lucka 11 – Uv-filter

Ett UV-filter är ett helt genomskinligt filter som du skruvar fast på dina objektiv för att skydda linsen. En billig försäkring. Det är rätt jobbigt om man råkar repa linsen på det nya objektivet för 5000:-, då är det bättre att repa linsen på sitt UV-filter för 300:-. Du får även klarare färger och dom kan hjälpa till att ta bort oönkad dis-effekt på landskapsbilder.
Mina erfarenheter är att man inte ska välja det billigaste man kan hitta. Lägg gärna lite extra på ett ordentligt filter. Dom billigare är inte alltid helt klara och kan vara svårare att fokusera igenom.
UV-filter har även gängor för att fästa andra filter ovanpå. Det kan vara jobbigt att behöva skruva av filtret varje gång du ska använda ett närgränsfilter eller polarisationsfilter (det kan dock vara bra att skruva av det ändå om du fotar med vidvinkel och polarisationsfilter, har du otur kommer filtret med i bilden).

UV-filter kan du hitta på t.ex. Cyberphoto och Kaffebrus.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*