självporträttsskolan.

I julas lovade jag att jag skulle återkomma med en självporträttsguide, och idag känner jag mig extra givmild och tålmodigt eftersom att det är min födelsedag imorgon (!), så här kommer den!

(Börja med att läsa om camera raw för ytterligare information)

Uppriggning och förberedelser:

Leta upp det ställe du vill fota på. Jag brukar basera mina val på ljuset, så idag blev det (som vanligt) väggen vid balkongdörren. Till vänster är ett fönster så jag placerar en reflexskärm till höger för att lätta upp skuggorna i ansiktet. (Om nån undrar vad pinnen som den sitter på är så har jag en reflexskärmshållare)
När jag riggat upp stativ och reflexskärm (eller vad man nu behöver) ställer jag mig framför kameran och ljustestar. Knäpp en bild, kolla så att inställningarna blir bra, om inte, ändra, knäpp en till, tills du är nöjd.


Snabbretusch:

Här kommer en liten snabbguide till hur jag porträttretuscherar. (Den är väldigt basic. Alla bilder är olika, och alla tycker olika, detta är bara ett sätt att göra det.) Jag jobbar alltid i ett bakgrundslager. Oftast brukar jag göra ett nytt efter varje avslutat moment för att underlätta om man råkar ta i för mkt och inte har tillräckligt många ångringar för att kunna rädda sitt misstag.

Ta bort finnar/blemmor: Börja med att duplicera bakgrundslagret (ctrl+j). Välj sedan Spot healing brush. Ställ in storleken på borsten så att den bli lite större än det du ska ta bort. Sen är det bara att klicka på tills det är fint. Ett varningens finger! Ta inte bort födelsemärken/fräknar/ärr om du redigerar porträtt på andra, utan deras tillåtelse. Sånt är karaktäristiskt och bör vara kvar för att representera personen. Finnar och blemmor däremot är temporära så dom kan man gå på. (Självklart är detta upp till var och en, men dubbelkolla alltid för säkerhets skull.)

Ta bort påsar/mörka ringar under ögonen: Välj klonstämpeln och sänk opaciteten (till nånstans mellan 20-30% blir bra).  Hitta en bra yta under ögat att använda dig av (typ där lilla ringen är) och ”svep” under ögat för att trolla bort tröttheten. Ta inte i för mkt bara, då ser det bara onaturligt ut.

Skärpa/skapa mer djup i ögon: Filter -> Sharpen -> Smart Sharpen. Hela bilden kommer nu bli galet skarp, men ignorera allt utom ögonen (irisarna). Jag brukar köra med rätt hög Amount och låg Radius. Beroende på bildens upplösning behöver man ta i olika mkt. Var även här försiktigt med att inte överdriva. När du är klar, tryck ok.

Gå till history-fliken och klicka i den lilla rutan till vänster om ”smart sharpen”. Då dyker en liten penselliknande grej upp. Backa sedan ett steg och välj History Brush. Med den målar ni fram skärpan i ögonen (endast på iris och pupiller).

KLART!

Före och efter snabbretuschen. (den högra bilden är inte ljusare, den ser bara ljusare för att bilden är mörkare på ena sidan.)

Efter en vinjettering, lite pill med kurvor och annat skoj för att ändra tonderna blev slutresultatet såhär:

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Pontus - grattis i förskott! :)SvaraAvsluta

 • jennifer - Väldigt bra och lärorik guide! :)SvaraAvsluta

 • Malin - Mycket bra tips! :)SvaraAvsluta

 • FOTOGRAF JOSEFINE NYBERG - bra guide! Kommer definitivt använda mig av den :)SvaraAvsluta

 • Frida - Jättebra info :) Det vill jag se mer av ^^,SvaraAvsluta

 • Bjørn Christiansen - Hehehe, morsomt :)
  Du har i hvert fall god peiling.

  Noe som kan legges til er at det også fins selvutløser med seriemodus, på D700. Kan være en idé å sjekke ut det også :)SvaraAvsluta

 • Annika - Den blev ju jättebra den där. Rättstavat o allt ;)

  Och grattis på födelsedagen (här också) din lilla sparv!SvaraAvsluta

 • linusekenstam - Grattis på Födelsedan Elin! Grymt bra guide, jag älskar guider, Gillar att man lär sig hur andra gör, man lär sig verkligen nya saker varje dag, kul att se vad du gör för att nå fram till resultaten. Kul att du lägger vinjetter i photoshop, oväntat, gillar stilen, arbetsstilen.

  Som sagt hoppas det kommer lite mer guider, för det är kul att läsa och se. Vet att det är lite tidskrävande att göra dem, men är väldigt uppskattat.

  CiaoSvaraAvsluta

  • elinivemo - Tack. Det är kul att man faktiskt får uppskattning när man lägger ner så mkt tid på att göra en guide.
   Jag gör faktiskt vinjettering i camera raw, men ibland räcker den inte till så då förstärker jag den i ps. Sen beror det på bild, om det är en bild jag inte är 100 på hur mkt vinjettering jag vill ha så brukar jag lämna det till ps och göra det sist. (;SvaraAvsluta

 • Julia - Grattis på födelsedagen! :DSvaraAvsluta

 • Amanda - Sv: Jag brukar bara platta den och sedan spraya lite då jag har ganska strävt och lockigt hår så jag behöver inte anstränga mig så mycket för att få det att lägga sig sådär. Du verkar ha ganska fint och halt hår(min syster har också sånt hår) och hon har också frågat mig hur man ska göra. Antar att det är mycket spray som gäller och tupera. Ack.

  Men grattis på födelsedagen du! Såg på din vän Annikas blogg att du fyllde år! Hoppas du får en fin dag :)SvaraAvsluta

 • Ebba - tack för tipset !!! :D super älskar dina bilder ! Undrar bara vilket photoshop du har ? jag har elements, och man kan inte göra lika mycket i det har jag förstått :)SvaraAvsluta

  • elinivemo - jag har cs4.
   elements är lite mer begränsat, men vissa saker ska du kunna göra, fast kanske inte på samma sätt.SvaraAvsluta

 • isabellandersson - Det här ser himla bra ut ju. Skulle aldrig klara att göra ett liknande inlägg. Är så dålig på att förklara. Du ska ha cred för denna tkr jag..

  Plus att även om detta bara var en standard redigering så gjorde den stor skillnad. Massa fint. ;)SvaraAvsluta

 • Svaren 1/3 – Foto/redigering. | Elin Ivemo's Fotoblogg - […] förutom kameran, är stativ, fjärrutlösare och ev reflexskärm. Jag gjorde en självporträttsguide för ett tag sen, kika in där för mer […]SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*