Lucka 2 – Julklappstips: Fotobok!

Idag bjuder jag på ett juklappstips!

Gör din egen fotobok på fotoklok.se!
En personlig och väldigt fin present!

För att du ska kunna göra din fotobok använder Fotoklok sig av ett program som du laddar ner direkt till din dator. Gå in på fotoklok.se. På startsidan väljer du ”LADDA NER” och installerar programmet.

När du är klar med installationen öppnar du programmet och väljer ”fotoböcker” och markerar vilken typ av bok du vill göra (det går även att göra visitkort, kalendrar, gratulationskort och affischer). Sen väljer om du vill jobba efter en mall eller om du vill starta med en helt tom bok, jag valde det sistnämnda.

När du gjort ditt val och tryckt på starta kommer du in i redigeraren. Här designar du sidorna med bilder, text, bakgrunder osv. Men för att kunna lägga in några bilder måste man ju ha några att välja på. Längst ner till vänster klickar man på ”ladda bilder för din bok här”. Då får man upp en utforskare och kan välja ut sina bilder. Ett tips är att välja ut alla bilder i förhand, göra dom till rätt storlek och lägga dom i en och samma mapp!

När alla bilder är på plats är det dags att börja designa boken. Det gör du genom att välja vilken sida du vill designa i överkant och sen drar du in bilden du vill använda på sidan. När du gör det får du upp en liten ruta med alternativ på hur du vill montera bilden. Enkelsidigt uppslag = bilden täcker hela bakgrunden (smidigast om man har liggande bilder)
Dubbelsidigt uppslag = bilden täcker hela uppslaget
Layout bild = Omforma bilden fritt. du får även en textruta.
Lägg till bild = flytta runt bilden som du vill, omforma som du vill (smidigast om man vill pussla ihop två stående bilder bredvid varann. Kan vara lite tricky att få exakt rätt om man vill att bilden ska täcka hela sidan.)

När du lagt in din bild kan du även redigera bilderna. Högerklickar du på bilden får du upp en meny med lite olika alternativ. Man kan bla ändra färgtoner, göra svartvit och göra lite annat skoj! Det är även här du tar bort bilder om du ångrat dig.

När du är klar och känner dig nöjd är det dags att skicka in boken. Högst upp till höger finns en liten knapp där det står ”skicka till fotoklok”. Klicka där och följ angivelserna.

KLART!

Boken ligger i din brevlåda efter ett par dagar!

Som ni som läst min blogg sen våren 2009 kanske ser på bilderna har jag gjort en Hawaii-fotobok. Här kan ni se fram- och baksida samt tre uppslag från boken.
(Jag har valt att ha Hawaii 2009 på baksidan, det är inte felgjort.)

Jag är otroligt nöjd med min bok från fotoklok. Den är av bra kvalité, både pärm och sidorna, och leveransen var snabb. Det enda som var lite halvkrångligt var att fästa två bilder stående på samma sida, om man ville att båda skulle täcka lika mycket. Det går dock att komma runt om man på förhand redigerar ihop bilderna till en.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Fotograf Benedikte Bull - Tusen takk for det supre tipset!SvaraAvsluta

 • Frida - Hej! När jag laddade ner det där gick det jättebra men när man skulle välja mapp och sånt var det genomskinligt ;s Det är inge roligt. Ser inte vad som är vad lixom. Hur ska jag göra?

  Tacksam för svar, Kram!SvaraAvsluta

 • Fotograf MissJeni - ifolor har också ett smidigt sätt där man kan välja olika layouter på sina bilder, det finns bland annat två stående bilder bredvid varandra som täcker upp en sida. Väldigt smidigt och jag har använt mig utan ifolor i två år nu till mina paket till kunder. Men nästa år ska jag satsa på något annat :)SvaraAvsluta

 • Unn - Tusen takk for kjempe bra tips! Har lett etter et sted som tilbyr ordentlig fin fotobok.SvaraAvsluta

 • Tomas - Frida: Kan du beskriva ditt problem lite bättre. Du får gärna maila support.

  Ang. Två bilder bredvid varandra. När man gjort en layout som man gillar kan man spara den sidlayouten. Under menyn ”Arkiv” kan du/ni välja att spara sidan som ”layout” Sedan läggs den under sidlayouter.

  // TomasSvaraAvsluta

 • Jonas - Jag var hemma hos ett par bekanta i måndags och damen i huset hade gjort tre fotoböcker från fotoklok och påstod att det var det bästa program hon hade sett. Själv kör jag QuarkXpress när jag gör trycksaker så jag kanske inte är rätt person att avgöra den saken :)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*