Lucka 23 – All hjälp samlat på ett och samma ställe!

Det finns många fotobloggare som delar med sig av hjälp och tips när det gäller fotografering, redigering, bloggkodning osv. Här nedan har jag samlat ihop länkar till dom bästa hjälpinläggen som jag har hittat. Har ni fler tips är det bara att länka i kommentarsfältet så uppdaterar jag listan!

Foto – Inställningar

För att få ut så mycket som möjligt av sin kamera är det viktigt att man vet vad de olika inställningarna betyder. Elin Kero aka Nevnarien och Therese Tjernström aka Tescho skrivit varsitt inlägg som enkelt beskriver ISO, slutartid och bländarvärde.

När man förstår vad allt det där är måste man sätta ihop den kunskapen med kamerans knappar och rattar. Jag skrev två inlägg om hur du lär känna din kamera i förra årets julkalender. Del 1 & del 2.

Michaela Dahlström har gjort en video där hon visar hur man ställer in manuella inställningar på sin Nikon.

Sist av allt måste man lära sig vilken inställning som krävs för vilken bild. Här är ett kanoninlägg av Elin Kero.

Foto – Skärpedjup, bakgrundsoskärpa, bokeh

Suddig bakgrund, bokeh, kort skäpedjup, bakgrundsoskärpa..
Både jag och Emelie Ohlsson har skrivit inlägg om hur man får till snygg bokeh, och Elin Kero har ett bra inlägg som sammanfattar kort skärpedjup.

Foto – Fotoskolor

Fotoskolor är perfekt för nybörjare och hobbyfotografer som vill lära sig mer. Danne, Rickard och jag själv har skrivit ihop varsin med lite olika inriktningar.

Utrustning – Vilken Kamera?

Två bra kameraguider kan ni hitta hos Emelie Ohlsson och Elin Kero. Elin har även skrivit ett bra inlägg om skillnaden på fullformatskameror och kameror med cropfaktor.

Utrustning – Objektiv

Återigen är det den grymma Elin Kero som står för tipsen: Vilket objektiv ska jag välja? och Vad betyder objektivets beteckningar?

Utrustning – Reflexskärm

Många har skrivit om reflexskärmen och visat skillnaden på före och efter.
Här är ett inlägg från Therese Tjernström, som enkelt visar skillnaden med och utan reflexskärm. Emelie Ohlsson har skrivit ett inlägg som går in lite djupare på dess funktion och vilken man ska använda när. http://tescho.se/reflexskarm-till-folket/

Utrustning – Studio

Michaela Dahlström har knåpat ihop ett lååångt och otroligt bra inlägg om stuioutrustning, och Hanna Björkstedt hjälper dig att fota med extern blixt.

Redigering

Photoshoprecept och Moderskeppet är fullproppade med grymma photoshoptips. På Moderskeppet kan man även köpa dvd’er med olika videoguider.

Många bloggare har egna kategorier för photoshoptips. Här är Elin Keros, Therese Tjernströms och min.

Jag hittade även två inlägg med snygga tips. Det ena är Emelie Ohlssons RAW-redigering och Det andra kommer från en tjej som heter Amanda Nilsson.

Bloggdesign

Gratis mallar, mängder med tips och trix på hur du hottar upp din blogg. Låter det lockande? Tescho is your girl!

För hjälp med bloggar på blogg.se finns Designa din blogg och för hjälp med html och css har vi webdesignskolan.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
  • Elin [ n e v n a r i e n ] - Grymt Elin, denna ska jag börja länka till :)SvaraAvsluta

  • Elin - Vilket superbra inlägg för oss som inte är så bra på att fota men försöker lära oss, jag ska sätta mig någon kväll när jag har tid och läsa igenom allt du länkat till, det uppskattas!SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*