Bildstöld.

Fick såhär på kvällskvisten reda på att jag har blitt bildkapad. En liten tjej på 14 år har tagit två av mina bilder (och massa andras med) och lagt upp på sin bilddagbok, utan länk eller tillstånd. Jag vet att det är mkt snack om upphovsrätten nu och jag tycker att det är asbra att informationen kommer ut. Jag tror inte att folk inser hur mkt tid vi lägger på vårt yrke. Det är en sån slap in the face när man hittar bilder man lagt ner tid och möda både på att fotografera och redigera, på nån annans sida, som hävdar att det är deras bilder. Det kan ju inte kännas bra för den som snor bilden heller, att låtsas om att man har tagit bilder som är någon annans. Speciellt när det finns folk som känner igen bilderna. Jag känner folk som fått bilder snodda och hittat dom med en annan persons watermark på bilden. Hur tänker man då?

Stöter ni på bilder ute i bloggvärlden eller på flickr som ni vet är någon annas, säg till upphovsmannen och ge honon/henne en länk till den snodda bilden. På många bildsidor finns även en anmälningsfunktion. På bilddagboken funkar det så att du trycker anmäl (en bit under bilden, efter alla kommentarer) och väljer varför du vill anmäla bilden, i detta fall upphovsrätt, och sedan länkar man till originalbilden.

För mer info om upphovsrätten och vad som gäller kan ni läsa detta inlägg av Emelie Ohlsson, det är en bra och enkel sammanfattning.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Patrik - Uch jag hatar när folk gör så!Kan de inte bara länka och sluta försöka säga att de tagit bilderna liksom?SvaraAvsluta

 • Christofer Andersson - Otroligt respektlöst och korkat att göra så. Det är väl så att om du inte nämner något om någon annan licens (t ex. Creative commons) så gäller upphovsrättslagen. Folk borde veta det vid det här laget kan man ju tycka. Men, det är som jag brukar säga, världen är full av alldeles för många korkade människor..SvaraAvsluta

 • Kamilla - Fotoblogg - Läste igenom hennes kommentarer och såg att hon fått kommentarer som typ ”fin bild” och liknande på bilderna som inte ens tillhör henne. Alltså, hur tänker man egentligen? Aja, har iallafall anmält henne nu..SvaraAvsluta

 • Ika - Usch så trist. Jag förstår inte heller vad det ger en att få beröm för någon annans bild.
  Har varit med om att folk har stulit mina texter också, bland annat en profiltext på en community där tjejen som tog den hade ändrat på vissa detaljer så att de skulle passa in på henne.

  Fast när det handlar om så här pass unga människor undrar man om det inte är ren okunskap och bristande självkänsla som ligger bakom det hela – man är så besatt av att få andras positiva uppmärksamhet att man inte klarar av att tänka längre än så.SvaraAvsluta

 • The Shoplifter - Stöld? Vad blev du av med? :)

  Skämt åsido, det handlar om bilddagboken och en 14-årig tjej. Det hade varit en helt annan sak om någon tjänat pengar på det hela…SvaraAvsluta

  • elinivemo - du är uppenbarligen inte fotograf, för då skulle du inte skämta om det, eller ta det så lättsamt. Det är strunt samma om det är en 14-årig brud på bilddagboken eller inte. Bildstöld är bildstöld.SvaraAvsluta

   • The Shoplifter - Jag har inga problem att skämta om det och jo jag är fotograf. Berätta gärna vad du har förlorat på att en tonåring lagt ut dina bilder på bilddagboken? Jag är helt med på att det är fel, men vad har du förlorat på det hela? Folk får gladeligen använda mina bilder bara man uppger var de kommer ifrån. Hittar jag min bild på en privat hemsida mailar jag och ber dem lägga till mitt namn. Finns ingen anledning att göra mer av det än så…

    Det är VÄLDIGT stor skillnad på att en 14-årig tjej lagt upp bilden på bilddagboken jämfört med att ett företag använt bilden och tjänat pengar på den. Att säga något annat är vansinne.SvaraAvsluta

   • Christofer Andersson - Mja, fast oavsett vad man förlorar på saken så är det ju upp till varje enskild person att välja vilken licens som ska gälla för ens bilder. Jag är också fotograf och publicerar alla mina bilder under Creative Commons-licens, där det i stort sett står att de får användas till vad de vill. Men det är ju mitt val. Vill nu Elin att full copyright ska gälla på hennes bilder, så är det hennes val, och då bör det respekteras, oavsett vilken förlust som skett. :)SvaraAvsluta

   • The Shoplifter - Chris: Det är jag helt med på. Men ska man dra igång något så ser jag hellre att man gör det i fall där man faktiskt har något att vinna. Enklaste sättet att lösa det här fallet bör vara att ta kontakt med tjejen och förklara läget enkelt och sakligt.

    Sen finns det nog inget torrare än diskussioner kring upphovsrätt. ;)SvaraAvsluta

   • Christofer Andersson - Exakt, därför avslutar vi diskussionen nu.. Godnatt! :)SvaraAvsluta

  • Christofer Andersson - Fast, ”The Shoplifter” har en poäng i det första stycket. Ordet stöld är inte en korrekt benämning på det som skett. Stöld är när originalet inte finns kvar hos ägaren, upphovsrättsbrott benämns i en helt annan del av lagboken.SvaraAvsluta

   • The Shoplifter - För att vara övertydlig: Jag försvarar inte 14-åringen i det här fallet. Ser dock ingen anledning att göra någon större grej av det…

    Christofer: Så är det ja. :)SvaraAvsluta

    • elinivemo - okej, jag orkar inte tafsa. Hur som så tycker jag inte om när folk tar äran för mina bilder, 14-åring eller inte. Om du inte bryr dig lika mkt om vad som händer med dina bilder så får det stå för dig. Mina bilder är mina.SvaraAvsluta

 • Emma (Hagelstorm) - kan folk inte acceptera lagen får de räkna med böter. liksom. man får inte sno bilder. visst får man kanske spara ner och använda som ”kolla igenom och leta efter inspiration” men INTE lägga upp. det den 14åriga ungen gjorde var fel. något hon måste ångra. :)SvaraAvsluta

 • Elin [ n e v n a r i e n ] igen - mm har råkat ut för det där med att någon annan vattenstämplat mina bilder. helt sjukt ju. de flesta har dock vart småflickor i 13-14-års åldern och då är man väl så egotrippad att man inte ser längre än till näsans spets.
  Det värsta måste dock ha varit när en av mina vänner försökte lura av mig en illustratorfil för att lämna in den som sitt egna arbete. han fick inte filen, för det kändes weird, men han lämnade ändå in bilden som sin och jag fick reda på det. gissa om vi inte är vänner nu… hmm..SvaraAvsluta

 • ida - Förstår inte varför man tar åt sig äran för någon annans arbete.. Helt sjukt!SvaraAvsluta

 • TESCHO - Webbdesign och mycket mer - Jag förstår inte varför en människa inte skulle tycka det är pinsamt? Skäms på dem. Varför vill man få cred för någonting man inte har gjort?SvaraAvsluta

 • Christofer Andersson - Jag måste bara poängtera att jag inte anser något av det vi skrivit som tjafs. :) Min åsikt har inte en gång avvikit från din (bortsett från ordet ”stöld”). Jag måste bara tillägga mitt all olycka att du har en fantastiskt trevlig och inspirerande blogg!SvaraAvsluta

  • elinivemo - inte jag heller, men jag har en tendens att lätt börja tjafsa, därför avbröt jag innan jag hann komma igång. Ni har båda valid points. (;SvaraAvsluta

 • Sara - men guuuuuuuud vad irriterande ;(. i de flesta fall så tror jag t.o.m att de där som snor hade fått låna bilderna om de frågat först och sen länkat. håller med dig om att det är bra att informationen är på väg ut snabbt!SvaraAvsluta

 • Sessan - Det är riktigt taskigt när folk snor andras bilder. Många tycker att visa ”tjatar” för mk om upphovsrätten, men jag tycker man ska skriva & berätta mer om det för vissa folk fattar faktiskt inte att man inte får ta andras bilder.SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*