Svaren 1/3 – Foto/redigering.

Har du läst foto på gymnasiet, högskola eller liknande?/Vars var det du gick din foto utbildning?
Jag är helt självlärd inom både foto och redigering. Vi lärde oss dock lite basicgrejer i Photoshop på gymnasiet, men det var mest att man kunde jobba i lager och att det fanns blandningslägen. Vi gjorde även flashiga texter som glittrade och grejer, mycket snyggt. Detta var även innan jag ens var intresserad, så det var inte allt för mycket som fastnade. För två år sen läste jag även en kurs på distans, Digital bildbehandling 7.5p på Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping. Det gjorde jag för att jag skulle ha på papper att jag kan nåt. Jag lärde mig inte nåt nytt förutom ett par kortkommandon och liknande. Dock är kursen jättebra om man inte känner att man har så bra koll på Photoshop. Videokurserna är bra upplagda och allt förklaras mycket bra.

Försörjer du dig endast på foto?/ Jobbar du som fotograf.
Jag jobbar som fotograf, men inte på heltid. Jag jobbar även deltid som säljare på Sveriges snyggaste entertainmentavdelning på Media Markt i Västerås.

Hur länge har du hållit på med fotografering?
Jag fastnade för det sommaren 2005, då fotade jag allt jag såg med familjens kassa digitalkamera som inte ens kunde producera skarpa bilder. Hösten 2005 köpte jag en kompaktkamera som fick hänga med tills jag fick en 350d i studentpresent 2006.

Hur gammal var du när du började med fotografering? Hur gammal eller ung är du nu? :)
Jag var 17 när jag plockade upp min första kamera, 18 när jag började fota med systemkamera, 20 när jag tog tag i saker och lärde mig den ordentligt och nu är jag 23, vilket är ungefär 104 i bloggvärlden.

Vad använder du för kamera?
Under varje bild står det vad jag använt för utrustning. Det är en Canon eos 5d mark II och här kan du läsa mer om den, och resten av min utrustning.

Vart tar du dina självporträttsbilder och hur?
Det beror på vad jag vill ta för självporträtt. Här har du ett par exempel på olika självporträtt jag fotat. Det jag använder mig av utrustningsmässigt, förutom kameran, är stativ, fjärrutlösare och ev reflexskärm.
Jag gjorde en självporträttsguide för ett tag sen, kika in där för mer tips!

Här har jag tagit dom flesta av mina självporträtt.

Hur ställer du in skärpan så den hamnar precis på ögonen när du tar självporträtt?
Jag sätter fokuspunkten där jag har mitt huvud och hoppas på det bästa. Det krävs ofta rätt många exponeringar innan det stämmer.

Finns det något speciellt inom fotografering du känner att du vill bli bättre på?
Jag skulle vilja lära mig studioljussättning!

Ditt bästa fototips?
Testa dig fram och ÖVA ÖVA ÖVA!

vad skulle du leva utan om du var tvungen, din kamera eller photoshop?
Photoshop kräver ju att jag faktiskt har bilder att redigera, och utan kameran blir det inga bilder. Skulle jag vara tvungen att välja skulle jag välja en analog kamera, typ Canon ae-1 med Canon fd 50/1.4 (en utrustning jag redan har!) eller nån med 120-film. Kanske en Rolleiflex av nåt slag.

Hur redigerar du dina bilder?
Heeeelt olika beroende på vad jag vill uppnå. Det är rätt trist att redigera alla bilder på samma sätt. Man måste ha variation och bredd trots att man har sin egna stil, tycker jag iaf.

Här är några exempel på olika redigeringar.

Hej, som amatörfotograf kan det ju va dyrt att köpa Photoshop CS för att redigera sina foton. Har du koll på Photoshop elements? Tycker du att det programmet räcker för att fixa den grundläggande bildhanteringen, t ex ljusnivåer, färger mm. Eller ska man satsa på fullversionen?
Jag har faktiskt inte testat på Elements, så jag har ingen aning om hur det ser ut. Det viktigaste är att du ska kunna hantera saker i olika justeringslager, och jag är rätt säker på att man kan göra det i Elements.
Annars finns det ett gratisprogram som heter Gimp som ska vara bra, har inte testat det heller..

Det skulle vara intressant att läsa lite om vilken grundläggande bildredigering du vill tipsa om att göra på bilderna för att de ska höja sig ett snäpp.
Jag tänkte faktiskt spinna vidare på min fotoskola och göra en photoshop-skola. Gå igenom lite basicgrejer som är bra att kunna och kanske visa lite hemliga trix. Alla hemligheter kommer jag dock inte lämna ut. Det är ungefär som att coca cola-receptet är hemligt.

Jag söker ett nytt objektiv men hade gärna velat veta vad andra tycker är bra (plus och minus) så frågan blir helt enkelt vilket som är dit/dina favorit objektiv och varför? :)
Mitt favoritobjektiv, i min samling, är Canon ef 50/1.4 USM. Det är skarpt, har bara färgåtergivning, ger otroligt skön bakgrundsoskärpa på låga bländarvärden och jag gillar brännvidden.
Det ligger på runt 4000:-.

Läste ditt inlägg från april om ”fullformatshetsen”. Intressant läsning och kul att jämföra bilderna! Jag har just 350D som du har med i jämförelsen, men prylgalningen i mig är sugen på att köpa en ny kamera :) Antar att jag inte borde känna så efter att ha läst ditt inlägg… men OM man nu skulle byta upp sig, vad tycker du är nästa steg? Och vad vinner man på det (alltså, vilka fördelar har en nyare/dyrare version jämfört med t ex 350D)?
Jag gick från en 350d till en 40d av den enkla anledningen att jag inte tyckte att 350’n räckte till för mig. Den hade en slutare som gick till 1/4000 och 40’an gick hela vägen till 1/8000. Vid den tiden fotade jag mycket blommor och andra naturgrejer med korta skärpedjup och då räckte det inte till med 1/4000. Jag ville även uppdatera skärm och ha en kamera som kändes mer rejäl.
Har du inga planer på att utveckla ditt fotande och gå längre kan du lika gärna köpa en 550d. Vill du däremot utvecklas vidare och gå längre kan det var bra att satsa på 60d.

Hur gör du för att hitta inspiration och motivationen igen när det känns tungt och hopplöst? Om du nu någonsin känner så =)
Jag tycker det är helt okej att inte ha nån inspiration ibland. Man kan inte alltid ha skallen sprängfylld med idéer. Kreativitet är inget som ska tvingas fram. Gör nåt annat ett tag så ska du se att den dyker upp igen.

Jag undrar vad ni fick alla t52-teman ifrån? Kom ni på dom själva?
Japp! Vi kom på varenda ett helt själva. Jag tänkte helt enkelt ”vad skulle jag vilja tolka?” Alla lämnade förslag och vi valde ut 52 teman tillsammans.

1. T’52 week 27 – Emotions, 2. T’52 week 29 – Astrological signs, 3. T’52 week 31 – 1990s, 4. T’52 week 46 – Friendship, 5. T’52 week 13 – Clowns

Kommer du/ni att starta något mer fotoprojekt som T’52?
Inte i dagsläget. T’52 var otroligt roligt, lärorikt och utvecklande, men det var även tidskrävande och rätt stressigt.

Vart tog du dina T’52 bilder när du var inomhus?
Jag fotade i princip alla i mitt förra vardagsrum.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
  • Sonja - Oh vad jag älskar dina bilder!SvaraAvsluta

  • Victoria - Tack för jättetrevlig läsning :) Om du ska göra en photoshop-skola så skulle jag gärna vilja se hur du redigerar vintage, om det inte är hemligt vill säga :)

    Dina T52-bilder är verkligen superfina och jag gillar hur du fått till så varierande ljus trots att många är tagna i samma vardagsrum! Du har verkligen använt ljuset som en del i din kommunikation. Jag har jättesvårt att hitta en favorit eftersom alla är så himla bra! Förstår om projektet var tidskrävande och tungt, men shit vad du levererade varje gång!

    Och förresten. Jag är 26. Det gör mig typ död i bloggvärlden :PSvaraAvsluta

  • Katrin - Hej :) Har du något tips på vad man kan tänka på om man vill jobba på Media Markt? Hur gjorde du när du sökte? :) Ha det gott!SvaraAvsluta

  • Fotograf Benedikte Bull - Veldig trivelig å lese! :)SvaraAvsluta

  • sandra - Gud, jag verkligen ÄLSKAR dina bilder. TUMMEUPP!SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*