lucka 12 – snyggt i svartvitt.

Dagens lucka: En guide i de olika svartvita konverteringsalternativen i photoshop. Eller fyra av dom iaf. Det finns säkert 100 olika sätt att göra det på. Okej, 100 kanske är en överdrift, men det finns många!

Jag anser att man ALDRIG ska fota direkt i svartvitt. Det är mkt enklare att konvertera en bild till svartvitt i ps än det är att färglägga en svartvit bild. Plus att kamerans svartvita oftast blir tråkig och kontrastlös. Så. Nu kör vi tycker jag!

1. Black and White.

Black and white konverterar väldigt neutralt, inte särskillt kontrastrikt, men ändå inte tråkigt. När du öppnat bilden du vill redigera öppnar du ett nytt lager för ”black and white” (jag antar att den heter svartvitt på svenska). Då kommer ni få upp rutan till höger. I den kan man göra lite allt möjligt skoj. Med hjälp av reglagen kan man påverka alla 6 färgernas svartvita konvertering var och en för sig. Personligen tycker jag att det är lite för många reglage att hålla reda på. Testa att bara trycka på auto så brukar konverteringen bli lite roligare än den ”neutrala” konverteringen du får om du inte gör nåt alls. Det finns även ett par förinställda alternativ uppe på rullisten där det står ”default”.
En liten rolig grej med detta verktyg är ”Tint”. Här kan du gå in om du vill att bilden ska gå i en färgton. Du kan välja exakt vilken färg du vill, tryck bara på den grå rutan efter Tint.

2. Hue/saturation

Hue/saturation (nyans och mättnad på svenska) blir rätt tråkig. Det du gör är att dra ner mättnaden i färgerna tills bilden blir svartvit, vilket gör att den tappar sin livfullhet. Återigen, öppna ett nytt lager för hue/sat. Där drar du ner mättnaden så att den står på -100. Detta är ett väldigt tråkigt alternativ och jag använder det aldrig.

3. Channel Mixer

Channel mixer (blanda kanaler) ger en rätt ljus convertering som passar bra på mörkare bilder. Ni börjar kunna detta nu: nytt lager för Channel mixer. När rutan kommer upp kryssar du i monochrome för att konvertera till svartvitt. Här har du, som i black and white, möjligheten att reglera konverteringen i olika reglage. Channel mixer har dock tre istället för sex reglage, vilket gör det lite enklare att styra. Det kan vara rätt knöligt att sitta och meka fram och tillbaka, men för att underlätta finns även ett räkneverk i underkant. Summorna i de olika kanalerna ska tillsammans bli +100.
Även här har du en rullist med förinställda alternativ.

4. Gradient Map

Gradient map (övertoningskarta, tack alla för hjälpen!) är en kontrastrik konvertering som är min absoluta favorit! Ni vet hur man gör nu för att öppna ett nytt lager. Om färgerna i verktygsmenyn inte är på svartvitt är det bara att trycka på färgskalan som kommer upp i rutan och trycka på den svartvita ikonen i presets.

alla

Här har ni en jämföring mellan de 4 olika metoderna. Jag har inte gjort nåt mer än att konvertera till svartvitt.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Emma - gradient map = övertoning! Jag älskar att göra bilden svartvit i gradient!SvaraAvsluta

 • Elin - Var kan man köpa photoshop, och vad kostar det? Jag vet att det finns massa olika versioner, och det ändå krav jag har är att camera RAW ska finnas. :)SvaraAvsluta

  • elinivemo - finns att köpa i elektronikbutiker och på adobes hemsida. Kostar runt 10.000 för cs4, elements ligger mellan 800 och 1000 kr. Är du student har du generösa studentrabatter med csn-kortet.SvaraAvsluta

 • Elin [ n e v n a r i e n ] igen - övertoningskarta heter de på svenska har jag för mig :) Gillar också den bäst :)SvaraAvsluta

 • jesper - övertoningskarta är ordet du söker för gradient map.SvaraAvsluta

 • Patrik - Tycker du borde tipsa om svartvit konvertering i Camera Raw med. Det slår ju allt =DSvaraAvsluta

  • elinivemo - haha, det använder jag aldrig. :P jag ska testa nångång, får se om jag blir kär.SvaraAvsluta

 • Jennifer - Hej, undrar vilken photoshop du använder? :)SvaraAvsluta

 • Jesper - Mitt eget hetaste fototips:
  Ta bilden så exakt som du vill ha den i slutresultatet. Med andra ord; lär dig fota i svartvitt. För utvecklingens skull.SvaraAvsluta

  • elinivemo - Absolut inte. Du kan inte fota exakt som du vill ha slutresultatet eftersom att alla bilder kräver redigering! Iaf mina. Jag skulle aldrig låta bli att redigera en bild. Om den inte vara analog, och då fotar jag med svartvit film om jag vill ha svartvita bilder. Men det är inte samma sak.SvaraAvsluta

   • Jesper - Själv tycker jag det är bättre att lära sig arbeta med ljusförhållandena. Jobba med vitbalans och bländare. Hitta ögonblicket. Jag mötte en fotograf i somras som hade jobbat i tjugofem år, och i många år med digitalt system. Hon försökte istället att undvika redigering, och jag måste säga att hennes bilder är helt fantastiska. Jag vet att redigering är en del av konsten, men hantverket _fotografering_ bör inte glömmas bort.SvaraAvsluta

    • elinivemo - Men det vet jag väl! Jag jobbar som fan med ljus. Det är inte ofta jag ändrar ljuset i ps. Jag jobbar med färger och kontrast i ps. Vi fotar på olika sätt Jeppe, men det betyder inte att jag gör fel.SvaraAvsluta

     • Jesper - Klart jag inte säger att du gör fel, MUPP! Du vet att jag tycker du är jätteduktig. Och jag har inte mycket att komma med eftersom jag kör analog kompakt á la -92. Jag vill bara ha ögonblicken i mina bilder. Resten lämnar jag åt slumpen; tekniken jag använder gör hela jobbet åt mig.

      Appropå. Har du sett Facebookalbumet jag gjorde för ett tag sedan? Gaustablikk nånting heter det.

     • elinivemo - haha, du är rolig du jeppe. (;
      nej det har jag inte. i will kolla nu.

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*