Lucka 20 – Sök svaren själv.

Det här är ett återanvänt inlägg från i höstas. Jag hade tänkt att ha ett annat inlägg idag, men med tanke på alla frågor som kommit in under min julkalender vill jag ta upp detta igen. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att det googlas för lite..

___________________________________________________________________________________________

Jag tänkte börja den här lektionen med att ge klassen lite skäll. Det finns många där ute som har blivit väldigt lata när det gäller sin utbildning. Jag pratar om information. Man kan inte lita på att folk serverar svaren på alla ens frågor på silverfat, det fungerar inte så. Har man en fråga vill man självklart ha svar på den, ”Frågar man inget, får man inget veta” (för er som inte är uppväxta på 90-talet var detta Hjärnkontorets slogan. Ni kan googla det.). Och i dagens informationssamhälle är det lättare än någonsin att hitta svaren på sina frågor på egen hand.

Inför det här inlägget gjorde jag lite research. Jag klickade mig in på bloggsvar.se. Där valde jag den fotobloggare som svarat på flest frågor (Michaela Dahlström, all cred till dig!) och började läsa igenom frågorna. Säkert 70-80% av frågorna var om saker man väldigt enkelt kan hitta svaret på. Jag kollade även runt på ett gäng andra fotobloggares användare och där såg det ungefär likadant ut.

Jag är helt självlärd inom foto och bildredigering. Jag började innan den här fototrenden drog igång så det fanns absolut inte lika mycket information ute som det gör idag. Inte ens mina kompisar delade mitt intresse. Needless to say jag fick söka alla information på egen hand, och jag är helt övertygad om att det har gjort mig till den fotografen jag är idag.

Här under presenterar jag mina favoritkällor till information. (Bilderna är länkar, fast inte manualbilden, det är lite svårt att länka till alla manualer som finns..)


När det gäller kameran, dess funktioner och inställningar är ett hett tips att börja med att läsa manualen som följer med kameran. Jag läser aldrig bruksanvisningar, jag tycker det är roligare att pröva sig fram och använda logiken. Men det är inte alls som att läsa en tv-bruksanvisning, manualen du får med kameran är något som är bra att läsa! Här står allt om hur kameran funkar, vilka knappar som sköter vilka inställningar och småtips på hur du ska göra för att exponera rätt. Jag har sagt det förut; grunden till att bli en bra fotograf är att kunna sina instrument.

Fotolitteratur kan också vara kanon! Jag är ett stort fan av Scott Kelby-böckerna. Han skriver med humor och är otroligt kunnig. Han har både gett ut böcker för att förbättra sitt fotograferande och böcker om bildbehandling (Photoshop, Elements & Lightroom). Ett tips är att inte köpa fotolitteratur på internet om du inte är 100 på vad boken innehåller. Gå hellre till din fotobutik eller bokhandel där du kan bläddra i böckerna och kolla att dom passar just dig.


Om man inte tycker att manualen ger tillräckligt med fakta drar man igång sin dator och ger sig ut i cyberspace.
Var manualen lite luddig på det där med bländarvärde? Hur kan stor bländare vara litet tal? Ja då går man in på en otroligt fiffig sida som heter google.se och skriver helt enkelt in ”bländare” i sökrutan och trycker enter.

Google funkar även utmärkt när du vill veta vad alla olika photoshopverktyg heter på svenska/engelska. Vill du veta vad gradient map heter på svenska, googla ”ps gradient map svenska”

Det är verkligen en barnlek.


Japp, ni läste rätt. Youtube är FULLT med bra foto- och redigeringsguider. Skriv bara in vad du är ute efter. Ex. ”Sensor clean nikon d60″, ”create bokeh” eller ”photoshop smooth skin”.


Min första inspirationskälla. Jag upptäckte flickr 2006 och har haft otroligt stor nytta av alla forum och kontakter. Jag har lärt mig massor i olika diskussioner och grupper.
Är du intresserad av porträttfoto? Gå till groups-fliken och sök på portrait. Det finns just nu 88 329 olika porträttgrupper på flickr. Klicka in på den som passar dig, gå med i gruppen och börja bidra. Du kan ladda upp dina bilder, titta och kommentera andras. Diskutera tekniker och utrustning med folk som har exakt samma intressen som du.


Tycker man att det är krångligt att flickr är på engelska (det finns svenska grupper med, sök bara på svenska ord) har vi Fotosidan. Fotosidan är inte bara en foto-community, det finns även annonser, recensioner, bloggar och inte minst deras formidabla tidning. Enligt mig är det den bästa fototidningen som ges ut i Sverige idag. Intressanta reportage, relevanta tips och vem som helst har chansen att bli publicerad. Definitivt värt en prenumeration.
Det jag gillar bäst med sidan är alla recensioner man kan hitta. Det finns på i princip alla kameror och objektiv som finns där ute i fotodjungeln.


Jag får många frågor om vilka tillbehör och objektiv som passar till vilken kamera. Vilka objektiv som är bäst om man jämför, vilka som är prisvärda osv. För alla såna frågor tycker jag att cyberphoto är den bästa sidan, självklart finns det flera bra fotobutiker på nätet, men jag gillar cyberphotos uppbyggnad och sökfunktioner bäst.
Letar du efter en fjärrutlösare till din Canon eos 550d? Gå då in på cyberphoto, leta fram din kamera, klicka på ”tillbehör” och voilá! Där har du en lista på massor med tillbehör som passar just din kamera.
Letar du efter objektiv? Gå in på objektiv i sidmenyn och knappa in dina önskemål. Upp på skärmen kommer alla objektiv som matchar dina behov och det bästa av allt, (nästan?) alla är testade. Dom bästa har fått utmärkelser som ”toppklass” eller ”bra köp”. Otroligt bra sida! (Och när man handlar får man godis i paketet!)

Till alla er som är ute efter ny kamerautrustning, eller kanske er första, gå till en fotobutik/elektronikbutik (välj en elektronikbutik där säljarna är specialinriktade, tex Media Markt, dom har bäst koll.) och ställ dina frågor. Där har ni duktiga, kamerakunniga säljare som får betalt för att svara på era frågor. Fördelen med att åka till en butik är att man kan föra en dialog med själaren. Du får även klämma, känna och testa olika kameror och objektiv för att hitta den som passar just dig. Vill du ha ett tillbehör och vara 100 på att det passar kan du ta med dig din kamera till butiken (säg till i informationen på elektronikbutiker innan du går in!).

En liten snabbis om bloggdesign med. Jag får frågor om det lite då och då. Jag lärde mig css/html på egen hand under gymnasiet (alltå ett tag sen, tog studenten -06), jag har gjort alla mina designer själv och jag gör inte designer åt andra.
Gå in på designadinblogg.se (har aldrig testat, men den ska vara bra) eller webdesignskolan.se för att lära er mer om bloggdesign.

Nu har jag gett er all info ni behöver för att söka rätt på svaren själva. Det kanske inte alltid är lätt, det kanske tar 3 googlingar innan ni hittar fram, men slutresultatet kommer bli så mycket bättre om ni tar saken i egna händer.

Nu vill jag inte behöva svara på frågor om vad bokeh är och hur man får sådär suddig bakgrund på bilderna mer. Missförstå mig inte, jag tycker det är kul att svara på mail och kommentarer med frågor, men då ska det vara relevanta frågor, riktiga frågor, som man inte kan googla sig till.
Det är okej att fråga om det är saker man inte förstår eller kan, men gör det till en vana att söka svaret själv innan du frågar nån annan. Jag svara även på nästan alla frågor jag får, men jag svarar under kommentaren i min blogg, via svara-funktionen. På så sätt kan alla ta del av mitt svar utan att behöva leta. Och om du ställer en fråga, tänk på hur du formulerar dig. Undvik att skriva ”asså ja har en kamera å ja fattar typ inte. vadå ska man typ ändra nå för att få de sådära suddigt i bakgrunden eller? :):)”, skriv istället ”jag har en kamera och undrar lite över inställningarna. hur gör man för att få oskarp bakgrund?”. (detta var bara en exempelfråga!)

Det blev mycket text, men jag hoppas verkligen att alla läser igenom hela och hjälper till att sprida vidare informationen.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
  • Gabrielle - Vill bara säga att jag älskar dina bilder, dom är så himlahimla fina!SvaraAvsluta

  • Ylva Norrby FOTO - Du har så rätt!SvaraAvsluta

  • peter - cyberphoto är riktigt bra :) sen att man alltid får en choklad när man beställer är ju inte fy skam :)SvaraAvsluta

  • Elin - Bra där! Google kan man hitta allt. Hittar man inte det där, letar man vidare. Så enkelt är det.SvaraAvsluta

  • Cornelia - Fyfasen vad bra inlägg. Jag får dagligen frågor om bokeh och liknande. Det är SÅ enkelt att hitta svaret själv! Går så mycket snabbare också. :} Jag har också lärt mig allt på egen hand, fotografi, html, photoshop osv osv. ALLT finns på nätet!SvaraAvsluta

  • Tescho - Bra inlägg! Jag har gått samma väg som dig o när man får dessa lätta frågor så undrar man varför folk postar iväg dem. Det tar ju kortar tid att fråga google..

    Oh, förresten. Jag o sambon sprang omkring o shoppade för några veckor sen. Där går dotter (ca 35-40 år) + mamma (ca 60 år) varav dottern säger ”det kan du googla”. Jag o sambon blev helt till oss! ”HÖRDE DU? Hörde du vad hon sa?!”. Haha, något arbetsskadade. Google är bäst o det var så härligt att äntligen få höra det – från dem.SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*