finns så väldigt mycket att välja mellan bara..SvaraAvsluta

 • dena - tipsa om olof grind helt underbar fotograf ju. han har också 400dSvaraAvsluta

 • Camilla Andersson - Tack för tipsen! Älskar när man hittar nya, duktiga fotografer.SvaraAvsluta

 • challan som sket i brallan - mycket bra skrivet. får en att tänka efter även om jag nu inte har en tanke på att köpa en dyrare kamera, tänker så som du skriver, att man kan köpa objektiv istället, blir lite billigare.SvaraAvsluta

 • Emma - skönt att någon verkligen skriver om detta. När jag hade min 400d med kitobjektivet så tröttnade jag på den fort. När jag väl köpte 50mm/1.8 så var kameran som en helt annan!SvaraAvsluta

 • Annika - Sjukt bra Elin..! Cred!SvaraAvsluta

 • Ida - Bra skrivet! jag har en d60 med ett kitobjektiv och ett 55-200 objektiv. skulle vilja uppgradera mig till en kamera med fler fokuspunkter än tre.. tror du att det blir någon skillnad när jag fotar i rörelse (mindre rörelseoskärpa tex)med fler fokuspunkter eller är det bättre att satsa på bättre objektiv? :)SvaraAvsluta

 • isabellandersson - Mycket bra Elin.. Hejja ! För tusan jag fotade med min mobilkamera innan jag fick min D60.

  I dagsläget vill jag göra såsom du skiver och uttöka mitt optik-förråd (vidvinkel, normalzoom) istället för att stirra mig blind på Fullformat. Förutom att min D300 har damp när det gäller iso så är jag helt sjukt nöjd. Jag ska lämna in den efter jul.

  Det som gör en bra fotograf tycker jag är en blandning av kamera, optik, redigeringskunskaper och ett öga för bild och detaljer. Talang är inget man får på köpet för att man köper en grym kamera. ;)

  Åhh.. jag gillar verkligen din julkalender. :)SvaraAvsluta

 • Josefine Nyberg Photography - Victor Oliviera är otroligt grym! Du har väldigt rätt i det du säger, självklart drömmer jag om en Nikon D700 med fullformat men det får vänta några år. Varför ska jag köpa en kamera där mina objektiv inte ens passar? Nej, ett 50mm/1,4 står högst upp på listan just nu och ett tamron 28-75 för att ersätta mitt kito. :)

  jag gillar verkligen din julkalender :)SvaraAvsluta

 • Fotograf Emelie Ohlsson - Superbra tips Elin!! :)SvaraAvsluta

 • Ellen (ellerenellen.blogg.se) - Kloka ord från en snygg tjej!SvaraAvsluta

 • maja. - får jag fråga dig lite frågor? det är viktigt. Jag har nämligen fått ett litet fotojobb och jag är inte värsta proffset. Jag ska ta porträttbilder på lite människor och då tänkte jag fråga dig hur man får det att se så bra ut som möjligt utan att få en skugga bakom? ska jag köra utan blixt? ska jag ha vit bakgrund eller något annat?

  Tack på förhand.SvaraAvsluta

 • Rania - bra inlägg!! håller verkligen med :D kul med tips på bra fotografer med :DSvaraAvsluta

 • chr - riktigt bra post, fina flickrtips!SvaraAvsluta

 • Lisa Chen - Hej, undrar bara vad ”actions” är för något? :)
  Tack för många fina inlägg, dina bilder är verkligen vackra!SvaraAvsluta

  • elinivemo - actions (eller funktionsmakron som det heter på svenska) är en inspelning av en redigering. Ett smidigt sätt att få samma redigering på flera bilder. Man kan även göra actions för storleksförminskningar osv. Det är mkt smidigare att bara trycka på en knapp än att hålla på i massa olika steg.SvaraAvsluta

 • DWahlgren - F O T O B L O G G - Det blir allt ett inlägg om detta. Gillar verkligen när bloggare/bloggerskor tar upp detta, då det är ett ganska diskuterat ämne, och okunniga personer kommenterar ofta grejer som att kameran gör jobbet, eller att man ’redigerar för mycket’.
  Mer sånt här! :-)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*