Lucka 17: Presets i Camera Raw.

Här kommer tre tips på hur du enkelt tillämpar samma inställningar på samma bild i Camera Raw. Det kan spara mycket tid och är väldigt smidigt, speciellt om du håller på med massa bilder från samma fotografering (bröllop, porträtt, landskap, vad som helst.) och vill ha likadana inställningar.

1. Synchronize

Om man öppnar fler bilder i Camera Raw samtidigt (dvs markerar 2 eller fler) ser det ut som till vänster på bilden ovan när bilderna öppnas. För att enkelt använda samma inställningar på alla redigerar du en bild som du vill ha den. Efter det trycker du ”Select All” högst upp till vänster och efter det ”Synchronize” (se till att bilden som är redigerad är vald). Då kommer rutan du ser på bilden. Där väljer du vilka av inställningarna som ska synkas. Jag ändrar inga bockar, utan klickar bara okej. Då kommer alla bilder du öppnat få samma redigering.

2. Previous Conversation

Du kan även med ett enkelt klick använda samma inställningar som på föregående bild. Klicka ut menyn som du hittar längst till höger i basic-listen (där det står ”Basic”, precis under vitbalansen). Välj ”Previous Conversation” och vips så har din bild samma inställningar som den förra du redigerade!

3. Presets

Precis som du kan göra Actions (funktionsmakron) i photoshop kan du göra Presets i Camera Raw. Har man många bilder tycker jag att det är smidigare att spara en Preset istället för att välja ”Previous Conversation” då alla bilder inte kräver EXAKT samma redigering. Det är lättare att använda sig av ett Preset och sen småredigera varje bild för sig.

När du redigerat en bild och känner dig nöjd, klicka ut den lilla menyn igen. Klicka på ”Save Settings”. Då kommer samma ruta som vid ”Synchronize” upp. Välj vilka av inställningarna ni vill ska sparas och tryck OK. Sen är det bara att spara.


När man nu vill använda sig av sin Preset klickar man fram den lilla menyn och går på ”Apply Preset”. Där dyker alla Presets man sparat upp och det är bara att välja vilken man vill ha.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • erica - men kan man inte bara ta ”markera alla” och ändra på en bild?SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Ingen aning, jag har aldrig testat. Kan tänka mig att det kan bli segt om man försöker redigera många bilder samtidigt.SvaraAvsluta

  • Rebecca - Jo det kan du, väljer du markera alla och redigerar så ändras alla bilder.SvaraAvsluta

 • Marlene - Synd att jag inte kunde de här häromdagen, men nu vet jag till nästa gång :p
  Mkt fina tips i dina kalendrar! :)SvaraAvsluta

 • Sara - f o t o b l o g g - Hej, ingick det här programmet när du köpte din Canon kamera? För jag har precis köpt en och de sa att photoshop skulle medfölja. Iaf ngn typ av det. Jag fick tre CD-skivor men vet inte i vilken jag ska leta? Kan du förklara vart du fick det? :) Vore jättegulligt, för övrigt älskar jag din blogg. Bra inspirationskälla!SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Om det följer med något photoshop så är det nån version av Elements isf. Jag har ingen aning alls vad som skickas med nuförtiden. Jag har inte öppnat och kollat på mina två senaste kameror. Varför inte fråga i butiken du köpte kameran?SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*