lucka 10 – RAW

RAW är ett filformat som spar ner all information i en bild och låter dig redigera den i efterhand. Ett digitalt negativ. Till skillnad från JPEG som slänger bort viktig information i bilden för att komprimeras, sparas alltså all viktig information i din RAW-fil.
Har du en RAW-filhanterare kan du lätt gå in och ändra vitbalans, exponering, kontrast mm i efterhand. Det gör att man lätt kan rädda bilder som blivit över- eller underexponerade, fått fel vitbalans eller bränt ut. Självklart är det inte bara för att rädda bilder utan också för att snygga till dom. RAW-bilder blir lite grådaskigare än JPEG-bilder, men allt sånt fixar man till i sin RAW-hanterare.
Jag tänkte visa Adobes Camera Raw och förklara vad de olika reglagen gör.

raw1
Basic: Här ändrar du basicinställningarna (logiskt nog) och det är här jag spenderar mest tid i Camera raw. Om man vill kan man trycka på auto för att se hur Camera Raw tycker att bilden ska behandlas. Det är ett bra sätt att lära sig att se vad i bilden som behöver justeras. Skifta mellan auto och default  för att se vilka reglage som ändras. Ibland blir auto-inställningarna jättebra och ibland helgalna, men det kan vara kul att testa.

White balance: Här kan du ändra vitbalansen, antingen genom att välja något av de förvalda alternativen i rullisten du hittar om du trycker på lilla pilen. Du kan även reglera helt själv. För att få en varmare ton i bilden drar du reglaget till höger och för en kallare ton till vänster i temerature. Tint brukar jag faktiskt inte röra alls, mer än om jag vill ha nån galen ton. Testa själva så får ni se.

Exposure: Blev bilden över- eller underexponerad fixar du det lätt här. Dra reglaget åt höger för att ljusa upp eller åt vänster för att mörka ner bilden. Jag har ljusat upp min bild något.
Recovery: Räddar ljusa områden i en bild som blivit utbrända (tappat detaljerna). T.ex. kan detta rädda detaljerna i en bröllopsklänning utan att man behöver mörka ner bilden.Var försiktig med detta dock, tar man i för mkt tappar bilden liv och kontrast.
Fill Light: Fungerar lite som recovery, fast i mörka områden i en bild. Här räddar du detaljer som försvunnit på mörka eller svarta områden i en bild utan att behöva ljusa upp bilden. Men samma sak gäller här som för recovery, ta inte i för mkt!
Blacks: Ökar svärtan i bilden.
Brightness: Ökar ljusheten i bilden. Ligger när man öppnar bilden på +50. Jag har ökat ljusheten lite.
Contrast: Ökar kontrasten i bilden. Ligger när man öppnar bilden på +25. Som ni ser har jag ökat kontrasten rätt kraftigt. Detta är en smaksak, jag gillart kontrastrikt.

Clarity: Är konturkontrast. Ju mer man drar desto mer kontrast läggs på konturerna på motiven. Funkar bra om man fotar natur- eller landskapsbilder. Kräma inte på för fullt bara, det kan se onaturligt ut. Fotar man porträtt ska man låta den stå på 0 eftersom att den skapar onödig kontrast runt ev. rynkor eller ojämnheter i huden.
Vibrance: Här ändrar man färgernas livfullhet. Jag brukar aldrig röra detta reglage.
Saturaton: Färgmättnad. Sänker du den går bilden mot svartvitt, höjer du går den mot CRAZY! Detta rör jag heller aldrig. Vill jag göra bilden svartvit gör jag det inne i photoshop.

raw2

Detail: Här har ni en killer brusreducerare! Börja med att högerklicka på bilden och zooma in till 100%, på så sätt ser ni skillnaden det gör. Dra sedan båda reglagen på Noice Reduction till 100 och se hur bruset trollas bort framför ögonen på er!

raw3

Lens Corrections: Sist går jag hit för att fixa en snygg vinjettering. På amount väljer du hur stark den ska vara och på midpoint hur omfattande den ska vara.

Sist väljer du om du ska öppna bilden i photoshop och fortsätta jobba med den eller om du tycker att det du gjort räcker. Välj open image för att jobba vidare och done om du känner dig färdig, eller om du bara vill spara inställningarna du gjort och öppna bilden senare. Jag valde done, så redigeringen du ser här under är enbart gjord med Camera Raw.

IMG_9674-2
Före                                                                                                           Efter

(Detta är som sagt mina åsikter och tankar och inga regler som alltid gäller. Det finns alltid undantag och folk som gör och tycker annorlunda.)

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Linda - Vilken bra guide, tack! Blev jättesugen på att börja fota i raw istället. :)SvaraAvsluta

 • Pernilla - Hej! Har nyligen hittat din blogg – härliga bilder och dessutom full utav generösa tips. Tack! Jag återkommer!

  Trevlig kväll /PernillaSvaraAvsluta

 • S - alla har tjatat om raw och jag har förstått skillnaden till viss del, men detta var en jättebra guide! tack så mycket! :) hela julkalendern är as bra :DSvaraAvsluta

 • Oscar - Lika bra att tipsa något tillbaka – har du tittat på de Camera Profiles Adobe har på sin hemsida?
  De är lite svåra att hitta, men de innehåller (enbart för Canon och Nikon, om jag har förstått allt rätt) motsvarande secret sauce som tillverkarna bakar in i JPEG-komprimeringen, dvs, gör så att bilderna inte ser lite grådaskiga ut hela tiden. Det är grymt praktiskt.

  Däremot är profilerna helt omöjliga att hitta på Adobes hemsida. De verkar numera dock följa med Camera RAW / Lightroom, så om man kollar under ”Kamerakalibrering” (som det heter i lightroom på svenska) kan man välja olika profiler.SvaraAvsluta

 • Felix - Grymt!SvaraAvsluta

 • EnviroSheila - Min version av photoshop har dessvärre inte Camera Raw… tror jag måste skaffa mig det så att jag kan börja fotografera i RAW ;)

  Tips om lucka: Vinjettering… Vad tusan innebär det? I’m lost!SvaraAvsluta

 • maja. - hej hopp! har du tagit bilden med blixt eller utan? för jag kan verkligen inte få en människa framför en vägg utan skugga även om personen står 2 meter fram liksom. MajaSvaraAvsluta

  • elinivemo - ingen blixt, men jag har använt reflexskärm, till höger om mig är ett fönster där det kommer in mkt ljus och till vänster en 82cm reflexskärm i silver.SvaraAvsluta

 • Emelie - TACK. Din adventskalender är underbar!SvaraAvsluta

 • Lajn - Du förklarade allt jätte bra! Har börjat testa Camera Raw men förstår inte hur man ska göra när man sparar de redigerade fotona sen. Det blir helt konstigt för mig. När jag ska öppna de igen blir de i jätte konstiga format. När du redigerat fotot i RAW, som vilken fil sparar du den som då?SvaraAvsluta

 • Måns - Hej! Underbara bilder och tips! Tack!SvaraAvsluta

 • RAW-format | Viccans Blogg - […] första steg kan vara att läsa detta inlägget! Det här inlägget postades i Foto & redigeringstips och har märkts med etiketterna använd, […]SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*