fullformatshetsen.

Överallt i fotobloggsvärlden ser man ungdomar som har köpt/tänker köpa/har fått en 5dmk2 utan att ens veta hur man ska hantera den. Tankegångarna går ungefär såhär: ”Jag funderar på att köpa en ny kamera, antingen en 500d eller en 5d mark II”. Det är lite som att säga: Jag funderar på att köpa en ny bil, antingen en BMW M6 eller en Nissan Micra. Skillnaden är så enormt stor! Canon eos 5d mark II är en proffskamera. Den är anpassad för yrkesmän och seriösa hobbyfotografer som kan hantera den.

När du lärde dig simma började du väl inte i den djupa delen av bassängen? och när du lärde dig cykla gick du väl inte på den 21-växlade mountainbiken direkt? Babysteps. Ta en sak i taget. Börja med en nybörjarkamera och LÄR dig. Inte bara hur, utan varför. Varför du ska öka ISO, minska bländare osv. Det gäller att förstå kameran. Den är ett redskap ingen miracle worker. En kamera är aldrig bättre än du själv.

Bara för att visa att utrustningen inte är allt har jag förberett ett litet test åt er. Här är 3 bilder fotade med 3 olika kameror. En 350d, en 40d och en 5d mark II. Bilderna är tagna med samma objektiv (Canon ef 50/1.4 USM) och manuella inställningar. Dom är snabbredigerade i camera raw för att se så lika ut som möjligt (endast ändrat vitbalans, fill light och exponering, kontrast är samma på alla). Efter det har jag lagt på en exakt likadan kurva i curves och vinjettering på bilderna. Jag har även beskurit 5d-bilden så att den har lika crop dom andra. That’s it. Så, vilken bild är tagen med vilken kamera? Motivera varför du tror som du tror. Rena gissningar räknas inte.

IMG_9783Canon eos ? + Canon ef 50/1.4 USM
1/125, f/1.8, ISO 200

Klicka här om ni vill se bilden i större format.
(Kameraremsfästet på mittenbilden är lite rosa pga att solen valde att titta fram ett tag, men jag lät det vara så för jag ville inte ändra några inställningar.)

UPDATE:

Hej. Först, tack för all positiv feedback! Det har varit jättekul att läsa era åsikter och gissningar! Roligt att se att folk tror så olika, vilket alltså bevisar att det inte är kameran som gör allt. Det har kommit in rätt svar, vilka som har rätt avslöjar jag på måndag, ja imorn. Ni får hålla er till tåls tills dess.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Annika - JAG VET JAG VET JAG VET!!SvaraAvsluta

 • Jens - Håller med Dig om hetsen. Själv valde kamera modell med ISO värden och då följde fullformataren med på köpen. Då fanns inget alternativ men idag finns det många fina alternativ. Dessutom är gluggarna både dyrare och tyngre!SvaraAvsluta

 • sunshine - jag tror många nybörjare tror att så fort man har en av de bästa kamerorna då tar man automatiskt de bästa bilderna… och som noob själv ^^ kan jag faktiskt inte gissa vilka bilder som hör till vilken kamera! nu pirrar det i magen efter resultatet. :DSvaraAvsluta

 • Rania - Håller helt med dig!

  Jag försöker också fråga ”varför” folk vill ha en systemkamera till att börja med, när de frågar mig vilken de Bör köpa. ibland resulterar deras svar i att jag råder dem att köpa en bra digitalkamera istället :P Men ja det där med att inte bara kunna utan förstå vilka inställningar som gör vad.. håller verkligen med dig.

  Trots att jag kan sådant är dock ditt test klurigt O: Jag har mina aningar men.. sedan kan inte jag canon modellerna heller. Hm.. Den översta har bra skärpa och färgåtergivning imo så där säger jag 5d mark II. Men sedan är jag osäker.. Mittersta är lite mörk, understa ljusare men inte lika bra färgåtergivning enligt mig.. gud jag vet inte haha. Hoppas du postar hur det var sen!SvaraAvsluta

 • Dezdemona - haha jag har INTE en aning! Och jag älskar det :DSvaraAvsluta

 • Veronica - Att den mellersta är från din 5dmk2 syns direkt på skärpedjupet, sedan blir det bara gissningar, den översta gissar jag på 400D och den nedersta 350D.

  I övrigt är det ett mycket bra inlägg som väldigt (!!!) många borde läsa.SvaraAvsluta

 • Emelie Ohlsson - Gud vad bra inlägg Elin, detta ska länkas från bloggen bums!SvaraAvsluta

 • the pavement - Väldigt bra skrivet! Bästa uttrycket måste ju vara ”asså min kamera är så dålig!”, så vet man inte ens hur man ändrar till manuell fokus :(
  Fast sen har jag egentligen ingen aning om vilken som är fotad med din 5d mark II, men tycker det känns som den översta för att den inte är så utfrätt och klarare på något sätt.SvaraAvsluta

 • Ullis - Jag gissar att mittenbilden är 350D eftersom den ser ut att ha frätt ut mest. Nedersta bilden ser ut att ha bevarat skuggpartierna bäst och klarat kontrasterna mellan ljust och mörkt bäst, gissar därför att den är 5dmk2.SvaraAvsluta

 • FOTOGRAF JOSEFINE NYBERG - Håller med dig! allt handlar om att lära sig. Klart jag är sugen på en Nikon D700! Behöver jag den? Nej. Börjar med att köpa olika objektiv istället.SvaraAvsluta

 • Angelina Belle Bergenwall - så rätt! du kan inte köpa dig till bra bilder :D
  gissar på att den mellersta är 5D mark II (skärpedjupet you know) men de andra vet jag inte alls.SvaraAvsluta

 • Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog - Håller med dig helt och hållet!

  Är man helt ny på att fota så räcker det med en lätt kamera som man kan lära sig att hantera. Och till en början får man bättre foton om man bara fotar på auto-läget jämfört med en vanlig digitalkamera. Det tar tid att lära sig kompensering, f-värden, ljusbalans och allt… förstår inte varför man ska ha så dyrt som möjligt?

  Dyrt är inte bäst :)SvaraAvsluta

 • Sandy - Jag tror att den första är 5D mark II, tycker att färger och skärpedjup ser bäst ut. Sedan vet jag inte riktigt, men koncentrerar jag mig på skärpedjup och skärpa gissar jag på att 350D ligger i mitten och 40D längst ner… :)SvaraAvsluta

 • Louise - Min gissning är 5D mark II längst upp, för den såg skarpast ut och hade bäst ljus. I mitten tippar jag på 350d eftersom den hade sämst detaljåtergivning, och kvar blir då 40d i botten.
  Bra inlägg! Jag är så trött på att känna att jag borde köpa en ny kamera, bara för att min är en ”nybörjarkamera”, fastän jag egentligen klarar mig jättebra med den!SvaraAvsluta

 • Emma - Första bilden är nog 350D, tycker att den ser brusigast ut… sen så tror jag att det är 40D och 5D i ordning efter faktiskt, för jag tycker att brusnivån ser ut att minska på de sista?

  Mycket bra inlägg, har tittat på flera fotografer som ligger på ”samma nivå” som jag som har mycket dyrare utrustning…allt hänger ju egentligen på idioten bakom kameran ;)SvaraAvsluta

 • frida - detta var nog det klokaste jag läst på länge.SvaraAvsluta

 • Felicia - Jag gissar på att den översta är 40d, mittersta är 5d markII och den längst ner är 350d. Alltihop baserat på skärpedjup och hur skarpa bilderna är. Såvitt jag ser har ingen av bilderna något märkbart brus så det kan jag faktiskt inte gå på som man brukar göra…
  Håller med dig med vartenda ord du säger, och jag har fått tjäna ihop till varje krona av min Canon 1000D själv, och även fast den är plastig duger den mycket bra till en femtonårig tjej. Jag kom ihåg de första dygnen, jag satt i princip och lusläste hela manualen om kameran bara för att lära mig mera, och jag har fortfarande mycket att lära. Grymt bra inlägg som sagt!:)SvaraAvsluta

 • Fotograf MissJeni - Skönt att någon tar ner fullformatshetsen på jorden igen. Jag har ingen aning om vilken kamera som har tagit vilken bild, men tycker själv att den översta bilden är bäst. eller den mittersta… äh, jag har inte den blekaste!SvaraAvsluta

 • Pippi - Håller med dig helt och hållet. man tar inte bättre bilder med värsting kameran. Det är till att öva öva och åter öva, som man måste göra med allt.

  Ang. bilderna och med vilken kamera – ingen aning

  Trevlig blogg, ska kika vidareSvaraAvsluta

 • Ahlberg - Super bra inlägg!

  Känner mig lite röd om kinderna när jag brukar diskutera med just dessa människor du pratar om varför de egentligen ska lägga massa pengar på en super kamera. Och nu blev jag jätte fundersam på dessa bilderna! Men jag tror att understa är 5D mark ||, för kameran som har tagit den har klarat av skillnaderna mellan mörka och ljusa partier. Även så är den inte så utfrätt som de andra.
  Mellersta bilden ser ut att vara en bild tagen av 350d, mest för att den har mörkare partier än de andra och inte riktigt har klarat ljuset lika bra.
  Översta skulle jag då gissa på är 40d.
  Nu kommer jag skämmas om jag är helt ute och cyklar och hoppas du berättar sen!SvaraAvsluta

 • Isav - MKT Bra skrivet!! :D
  Hehe, lite kul o gissa också :P Jag gissar, men motiverar för inte är det lätt. Eller ja, den mittersta måste vara 5D mark II (hoppas jag inte gör bort mig nu). Skärpedjup, skärpan och att det inte är brus. Sen är inte jag så haj på Canons andra 2 modeller där. Men den som är minst bra tror jag tagit den översta bilden pga av oskärpan och brus :PSvaraAvsluta

 • rikacharmtroll - Bra inlägg ! Du som kan en del om kamerar.. om du skulle få välja mellan D90 och EOS 550D, vilken skulle du välja då? (nu skulle du nog inte välja någon av dem men om du ”måste”) Jag funderar på dem, helst D90 tror jag (känns onödigt att köpa en sån dyr proffskamera (som du skrev i inlägget med) när man inte jobbar som fotograf. Nog så är jag intresserad av foto.. men det är ju inte bara kameran som tar bilden, det är ju personen bakom och så ska man väl lägga mera pengar på ett objektiv, inte sant eller? Just nu fotar jag bara med en liten digitalkamera, inte väldigt bra.. men den funkar.. :) Hoppas du inte blir totalt uttråkad av att läsa detta!*SvaraAvsluta

 • emmablid - möjligen 350d, 5d och sist 40d?
  ingen aning dock, älskar att du visar såhär :-DSvaraAvsluta

 • Nathalie - Gud, det där var ju skitsvårt! Vilket bra och tänkvärt inlägg! Jag har alltid hävdat samma sak och när folk säger ”Vad fina bilder du tar – det beror på din dyra kamera!” Blir jag sur, det är fotografen inte kameran som tar bilderna. Men kan man hantera kameran kan det såklart göra skillnad. Och för att gissa; mittenbilden är 5dmkII. Tror det endast eftersom den har klarare färger och skärpa på inställningsratten. Men vem vet ;)SvaraAvsluta

 • Emma - Så sant, så sant. Själv fotar jag en del med en av föregångarna till kameran på bilden, en Canon AV-1. Det är grejer det. :)SvaraAvsluta

 • anna - inte den blekaste vilken som är vilken…fotar stolt med min trogna Canon 400d men måste erkänna att jag är sugen på en ny uppgradering men kan inte riktigt motivera köpet,, ahhhahahha ..än..SvaraAvsluta

 • Tilda-[Foto&Design] - sjukt bra inlägg! Kan inte se någon skillnad;)SvaraAvsluta

 • felicia ♥ - Jag tror att den sista är fotad med 5d mark II för att den har större skärpedjup och tycker att detaljerna är klarare. Sen tror jag den översta är 350d och den mittersta 40d, enbart för att jag tycker skärpan är klarare, men i stort sätt är det inte mycket skillnad, och jag ska fortsätta fotografera med min nybörjarkamera och inte fatta vad ISO är ett tag till ;)SvaraAvsluta

 • Alexandros - Vilket bra inlägg! Verkligen lärorikt till många. Själv har jag inte fotograferat länge alls men jag har lagt ner min själ i detta intresset och det har blivit en livstil mer än en hobby. Så tycker inte du ska dra alla nybörjarungdomar över en kant.

  Jag själv känner att jag inte kräver mer än en eos 350d men ändå har jag en eos 7d. Detta pga. filmfunktionen då jag producerar väldigt mycket film åt företag… men annan skulle jag helt klart klara mig på en nybörjarkamera. Men bra! Du kanske skulle berätta lite om skillnaderna så som cropfaktor, varför bruset ser olika ut etc?SvaraAvsluta

 • sonia tibblin [foto och illustrationer] - Håller med dig till 100%. Jag köpte en nybörjare kamera (canon 450d) för jag inte är så duktig men sen köper folk bättre kameror och bättre objektiv för att de vill ha status men vet inte ens vad iso och bländare är!
  Tycker fler borde se detta inlägg :)SvaraAvsluta

 • Unni - Den første gjetter jeg på at er 400D, den i midten 5D og den siste 350D. Har sett lagt merke til skarpheten.SvaraAvsluta

 • So - Jag måste säga att jag har ingen aning.
  Ett av de bästa foto relaterade inläggen jag någonsin sett/läst!SvaraAvsluta

 • Cybertjejen - Vilket bra inlägg!
  Håller med dig om detta, snart ska väl ”alla” ha en Canon EOS 1Ds Mark III :)
  Det är inte lätt att se skillnad på dessa tre bilder!
  Jag lägger hellre pengar på objektiv iställetSvaraAvsluta

 • hanna b - vilket bra inlägg, jag förstår mig inte heller på hetsen. kanske för att jag fotade mina första två år med en nikon coolpix 2100 och tyckte det gick skitbra. ;) jag har ingen aning om vilken bild som hör till vilken kamera. jag orkar inte ens låtsas som att jag är särskilt teknikintresserad. :)SvaraAvsluta

 • Ika - Jag förstår inte heller den här prylhetsen (som för övrigt gäller på många andra områden också). Jag fotar med en 300D, och är medveten om att det inte direkt är någon statuskamera. Samtidigt tycker jag att den räcker till gott och väl för just mitt fotande, och att jag har mycket kvar att lära mig redan på den här nivån. Får ut mycket mer av pengarna om jag satsar dem i objektiv och andra tillbehör istället. Fast när jag höll på och lärde mig att ställa in kameran själv i manuellt läge (tidigare fotade jag i P-läget, valde bort blixt, ändrade ISO och valde om jag ville över-eller underexponera) mötte jag åsikten att jag borde skaffa en nyare kameramodell som har den och den extrafunktionen. jag är allergisk mot den där inställningen. Jag tror inte ett dugg på att jag blir en bättre fotograf av att ha en massa fancy hjälpmedel som gör att jag själv slipper tänka. Tyvärr lever vi i ett status- och prylfixerat samhälle där det är lätt att inbilla sig att man mår bättre, blir bättre, fungerar bättre ju nyare och dyrare prylar man har.SvaraAvsluta

 • Elin - Jag tror att det är fullformat på mittenbilden eftersom den har lite kortare skärpedjup än de andra och jag har hört att det är en av grejerna med fullformat.

  Sen tycker jag den undre ser liiiiiiite skarpare ut än den övre så jag gissar att det är 40d. Men inga skillnader värda 3-4000 kronor inte!

  Och sen måste jag säga att jag verkligen håller med dig om hetsen. Även att folk köper en nybörjarsystemkamera för att bara köra med kitobjektiv och autoinställningar känns riktigt ovärt.SvaraAvsluta

 • Nathalie - Tack! Och väldigt roligt att du skrivit ”har fått” i kursivt.SvaraAvsluta

 • Maja - den längst ner är (nog) en 350d för färgåtervinningen är nt särskilt bra. T.ex om man jämför färgen på skälken i bakrunden, med den första bilden längst upp är den längst ner synligt gråare..

  dem andra två .. hm.SvaraAvsluta

 • Anonym - den längst ner är (nog) en 350d för färgåtervinningen är nt särskilt bra. T.ex om man jämför färgen på skälken i bakrunden, med den första bilden längst upp är den längst ner synligt gråare..

  dem andra två .. hm.SvaraAvsluta

 • Patrik - Sv. Du borde testa någon gång! Det var skoj! Tack så mycket!
  Garden State och SATC är kanon ;DSvaraAvsluta

 • Tweets that mention fullformatshetsen. « Elin Ivemo's fotoblogg -- Topsy.com - […] This post was mentioned on Twitter by Josefina, Madde. Madde said: Läste precis ett mycket bra inlägg om fullformatshetsen hos @ElinIvemo http://tinyurl.com/2bcwma7 […]SvaraAvsluta

 • Sanna Ek - Mycket bra inlägg!SvaraAvsluta

 • David Thunander - Jag hoppas jag har rätt nu men såhär tror jag:

  350D – Kollar man texten på kamerans namn så ser det ett ”grönt” lager runt det svarta, typ aberration. Tycker den bilden verkar brusigast också.

  5D Mark II – Vet inte riktigt varför jag tror det men skärpedjupet och något med ljuset känns mark II. Nästan en vild gissning.

  400D – uteslutningsmetoden.

  Fast å andra sidan så kan man ju inte jämföra sådär, 5Dn ocroppad blir ju en helt annan bild och bruset går ju inte ens att jämföra ;) Men jag håller lätt med, de som köper en första kamera borde fynda en 400D nu när de nästan är gratis. Helt grym kamera för nybörjare och den går ju faktiskt helt utmärkt att använda ”professionellt” lite beroende på vad man gör. Jag har ju tjänat ihop min 5D med min 400D! Sucess.

  Hoppas jag har rätt :(SvaraAvsluta

 • Penny ♥ - Haha, bra skrivet ^^
  Vet inte HUR många som säger ”Ska köpa en systemkamera för då kan jag ta proffsbilder” typ ..SvaraAvsluta

 • Anonym - Alltså, jag förstår precis hur du menar, de som gemför en 500d med en 5d mark II, vet väll då helt enkelt så gott som ingenting om dessa och du har helt rätt i det du säger. Men dock så tycker jag inte att det är något fel i att köpa en proffskamera när man är nybörjare, självklart är det antagligen slöseri med pengar, men man kanske har tänkt sig att lära sig mera om kameran och om att ta foto osv, då tycker inte jag att det är något fel i att köpa en proffskamera på en gång, för om man inte skulle göra detta, köper för nybörjare istället, och sedan vill byta upp sig, då blir det ju mycket dyrare.SvaraAvsluta

 • Linda - Precis vad jag har gått och tänkt på.SvaraAvsluta

 • Camilla (foto) - Yes! Där satt den. Inlägget blev ju asbra. Skitbra skrivet Elin.SvaraAvsluta

 • FF [Frida - Fotografering] - Jag håller fullkomligt med! Jag vill köpa en systemkamera endast för att jag vill börja utveckla min fotografering, kanske till en ny nivå. Inte bara för att köpa en systemkamera… :) Man kan nog utveckla sin fotografering lite mer med en systemkamera än med en vanlig kompaktkamera. Men den kameran jag har passar bra.SvaraAvsluta

 • erica - kanoninlägg! jag länkar till detta i min blogg!SvaraAvsluta

 • Marlene - Vilket bra inlägg! Håller med dig fullständigt!
  Jag kan nästan ingenting om systemkameror och köpte en bättre budgetkamera, för att lära mig. Sedan kan jag köpa en mer avancerad.
  Helt onödigt att lägga en massa pengar på en svindyr kamera, om man inte kan använda den fullt ut!SvaraAvsluta

 • Sandra - Åh vad bra det här inlägget var Elin! Jag blir så trött på denna utrustninghets och alla kids som springer runt med fetaste kamerorna och tror att allt sitter i vad det är för kamera och glugg man har. Önskar att fler kunde komma ihåg att det faktiskt handlar om den som håller i kameran.

  Har flera gånger fått höra ”Ja jävlar, med en sån fet kamera som du har kan det ju inte vara svårt att ta bra kort”. Det är som ett slag i magen mot oss som verkligen brinner för det vi gör. Det är inte enkelt, trots att man har senaste fullformatskameran. Det här inlägget känner jag att jag måste länka vidare, för gud va det var pricken över i:et.SvaraAvsluta

 • Manduzana stickar - Vilket bra inlägg!
  Jag har haft ett fotointresse ända sedan högstadiet, och när jag fyllde 20 år fick jag äntligen en systemkamera, en Pentax K100D. Det är ingen superkamera, men den passar mig perfekt. Jag håller fortfarande på och lär mig och har det endast som hobby. Visst suktar man efter en Nikon D90 ibland, men jag kommer inte ta snyggare kort för det.SvaraAvsluta

 • lene - Hej! Hittade din sida via en väns blogg…. Asbra inlägg, detta ska jag framföra till min kära bror!;PSvaraAvsluta

 • Tanja - For et bra innlegg.. og det er så sant.
  Om man ikke kan bruke kameraet, så blir resultatet deretter..uansett hva slags kamera :)
  Elsker bildene dine.SvaraAvsluta

 • mirjam - Jag tror den första är tagen med canon eos 350D, nästa 40D och sista 5d mark II.. anledningen till att jag tror så är för att färgerna ser liiiite lite klarare ut på den i mitten jämfört med den högst upp och samma sak med den längst ner och den i mitten. Men jag kommer säkert ha helt fel för skillnaden är enormt miniliten faktiskt! En del verkar tro att en bra kamera är gjord av magi men jag håller helt dig! Har väldigt mycket kvar att lära och jag har en 450DSvaraAvsluta

 • emelie - jag tror att den högst upp är tagen med 350d, mitten med 5d mark II och genom uteslutningsmetoden sista bilden 40d. Otroligt svårt för alla bilderna är jättelika. Varför jag tror det är så är för att om man kollar på kamerans vänstra sida på första bilden är den inte så skarp som de andra två – alltså antog jag att den var tagen med 350d sedan tycker jag att även om solen tittar fram och det blir mörkare på mittenbilden på vänstersidan ser den bäst ut – alltså 5d mark II. Och sen är det alltså bara sista bilden och sista kameran kvar. bild 3 – 40d.

  Men jag kan ha helt fel, fast jag bryr mig inte.
  Själv fotar jag med en nikon d60 och är helnöjd. ☺SvaraAvsluta

 • Sebastian - Jag kommer säkert ha helfel men kan ju iallafall skriva vad jag tror. :)

  Mittenbilden(2) är 350D, för att den har för mycket kromisk aberration (hello stavning) vid kamerans högra delar som liknar egenskapen hos min tidigare 400D. Är dessutom lite mer kontrastrik vid motljuset, dålig förmåga att hålla stora delar av bildens ljus så ”neutrala” som möjligt. Överexponerad i större delar…

  Sedan är jag kluven, den översta har lite grön aberration och sämre brus än den nedersta, men har samtidigt bättre färger. Den som är lite mer ”soft” är dock den undre. Svårt det här… Gissar på att den första är 40D och den tredje är 5D2SvaraAvsluta

 • A D D I N A - jag älskar din header! :DSvaraAvsluta

 • Tescho » Läsartips – Vilken kamera ska man köpa? - […] Du som funderar på att lämna kompaktkameran och övergå till systemkamera – LÄS DETTA. […]SvaraAvsluta

 • Fotograf Annie - Jättebra inlägg! Kameran är inte det viktigaste, det är ju föraren/fotografen. Den som kör. Kameran har ingen hjärna, det är fotografen som har den ;)SvaraAvsluta

 • Sanna - Jag är en av alla dessa som har planer på att köpa en systemkamera inom kort. Har tänkt att börja med en nybörjar kamera som passar mig och som jag kan utvecklas med då vi i vår undervisning i skolan får hjälp av lärarna att lära oss hantera våra egna kameror om vi har några (annars får vi låna ifrån skolan).Jag börjar kursen efter sommaren och det är väl någon gång där jag har tänkt köpa mig en så vilken tycker du jag bör satsa på?

  Tanken är att jag antingen ska kunna arbeta med detta som yrke eller åtminstone sälja bilder privat osv. när jag utvecklas och lärt mig mer.Jag studerar för övrigt IT-media på gymnasiet.SvaraAvsluta

 • Sanna - Föresten, min bloggadress är denna och inte den andra då den går till mina tävlingssida.SvaraAvsluta

 • Henrik - Det här är det bästa jag läst på länge!SvaraAvsluta

 • Boggas.se » Träning med macro - […] Hur som helst kräver objektivet lite mer träning för min del. Vilket egentligen all utrustning kräver. Min kamera som jag har haft i två år kan jag fortfarande inte alla funktioner och inställningar. Jag är bra sugen på ny, men min Nikon D200 duger faktiskt gott och väl för mina ändamål. Det är en bra kamera. Dock är det lätt att hamna i prylhetsträsket som en bloggare skrev ett mycket läsvärt inlägg om. […]SvaraAvsluta

 • Linda, foto - Bra inlägg!

  Det spelar ju ingen roll hur bra kamera man har om man inte har bra optik till den, det borde många tänka på också. Varför ha en 15 megapixelskamera när objektivet inte kan utnyttja så många pixlar? Kameran blir aldrig bättre än objektivet som sitter på, så satsa hellre på dyra objektiv än en dyr kamera alla där ute! :)

  Angående bilderna så skulle antagligen alla bilderna kunna komma från alla kamerorna, men det är väl det som är poängen. Jag gissar att den nedersta är från 5D eftersom det ser ut som att ljusmätningen blev bäst där. Försökte kolla bruset också, men det gick inte.. Gissar att den översta är från 40D!SvaraAvsluta

 • Cilla - Jag tror

  40 d

  350 d

  5d…………..

  När ska du skriva vad det är?SvaraAvsluta

 • Mattias - Stämmer som du säger att många hänger upp sig på val av utrustning.
  Är tämligen säker allafall på att bild två är tagen med 5d:an.

  //MattiasSvaraAvsluta

 • Jenny - Jättebra inlägg! Jag har aldrig sett bilder jämföras på det här viset förr… I det här fallet med så små skillnader är det ju helt galet att lägga så mycket mer pengar på en 5D!

  Går man på skärpan skulle jag gissa att 40D är den översta bilden, sedan 5D och längst ned 350D… Kortast skärpedjup på mittenbilden också vilken talar för att det är 5D men och andra sidan har den bilden störst utfrätta partier… fast det kanske är för att solen kom fram? Jättesvårt!SvaraAvsluta

 • erica - jag gissar 350d, 5d, 40d.SvaraAvsluta

 • erica - och förlåt, anledning: Kortare skärpedjup på mittenbilden. Och första känns bara 350d. haha! men vi får se:)SvaraAvsluta

 • Amanda - Äntligen är det någon som faktiskt vågar säga detta utan att låta ett dugg pretto. Sjukt bra inlägg Elin!SvaraAvsluta

 • Kjetil - Utrolig spennende innlegg. Jeg tipper 40D, 5D og 350D. En liten forskjell på brennvidden på bilde nummer 2. Bilde nummer 1 virker litt mer balansert enn bilde 3.

  Ikke hold oss på pinebenken for lenge nå Elin!SvaraAvsluta

 • Lasse - Det går inte att se på bildernas skärpedjup om bilden är från en sk ”fullformat” eller ej.

  Då du använt ett och samma objektiv till alla bilder och ”croppat” ”fullformatsbilden” samt gett alla bilder samma upplösning. Så det enda som skulle kunna indikera vilken kamera som är vilken är endast en analys av brus och färgåtergivning. Har man fördelen att kunna använda hela 35 mm sensorn så skulle man använt ett längre objektiv (80mm idetta fall) till ”fullformats”-kameran varpå ett kortare skärpedjup hade blivit följden.

  Du har rätt i att ett avancerat verktyg som en avancerad kamera eller av vilken sort som helst kan bara användas fullt ut av den som förstår hur verktyget fungerar helt och fullt.

  Det ska till något mer än bra tekniska förutsättningar för att skapa bra bilder. Det går att skapa bilder med enkla förutsättningar(kameror) om man förstår bilder.SvaraAvsluta

 • Magnus - Onsdag nu, vi väntar…. ;-)SvaraAvsluta

  • elinivemo - ja, jag postade svaren i måndags.. gå in på startsidan så får du se.SvaraAvsluta

   • Magnus - Oops, sorry. Å jag som satt å väntade på svaret här …..SvaraAvsluta

 • Linus - Väl rutet. Jag skrev ett inlägg för länge sedan i samma anda. Dock så gick jag inte ut lika hårt men jag hintade om det. Dock så fick jag inga roliga kommentarer om det, men här går det ju att läsa vad andra tycker. Fint=)

  Inlägget:
  http://okonsten.wordpress.com/2010/03/09/≈i-want-it-to-be-summer-so-much-that-i-start-to-believe-that-its-already-is-here/SvaraAvsluta

 • celine - hur mycket kostar en sådan kamera?SvaraAvsluta

 • Leif Höstedt - Tack för din test: det är det där jag försöker tala om för vänner å bekanta (och förståsigpåare) man behöver inte ha en dyr kamera för att få bra bilder, thats it (jag är lärare i digitalfoto på kvällskurser) Leffe Höstedt ÖsthammarSvaraAvsluta

 • Yvonne - Ett mycket bra inlägg! Många verkar tro att det är kameran i sig som gör bilderna, inte den som står bakom. För ett par veckor sen köpte jag min första systemkamera efter att ha fotat med digitala kompakter i närmare 10 år, men det var för att jag tyckte det kunde vara roligt att lära sig fota med en sån. Jag tar ju bilderna för mig själv och för att jag tycker det är roligt, och när jag går hundpromenader är det ju enklast att bara stoppa ner kompakten i fickan så det kommer jag att fortsätta med. Systemkameran blir mer som en utmaning till mig själv att lära mig förstå hur olika inställningar påverkar slutresultatet. Men den har ju även ett automatiskt läge som funkar helt ok för min del!SvaraAvsluta

 • Sebastian Skarp - Bra inlägg! Och roligt att se vad folk gissade på i kommentarerna och vilka anledningar de gav för att de gissat som de gjorde. Det dröjde nästan ända ner till slutet innan Lasse till sist påpekade det jag tänkte på hela tiden när jag läste att folk försökte se skillnaden på skärpedjupet… Det är såklart ingen skillnad, men där är ju ännu en sån sak, folk tror att fullformat=kortare skärpedjup, utan att förstå Varför, eller i detta fallet, Varför inte.
  Själv har jag en gaaaammal eos 1D och 300D och det går ta bra bilder med dom också. Och ja, jag vet att detta e ett gammalt inlägg, men jag hittade det på nån facebooksida nyss :)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*