Fotoskolan del 1 – Hitta svaren på dina fotofrågor

Hej och välkomna till fotoskolan!

Jag tänkte börja den här lektionen med att ge klassen lite skäll. Det finns många där ute som har blivit väldigt lata när det gäller sin utbildning. Jag pratar om information. Man kan inte lita på att folk serverar svaren på alla ens frågor på silverfat, det fungerar inte så. Har man en fråga vill man självklart ha svar på den, ”Frågar man inget, får man inget veta” (för er som inte är uppväxta på 90-talet var detta Hjärnkontorets slogan. Ni kan googla det.). Och i dagens informationssamhälle är det lättare än någonsin att hitta svaren på sina frågor på egen hand.

Inför det här inlägget gjorde jag lite research. Jag klickade mig in på bloggsvar.se. Där valde jag den fotobloggare som svarat på flest frågor (Michaela Dahlström, all cred till dig!) och började läsa igenom frågorna. Säkert 70-80% av frågorna var om saker man väldigt enkelt kan hitta svaret på. Jag kollade även runt på ett gäng andra fotobloggares användare och där såg det ungefär likadant ut.

Jag är helt självlärd inom foto och bildredigering. Jag började innan den här fototrenden drog igång så det fanns absolut inte lika mycket information ute som det gör idag. Inte ens mina kompisar delade mitt intresse. Needless to say jag fick söka alla information på egen hand, och jag är helt övertygad om att det har gjort mig till den fotografen jag är idag.

Här under presenterar jag mina favoritkällor till information. (Bilderna är länkar, fast inte manualbilden, det är lite svårt att länka till alla manualer som finns..)


När det gäller kameran, dess funktioner och inställningar är ett hett tips att börja med att läsa manualen som följer med kameran. Jag läser aldrig bruksanvisningar, jag tycker det är roligare att pröva sig fram och använda logiken. Men det är inte alls som att läsa en tv-bruksanvisning, manualen du får med kameran är något som är bra att läsa! Här står allt om hur kameran funkar, vilka knappar som sköter vilka inställningar och småtips på hur du ska göra för att exponera rätt. Jag har sagt det förut; grunden till att bli en bra fotograf är att kunna sina instrument.

Fotolitteratur kan också vara kanon! Jag är ett stort fan av Scott Kelby-böckerna. Han skriver med humor och är otroligt kunnig. Han har både gett ut böcker för att förbättra sitt fotograferande och böcker om bildbehandling (Photoshop, Elements & Lightroom). Ett tips är att inte köpa fotolitteratur på internet om du inte är 100 på vad boken innehåller. Gå hellre till din fotobutik eller bokhandel där du kan bläddra i böckerna och kolla att dom passar just dig.


Om man inte tycker att manualen ger tillräckligt med fakta drar man igång sin dator och ger sig ut i cyberspace.
Var manualen lite luddig på det där med bländarvärde? Hur kan stor bländare vara litet tal? Ja då går man in på en otroligt fiffig sida som heter google.se och skriver helt enkelt in ”bländare” i sökrutan och trycker enter.

Google funkar även utmärkt när du vill veta vad alla olika photoshopverktyg heter på svenska/engelska. Vill du veta vad gradient map heter på svenska, googla ”ps gradient map svenska”

Det är verkligen en barnlek.


Japp, ni läste rätt. Youtube är FULLT med bra foto- och redigeringsguider. Skriv bara in vad du är ute efter. Ex. ”Sensor clean nikon d60″, ”create bokeh” eller ”photoshop smooth skin”.


Min första inspirationskälla. Jag upptäckte flickr 2006 och har haft otroligt stor nytta av alla forum och kontakter. Jag har lärt mig massor i olika diskussioner och grupper.
Är du intresserad av porträttfoto? Gå till groups-fliken och sök på portrait. Det finns just nu 88 329 olika porträttgrupper på flickr. Klicka in på den som passar dig, gå med i gruppen och börja bidra. Du kan ladda upp dina bilder, titta och kommentera andras. Diskutera tekniker och utrustning med folk som har exakt samma intressen som du.


Tycker man att det är krångligt att flickr är på engelska (det finns svenska grupper med, sök bara på svenska ord) har vi Fotosidan. Fotosidan är inte bara en foto-community, det finns även annonser, recensioner, bloggar och inte minst deras formidabla tidning. Enligt mig är det den bästa fototidningen som ges ut i Sverige idag. Intressanta reportage, relevanta tips och vem som helst har chansen att bli publicerad. Definitivt värt en prenumeration.
Det jag gillar bäst med sidan är alla recensioner man kan hitta. Det finns på i princip alla kameror och objektiv som finns där ute i fotodjungeln.


Jag får många frågor om vilka tillbehör och objektiv som passar till vilken kamera. Vilka objektiv som är bäst om man jämför, vilka som är prisvärda osv. För alla såna frågor tycker jag att cyberphoto är den bästa sidan, självklart finns det flera bra fotobutiker på nätet, men jag gillar cyberphotos uppbyggnad och sökfunktioner bäst.
Letar du efter en fjärrutlösare till din Canon eos 550d? Gå då in på cyberphoto, leta fram din kamera, klicka på ”tillbehör” och voilá! Där har du en lista på massor med tillbehör som passar just din kamera.
Letar du efter objektiv? Gå in på objektiv i sidmenyn och knappa in dina önskemål. Upp på skärmen kommer alla objektiv som matchar dina behov och det bästa av allt, (nästan?) alla är testade. Dom bästa har fått utmärkelser som ”toppklass” eller ”bra köp”. Otroligt bra sida! (Och när man handlar får man godis i paketet!)

Till alla er som är ute efter ny kamerautrustning, eller kanske er första, gå till en fotobutik/elektronikbutik (välj en elektronikbutik där säljarna är specialinriktade, tex Media Markt, dom har bäst koll.) och ställ dina frågor. Där har ni duktiga, kamerakunniga säljare som får betalt för att svara på era frågor. Fördelen med att åka till en butik är att man kan föra en dialog med själaren. Du får även klämma, känna och testa olika kameror och objektiv för att hitta den som passar just dig. Vill du ha ett tillbehör och vara 100 på att det passar kan du ta med dig din kamera till butiken (säg till i informationen på elektronikbutiker innan du går in!).

En liten snabbis om bloggdesign med. Jag får frågor om det lite då och då. Jag lärde mig css/html på egen hand under gymnasiet (alltå ett tag sen, tog studenten -06), jag har gjort alla mina designer själv och jag gör inte designer åt andra.
Gå in på designadinblogg.se (har aldrig testat, men den ska vara bra) eller webdesignskolan.se för att lära er mer om bloggdesign.

Nu har jag gett er all info ni behöver för att söka rätt på svaren själva. Det kanske inte alltid är lätt, det kanske tar 3 googlingar innan ni hittar fram, men slutresultatet kommer bli så mycket bättre om ni tar saken i egna händer.

Nu vill jag inte behöva svara på frågor om vad bokeh är och hur man får sådär suddig bakgrund på bilderna mer. Missförstå mig inte, jag tycker det är kul att svara på mail och kommentarer med frågor, men då ska det vara relevanta frågor, riktiga frågor, som man inte kan googla sig till.
Det är okej att fråga om det är saker man inte förstår eller kan, men gör det till en vana att söka svaret själv innan du frågar nån annan. Jag svara även på nästan alla frågor jag får, men jag svarar under kommentaren i min blogg, via svara-funktionen. På så sätt kan alla ta del av mitt svar utan att behöva leta. Och om du ställer en fråga, tänk på hur du formulerar dig. Undvik att skriva ”asså ja har en kamera å ja fattar typ inte. vadå ska man typ ändra nå för att få de sådära suddigt i bakgrunden eller? :):)”, skriv istället ”jag har en kamera och undrar lite över inställningarna. hur gör man för att få oskarp bakgrund?”. (detta var bara en exempelfråga!)

Det blev mycket text, men jag hoppas verkligen att alla läser igenom hela och hjälper till att sprida vidare informationen.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • M E G A P I X L A R / marcus - nog många som behöver lite skäll pga av det här ;)SvaraAvsluta

 • Peter - Kanon! Men, säljare får väl betalt för att sälja? Inte för att bara svara på frågor ;)SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Du är inte säljare va? Säljare får betalt för att hjälpa kunderna, vilket innefattar svara på frågor.

   Jahaa. Jag gick in på din blogg och såg att du faktiskt ÄR säljare. Skäms på dig. :p kunden kommer först, även om du inte säljer. SvaraAvsluta

 • Elin [ n e v n a r i e n ] - Jag jobbar på SP och tycker också att Cyberphoto har den lättaste sökfunktionen. Där har vi något att lära :)

  Bra inlägg btw. Hoppas folk läser de bara. ..SvaraAvsluta

 • a g n e s [ f o t o & v a r d a g ] - Superbra inlägg! Det är alldeles för många som inte letar runt innan de frågar liksom, och glömmer bort att själva ta reda på svar. Google är och förblir min bästa vän haha, har frågat min kära vän hur många gånger som helst och får alltid svar. Hihi ;DSvaraAvsluta

 • JOSEFINE NYBERG - FOTOBLOGG - Riktigt bra inlägg! Jag fick inte ens någon manual till kameran, bara på CD-skiva vilket var jättejobbigt då det var 400 sidor på DATORN :S Snacka om att få testa sig fram istället.SvaraAvsluta

 • Gwen - med framtiden i Egypten - Jag håller med ang. scott kelby! I lööööv him! :DSvaraAvsluta

 • Isabell Andersson - Det här var bra. Klassen behöver verkligen massa skäll !! På dem bara.. ;)SvaraAvsluta

 • Fotograf MissJeni - Bra inlägg, hoppas många läser detta :)SvaraAvsluta

 • Johanna - Mycket välskrivet inlägg. Känns som att folk bara blir slöare och slöare.

  Nya bloggen är jättefin btw. Typot är grymt :)SvaraAvsluta

 • mikaela - Fotosidan och Cyberphoto är mina favoritsidor. Det är de som har hjälp mig mest när jag har behövt det. Jag kände min kamera, objektiv osv innan och utan, före jag ens hade köpt något av det. Det var verkligen skönt att redan kunna allt så man inte står där och inte fattar någonting, med en stor kamera i handen.SvaraAvsluta

 • frida - Bra skrivet!SvaraAvsluta

 • Peter - sv: I en perfekt värld hade jag gärna svarat på frågor alldeles gratis, vilket jag ofta och gärna gör, men jag tror inte att min chef blir vidare glad av det. Alla butiker drivs med vinstintresse, detta bör man veta om när man ställer sina frågor då många verkar tro att information inte är något att värdera då ”vi ju ändå får våran lön”.

  De gångerna det här blir ett påtagligt problem är när kunder samlar information i fysiska butiker för att sedan, utan vidare dåligt samvete, handla i internetbutiker ;) Lönen (och våran kunskap) betalas ju av betalande kunder, och det är tack vare dom som vi kan ge ALLA ”kunder” så bra service.

  Jag tänker inte skämmas, för mina kunders behov kommer alltid i första hand, oavsett om de planerar att handla nu, då eller någon annanstans.SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Oj. Ta det inte så seriöst. Det var inte så jag menade. :PSvaraAvsluta

   • Peter - Lugnt! Bra text annars. Kanske lite självbelåtet, but I like it… :)SvaraAvsluta

    • Elin Ivemo - Folk missuppfattar alltid min ironiska humor på internet. Ironi och sarkasm gör sig inte så bra i text, men att avsluta en så lång text med en smiley känns lite fel. Haha.SvaraAvsluta

 • Annika - Sååååååååå bra text. Hoppas alla läser den. Du borde printa ut den och dela ut flygblad typ :)SvaraAvsluta

 • MICHAELA D - Så bra!! Åh, gud vad skönt att någon tog sig an att skriva detta. Ska länka från min blogg. :)

  Såg detta efter att jag besvarat 42 nya frågor på bloggsvar, haha… tack för länken förresten:)SvaraAvsluta

 • olivia - helt toppen, håller med!! :DSvaraAvsluta

 • Elin - Äntligen någon som tar upp detta. Följer en hel del fotobloggar, och har också upptäckt en hel del dumma jävla frågor. Är också helt självlärd både gällande kamera och ps. ALL info jag behövt har jag googlat fram eller letat på olika forum. Vilket man lär sig mycket, mycket mer på. Dessutom är jag trött på ”Asså, jag vill oxå ha sån suddig bakgrund, vad ska jag köpa för kamera då???”

  Bra jobbat!SvaraAvsluta

 • A F F L U E N Z A - Hear, hear!

  Den här utbredda filosofin om att allt skall vara gratis och tillgängligt 24/7 är helt absurd. Folk blir bara latare och latare när det gäller informationssökning ju mer åren går vilket jag finner roande då informationen är mer tillgänglig idag än förr om åren. När en annan växte upp kunde man liksom inte ens googla det man ville veta, det var bara till att leta upp informationen i böcker haha.SvaraAvsluta

 • emelie - åh, håller med dig i alllt du säger. Visst jag själv har bara fotat i några få år men det mesta har jag lärt mig själv. Kollat på inspirationsbilder och försökt att ändra på inställningar och etc. själv så att de ska bli så lika som möjligt.
  Visst att jag har frågat personer när jag inte har vetat men ofta har de bara förklarat lite. Då har jag fått klura ut på egen hand hur det ska vara. Så det kanske har tagit lite längre tid för mig att förstå saker och ting men medans jag har klurat ut saker på egen hand har jag lärt mig så mycket mer om min kamera och hur den fungerar! Så om jag skulle välja att endra ha fått all info från början eller att ha gjort som jag har gjort, då väljer jag definitivt den väg jag har tagit mig igenom själv.SvaraAvsluta

 • Petra - Vilket bra inlägg! Man lär sig dessutom mer av att söka efter informationen själv än och bara ställa en fråga till andra som redan kan en massa.SvaraAvsluta

 • Susann - Oh!! Gud vad roligt med en blogg med fototips! :) Det är så efterlängtat, kul!SvaraAvsluta

 • therese ekblom - Det här är en utomordentlig fotoskola! Världsbäst. Hemläxan borde vara att gå igenom alla ovanstående sidor. Sedan är den teoretiska delen av fotoskolan biff. :)SvaraAvsluta

 • Karin - Svar: Tack för tipset!SvaraAvsluta

 • Jasmin - Hej jag undrar hur laddar man ner detdära du använder till att redigera dina bilder? kostar det pengar att ladda hem det ? ! :D (L) LOVE YOUR BLOG?SvaraAvsluta

 • turismo rural en valencia - Me ha encantado vuestro post y me ha sabido a poco pero ya sabeis lo que dice el dicho ”si lo bueno es breve es dos veces bueno”. Me gustara volver a leeros de nuevo.
  SaludosSvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*