Lucka 22 – Less is more.

Det är lätt att ta i lite för mycket när man sitter och jobbar i photoshop. Särskilt när man suttit ett tag och stirrat sig blind. Här är några fällor jag ofta ser runt omkring på bloggar:

Överskärpta ögon

Det här är en period som alla photoshoppare (även jag) går igenom, det är lite som ett inträdesprov till den riktiga världen (Photoshop-världen that is). Man har lärt sig Smart Sharpen och tar i tills man blir blå. Jag tycker att det ser otroligt fake ut. Ingen har så mycket textur i ögonen, då skulle det fångas på bilden. Släng ihop det med en överredigerad hy och vi har ett rookie-party!
Jag säger inte att man inte ska skärpa ögonen, jag säger att man ska göra det med måtta och tänka på att det ska se naturligt ut.

Överredigerad hy

Hy som en porslinsdocka? Tror inte det existerar på riktigt va? Så varför redigera bilderna så att hyn ser ut som att den sitter på ett samlarobjekt som skrämmer livet ur en? Hy har textur, låt det vara så även på bilder. Självklart kan man redigera bort ojämnheter, finnar och annat som inte passar in, men behåll texturen i hyn. Se även upp för att ta bort fräknar, ärr och födelsemärken. Det är karaktärsdrag som är unika för alla.

För mycket kontrast

Den här ser jag väldigt ofta. Kontrast är bra, man vill ha konstrast, men det finns gränser.
När det börjar bli jobbigt att titta på övergångar mellan färgerna har man tagit i för mycket. Det räcker att lägga på lite kontrast i Camera raw, dra den för tusan inte upp till 100! Man behöver verkligen inte lägga på full kontrast i Camera Raw, en s-kurva i photoshop och sätta Gradient Map på Soft Light i samma bild.

För stark vinjettering

Vinjetteringen är till för att dra ögat till rätt del i bilden. Jag har vinjetteringar på nästan alla mina bilder, speciellt porträtt, men även här finns det gränser..
Jag kanske ska förtydliga detta lite. Ibland är det hur snyggt som helst med kraftig vinjettering. Varje bild kräver olika redigering. Det jag menar att man ska akta sig för är att vinjettera så häftigt att det blir missfärgat eller att man ser tydliga kanter. (;

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Malin - Grymma tips du kommer med Elin!SvaraAvsluta

 • Carro - C.LUNDSTROM - Väldigt bra inlägg, du har rätt i att man blir lite blind när man sitter framför Photoshop länge vid en och samma bild. Ibland kan det vara bra att gå ifrån skärmen ett tag, låta ögonen vila på något annat och sedan gå tillbaks, då brukar man oftast se vad man gjort för fel. Det jag dock kan tycka, är att den ”överredigerade” stilen kan vara snygg. Mycket kontrast och skärpa kan i många fall se väldigt bra ut i bilder också, beror helt på.SvaraAvsluta

 • Ida Fiskaa - som du sier så går alle photoshoppere gjennom denne perioden, så at du skriver om det tror jeg hjelper mange! flott :)SvaraAvsluta

 • mosca - riktigt bra inlägg, tack! :)SvaraAvsluta

 • Emelie Ohlsson - Hahaha! Kan säga CHECK på dom flesta, körde väldigt mycket skärpa i ögonen och redigerad hy i början, skäms när jag kollar på gamla redigeringar!

  Mycket bra inlägg! :) Kram på dig och God Jul!SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Haha, jag har också gjort samtliga. det är ett sånt aha-moment när man går vidare till nya saker!

   God jul!SvaraAvsluta

 • Ylva Norrby FOTO - Haha! Gud så man känner igen det där!SvaraAvsluta

 • JOSEFINE NYBERG - FOTOBLOGG - Bra inlägg än en gång :) Jag har en tendens att göra vissa av de här grejerna ibland, men man lär ju sig som sagt!SvaraAvsluta

 • Sigrid - Usch, det värsta jag vet är när man överredigerar BARNS hy, som om det finns något att redigera med hyns textur hos ett barn? Men jag måste medge att jag missade skillnaden på vinjetteringen, var det att den första bilden var lite mörkare där det inte var fokus?SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - nej, det förstår inte jag heller. ett barns hy är ju något otroligt rent och mjukt. finns absolut ingen anledning att redigera den.
   yes, syns speciellt i överkant där armarna är helt missfärgade.SvaraAvsluta

 • Jessica - Fina bilder!! Speciellt den första :D
  Din blogg är super förresten!!SvaraAvsluta

 • Ida - sen är det ju en smaksak ;)SvaraAvsluta

 • Petra - Riktigt bra tips! :) Det där med hyn ser man dagligen!SvaraAvsluta

 • Lovisa - tack, behövde det här… är ganska ny, och ja jag har gjort alla fel märker jag.. men man behöver ju testa sig fram! ska tänka på det här vid nästa redigering ;)SvaraAvsluta

 • Liisa - Vilka användbara tips du kommer med i din julkalender:)SvaraAvsluta

 • Amanda - Haha som en del andra så känner jag igen mig i det mesta, bra att du tar upp det för det är så himla lätt att bli ”blind” efter ett tag. Jag brukar redigera mina bilder och sen titta på dem igen någon dag senare, då brukar iaf jag se om jag överdrivit lite..

  Misstänker dock att jag är inne i en period där jag kanske drar på lite för mycket vinjettering, men men det kanske släpper det med efter ett tag :PSvaraAvsluta

 • Emelie, ESS Foto - Jag älskar din blogg mer och mer för varje inlägg!SvaraAvsluta

 • caroline - du kommer med väldigt bra tips, och när du har lagt upp det såhär så blir det verkligen ”svart på vitt” så att man ser skillnaderna :)SvaraAvsluta

 • Silje Louise - Elsker disse tipsene dine! Veldig nyttige :)SvaraAvsluta

 • Josefine Jönsson - Tycker inte att allt behöver se naturligt ut, som med vinjetteringen tänkte jag mest på. Brukar alltid ha en del sådan och det är väl inget som ser naturligt ut men ändå lägger mer fokus på objektet jag vill dra blicken till. Men ja, det kan bli för mycket ibland!

  Det jag stör mig på mest är verkligen hud som blir blurrad till max. Förstår inte vad folk tänker, har de någonsin sett en person utan hudtextur? :) hah.

  Skärper upp ögonen gör man rejält inom beauty, det har jag inga problem med, eller i alla fall när det görs på rätt sätt.SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Nej. naturlig kanske är fel ord på vinjetteringar, och det är alltid olika från bild till bild.

   Jag skärper också upp ögonen, men inte såhär tokigt. (; sen är det ju skillnad på beauty och porträtt på vanliga dödliga. :P Jag har inga problem med retuschering och sånt alls inom beauty. Var sak har sin plats liksom.SvaraAvsluta

 • Hannah - Ett väldigt bra och lärorikt inlägg! God jul på dig :)SvaraAvsluta

 • Björn - Bra inlägg. Huvudet på spiken!SvaraAvsluta

 • Christer Svedle - Ett annat reglage i Camera Raw som nästan är ännu lättare att missbruka än kontrasten är Clarity. Kanske ser bra ut vid första anblick men de känns inte behagliga att se på efter ett tag. Bilderna blir ”jobbiga” för ögonen. Skulle man dessutom göra en förstoring av bilden kan man hitta mycket fula defekter i bilden.SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Ja! Hur kunde jag missa det! Det värsta är när folk använder det på porträtt!SvaraAvsluta

 • Fotoemilia - Riktigt bra tips. Man lär sig hela tiden nytt :)SvaraAvsluta

 • anna - Men usch, jag hatar att jag känner i igen mig i detta. Har tänkt på det själv flera gånger, men när jag sitter där själv så blir det lätt för mycket kontrast och för mycket skärpa… speciellt på min bärbara. När jag sen ser bilden lite senare, så får jag panik, speciellt om jag ser den på en annan skärm ;D

  Dock fixar jag aldrig hyn, någon finne och så, men inget mer är livrädd för att det ska se fake ut.

  Något av det värsta jag vet är när man ser ”fotobloggare” ta riktigt fina kort på otroligt fina barn och sen överdriver hyn och klarheten på ögon. Både skärpa och färgen så att de verkligen lyser. Blir ju mörkrädd!

  Jag har väldigt blå ögon och i vissa solljus kan de verkligen lysa, vissa tycker det är fint, men jag tycker det ser photoshopat ut. Vet inte hur många gånger jag fått höra att jag måste använda färglinser, skäms ihjäl haha.

  Fantastiskt inlägg! Såg det på bloglovin-gillade :’D tummen upp, helt klart. Stor kram!SvaraAvsluta

 • Fotograf MissJeni - Jag har nog varit i det flesta ”no-no:s” inom redigeringen, men det är ju så man lär sig; av sina misstag! Så jag tycker nog att man FÅR göra fel för att lära sig göra rätt :)SvaraAvsluta

 • Matilda - Jag tycker att det du skriver stämmer, men sedan finns det ju de fotografer som känner till dessa fällor men utnyttjar dem ändå för att skapa unika bilder, vilket jag tycker många gånger kan vara roligt att se, det är kul med fotografer som är extrema :-)

  Dessa tips var väldigt bra, tror att det är väldigt bra att du delar med dig av dem :-)SvaraAvsluta

 • Julia - Ett suveränt inlägg! Tack Elin! Jag tror att många uppskattar detta :DSvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*