lucka 8 – actions?

När jag hade mina actions ute häromdan fick jag en fråga om vad actions var för något. Det gav mig en idé till en lucka. Idag tänkte jag förklara lite vad actions är, varför det är så smidigt och hur man gör sina egna.

En action (eller funktionsmakro om man har en svensk version av photoshop) är en inspelning av en redigering. Det är en tidssparare då du kan klara av en hel bildredigering med bara ett knapptryck. Det du alltid måste göra för hand (vad jag vet iaf..) är retuschering eftersom att alla ansikten är olika och inte behöver samma retusch.
Vissa tråkiga saker som man gör på nästan alla bilder är extra smidiga att göra egna actions av, så som bildförminskning, vinjettering och eventuella watermarks.

För att spela in din egna action gör du så här:
Öppna en bild i photoshop och gå till actionfönstret (om du inte har det framme tryck ctrl+f9).
Därefter trycker du på den lilla pilen för att få fram fönstrets sidomeny. Välj ”New set” och döp det till nåt lämpligt.
Markera sen ditt nya set, gå tillbaks till meyn och välj ”New action”, som du också döper till något lämpligt, och trycker på record.
Sen är det bara att göra redigeringen. När du är klar trycker du på den lilla stoppknappen i underkant på menyn.
För att spela upp din action på en annan bild markerar du den och trycker sen på play-knappen i underkant på actionmenyn.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*