lucka 9 – lär känna din kamera – del 2

Fortsättning på det här inlägget.

När du fått bättre koll på kameran och alla enklare inställningar är det dags att gå vidare till fininställningarna.

Ljusmätning: Emelie Ohlsson har sammanfattat detta klockrent i det här inlägget. För att sammanfatta:
– Evaluerande: Kameran ställer automatiskt in exponeringen för att ljusmäta hela bilden.
– Utsnittsmätning: Smidigt när bakgrunden är ljusare än motivet, t.ex. vid motljusfotografering.
– Spotmätning: Ljusmäter endast en liten punkt i mitten av bilden.
– Centrumvägd: Fokuserar i första hand på att ljusmäta mitten och sen görs en genomsnittlig mätning för resten av bilden.

Autofokusmetod: Det är skillnad på att fota rörliga och stillastående objekt. För att underlätta finns det olika AF-metoder att välja mellan.
One shot: För fotografering av stillastående objekt. Point, focus, shoot. Väldigt enkelt.
– AI focus: För fotografering av stillastående objekt som ev. kommer börja röra på sig. När du hittat fokus växlar AI focus automatiskt mellan one shot och AI servo. Smidigt när man fotar djur och barn som har en förmåga att inte sitta helt still alla gånger.. Eller macrobilder när det blåser.
– AI servo: För fotografering av rörliga objekt. Håll ner avtryckaren halvvägs och fokusen ställs in. När objektet du fokuserat på flyttar sig kommer fokuseringen följa efter.

Vitbalansen: Visst kan det vara smidigt att bara sätta vitbalansen på auto och köra. Det är dock inte alltid det bästa, speciellt inte om du fotar en serie bilder som du vill ska gå i EXAKT samma ton. Även om du inte är helt säker på om ”skugga” eller ”moln” passar bäst, välj en! Om du fotar på auto kan det hända att kameran ställer vitbalansen några grader varmare eller kallare från bild till bild, även om alla inställningar är samma hela tiden. Fotar du dessutom i raw (vilket ALLA borde göra) kan du ändra vitbalansen i efterhand så att alla bilder du fotat får exakt samma. (Det kan du ifs göra om du valt auto med, men det är mkt mer trixande och kan bli rätt krångligt att få allt exakt rätt.)

(jag säger som jag sagt tidigare: det här är bara mina åsikter och inget man måste följa blint.)

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Fotograf Missjeni - Bra beskrivet, här kan nog de flesta lära sig ett och annat :)SvaraAvsluta

 • Johanna M. - Tack för alla fina tips som du ger oss, jag bockar och bugar! Jag skulle vilja önska ett inlägg; och det är hur man ska hantera RAW-bilder. Funderar på att börja fota i RAW men vet liksom inte vart jag ska börja…SvaraAvsluta

 • fredrik - Jag förstår faktiskt inte varför folk ser så mycket positivt i dina bilder. För mig är bilderna bara tomma ytor, tagna med en bra kamera och en fin lins, och som du lyckats lära dig redigera så att det ser bra ut (eller som många tycker ser bra ut, rättare sagt)

  Alltså jag menar, du tar bilder som folk med en obefintlig kunskap tycker är vackra och snygga. Vad ger det dig egentligen? Som fotograf alltså. Inte som person, för jag förstår att ditt ego måste boostas enormt av den feedbacken du får av alla 13 åriga kids med systemkamera.

  Ett tips från från mig är att börja fota saker som berör dig istället för dessa besynnerligt obefintliga bilder på blommor och skit som din blogg verkar bestå av.

  Att jag tar mig tid och skriver detta till dig är dels för att jag är så trött på alla fotobloggar jag ser med dessa perfekt polerade, men ack så intetsägande bilder. Tagna med dyra kameror men utan att beröra. Men också dels för att jag tycker att du är väldigt duktig tekniskt, men jag tror att du kan göra mycket mer än det jag ser nu.

  Allt jag skrivit är SJÄLVKLART subjektivt och kan således vara annorlunda från det en te.x 13 årig flicka med systemkamera tycker om dina bilder!

  Vänliga hälsningar

  fredrikSvaraAvsluta

  • elinivemo - Hej. Jag uppskattar faktiskt kritik, så tack för att du tog dig tid och att du vågar stå för din åsikt och inte är anonym. Vad jag inte uppskattar är din ton. Det finns ingen anledning att dumförklara mig.
   Alla har olika bildspråk, och uppskattar olika saker. Från vad jag har sett på din blogg och hemsida är du mer åt det dokumentäriga hållet, något som jag personligen inte alltid är det största fanet av. Det betyder inte att du är dålig eller att dina bilder är intetsägande, bara att vi har olika smak.
   Alla bilder kan inte beröra alla. Och alla bilder måste inte heller beröra. Man kan ta en bild som ”bara” är fin, utan någon bakomliggande tanke.

   Om du hade tittat igenom min blogg lite till hade du även kunnat se att den faktiskt till största del innehåller portätt.

   Tack för din kommentar/
   ElinSvaraAvsluta

 • fredrik - Hej!

  Men jag ställer mig fortfarande frågan om du är nöjd med vart du står som fotograf? Är det dit mål att bilderna ska vara ”fina”?

  //

  FredrikSvaraAvsluta

  • elinivemo - Jag tror att du missar min poäng. Vi har inte samma smak vad det gäller bilder. Om vi ska dela upp det:
   Jag är först och främst porträttfotograf. Mitt mål är att mina kunder ska vara nöjda med sina bilder och alla har olika smak. Man väljer fotograf efter bildspråk, känner man att mitt bildspråk tilltalar en använder man sig till mig, om inte går man vidare till nån som passar en bättre. Svårare än så är det inte.

   Bilderna jag tar privat är inte samma som jag tar åt en kund, dom tar jag för min egen skull. Ibland för att jag har en vision av en bild, ibland för att det är vackert ljus nånstans och ibland sticker jag bara ut med kameran och fotar blommor och skit för att det är skönt. Alla bilder måste inte vara svåra och djupa och ha massa bakomliggande historier som man kan analysera i all evighet.

   Jag tycker att jag har hittat mitt egna bildspråk och jag trivs med det. Jag anser att jag är en bra fotograf, och inte bara för att en massa 13-åringar säger att jag är duktig. Jag får feedback på annat håll av folk som vet vad dom håller på med och varit i branschen i många år. Men framförallt så tror jag på mig själv. Jag VET att jag är duktig, samtidigt vet jag att man alltid kan utvecklas, vilket jag gör hela tiden!SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*