lucka 7 – bokeh.

Många av googlingarna folk gjort gör att hitta till mig har med bokeh att göra, så idag hade jag tänkt att vi skulle reda ut vad bokeh är och hur man får till snygg bokeh.

Bokeh, som är japanska och betyder suddig, är kort och gott bakgrundsoskärpa. För att få till dom där snygga ringarna i bakgrunden behöver du ett objektiv som har ett lågt bländarvärde. Det mest populära är nog 50/1.8, men det funkar bra med objektiv som har 2.8-bländare med. (Man kan få till bokeh med högre bländarvärde också, men vi börjar såhär, det är lättast. Vill nån jättegärna veta hur så kan jag lägga till det senare.)

När man börjar fota bokeh kan man med fördel sätta kameran på bländarprioritet, innan man lär sig hur man ska ställa in allt manuellt. Sen finns det lite olika sätt att få till det. Jag tänkte ge er tre exempel.

Den här bilden på min vackra vän Emmy är tagen i jämt skuggljus under ett träd.
Att fota i en skogsglänta eller bara under ett par träd är väldigt tacksamt, speciellt på sommaren när allt är grönt och fint. Använd gärna reflexskärm!my angel.

Det här är morgondagg i gräs som är fotat i motljus.
Solen reflekteras i vattendropparna och ger en rätt cool effekt. Det ser nästan ut som att man lagt på ett lager bokeh i efterhand.
Att fota i motljus kan vara lite tricky, därför har jag ställt in fokusen manuellt.
moring dew

Har man inte naturligt ljus tillhands får man fuska. Här är en sån där ljusslingegardin på ett fik.IMG_9444-a

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*