Ang. redigering.

Jag fick en kommentar på mina bröllopsbilder igår där det stod:

”Gillar ljuset och tonen i bilderna. Hur har du redigerat dem? Har du använt dig av actions?”

Jag vill faktiskt svara på den frågan så att alla ser den, för det här är något jag tycker är viktigt.

När jag gör ett jobb åt en kund använder jag aldrig actions (då menar jag actions som påverkar toner, färger och annat.). Redigeringen är en otroligt stor del av mina bilder och jag tycker själv att min redigering är lite av mitt trademark. Jag anpassar redigeringen efter respektive bild. Självklart kan jag kopiera över lager mellan olika bilder för att få samma toner, men jag redigerar ändå alla lager på alla bilder för att dom ska passa perfekt.
Det skulle kännas otroligt fel att redigera bilder med någon annans actions. Dels för att det inte skulle bli min stil på bilderna och dels för att jag inte skulle kunna ta åt mig äran för redigeringen. Jag har jobbat otroligt hårt och länge med att lära mig photoshop och hitta min personliga stil.
Alla kan skapa snygga bilder i photoshop med rätt actions, men jag jobbar otroligt hårt med varje bild för att kunden, och jag, ska bli nöjd. I slutändan måste man ju ändå kunna stå för sitt jobb och vara stolt över det man gjort.
Jag anser att det är slöseri med pengar att investera actions från tex ”totally rad actions” för att använda på bilder till kunder. Då är det bättre att investera i en bra photoshopkurs eller en bok, det får man ut mycket mer av. Eller investera i tid att sitta i photoshop och pilla. Att vara fotograf handlar inte bara om att kunna hantera kameran, man ska kunna hantera alla sina redskap.

Jag tänker faktiskt göra nåt jag inte brukar göra, jag bjuder på två före-bilder för att visa skillnaden. (Båda före-bilderna är lätt redigerade i Camera raw.)

För att komma från före till efter jag har jobbat i 9 olika lager varav 3 är texturer och 4 har lagermasker. Den här bilden är ändå rätt lättjobbad, inga utfrätta partier, bara lite att ljusa upp och fixa till.

Bröllop är lite mer av en utmaning. Man ska rättexponera en vit klänning samtidigt som en svart kostym och man får inte glömma bort brudparets ansikten!
Den här bilden består av 12 lager. Förebilden ser tråkig och kontrastlös ut, men det har jag gjort med flit för att kunna arbeta med bilden som jag ville i photoshop. 8 lager är för att kontrollera tonerna, 4 st för att bevara detaljer, klona och skärpa mm. Det tar tid att nå dit man vill.

Missförstå mig inte, actions är guld! Jag använder det dagligen för att förminska bilder och göra andra tråkiga grejer med bara ett knapptryck. Jag har även flera olika actions (som jag gjort själv) för olika typer av redigeringar och självklart kan jag köra latstilen och dra på en på en blombild eller ett självporträtt som bara ska upp på bloggen. För två-tre år sedan körde jag rätt mkt med andras action. Det är ett bra sätt att lära sig och hitta inspiration. Jag började redigera om dom mer och mer för att dom skulle passa min stil och mina bilder och efter ett tag lämnade jag dom helt.

Allt handlar om att hitta sin egen stil!

Vad tycker ni?

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Fotograf MissJeni - Jag använder mig av actions, bland annat totally rad actions, men det går ju att ändra deras actions också och anpassa till det man själv vill ha. För mig sparar det otroligt mycket tid att arbeta med actions och när man har fullt upp under bröllopssäsongen så får det inte ta längre än 4 veckor innan jag kan leverera bilderna till kund för urval. Så jag både håller med dig och inte, visst ska man hitta sin egna stil, men det kan man även göra med grundläggande actions som redan finns till hjälp istället för att gå från grunden.SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - varför redigerar du alla bilderna helt till urvalet? jag redigerar i raw bara, för att inte lägga massa tid på att redigera bilder som inte kunden vill ha. där har du en tidssparare om något.

   jag tycker inte att det blir ens egna stil om man använder actions som nån annan gjort. det blir din stil, men inte din EGNA, där ligger skillnaden för mig. sen tycker inte alla att det är lika viktigt.SvaraAvsluta

 • TESCHO - Web design, Photography & Doggies - Jag håller med dig till 110%. Actions är verkligen jättebra att använda vid ”mindre viktiga” situationer samtidigt som andras är en inspirationskälla. Men det viktiga – som du säger – är att kunna hantera alla verktyg. Det är ju en smaksak.SvaraAvsluta

 • A F F L U E N Z A - Nja, det där är en definitionsfråga. Jag använder inte heller andras actions, däremot använder jag mina EGNA. Ofta redigerar jag endast bilderna mycket snabbt i CR, lägger på min action (som egentligen är TRE olika varianter i en, med typ 5-6 lager i varje), förminskar och lägger på skärpa.

  Jag har valt att använda mig av den för att det är mest effektivt och för att jag är inne i en period när jag vill ha dem redigerade på det här sättet. Vill jag ha på något annat sätt ändrar jag bara opaciteten alternativ redigerar dem utan action.

  Så ja. Jag hade absolut kunnat tänka mig att använda en action vid redigering till kunder jag inte har haha. Så länge den är MIN. ;)SvaraAvsluta

 • Rebecca - actions är bra, men det handlar ju också vad det är för bild.
  Om det är en bild som kanske inte passar i den actionen, då blir det ju helt fel. Det blir ju inte helt som det är när man laddar ner en action(liksom före och efter bilderna på hemsidan).
  Jag använde actions för några månader sedan och sen tillslut så började jag jobba mer i photoshop och försöka lära mig redigera snyggt alldeles själv. Jag är så nöjd numera att jag äntligen kan redigera snyggt själv :DSvaraAvsluta

 • Fotoemilia - Riktigt bra inlägg! :)SvaraAvsluta

 • Lina - Kan ju hända också att hon menade ifall du använde egna actions? Det gör jag ofta. Man hittar en effekt som funkar, sparar ner den som action och kör den på alla bilder i samma bildserie (tex. från ett bröllop) och sen finlirar man lite för att få det att passa bild för bild.SvaraAvsluta

 • Mattias Thuvander - Bra inlägg! Jag har alltid undrat hur folk tänker när de använder actions istället för att redigera själv. Som du säger så blir det ju inte ens egen stil.SvaraAvsluta

 • Fotograf & Makeup artist Linda-Pauline - åh, vad kul att du tog med min fråga :) tack för svaret! klokt svarat :)SvaraAvsluta

 • Rebecca - Jag håller helt med, jag anser inte att man kan säga att man kan redigera bilder i photoshop, eller ta åt sig av äran när man använt sig av actions…

  gör om, gör rätt, lär dig själv. typSvaraAvsluta

 • Julia - Jag tycker att slutredigeringen är en otroligt viktig del av bilden och skulle aldrig använda mig av actions (som jag har förstått är något förinställt som någon annan gjort, har jag rätt?). Jag tycker att redigering är svinkul & det blir inte ”min” bild utan den. Dock kan jag inte så mycket än, och redigerar mest i Lr, men börjar lära mig Ps allt mer.SvaraAvsluta

 • fanny - Vad är egentligen actions? Är det förprogrammerade filter eller, som typ ”gammeldags”-filtret?SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Actions är inspelningar av en redigering. Man spelar in alla steg när man redigerar en bild och sen kan man med ett enkelt knapptryck tillämpa inspelningen på vilken bild som helst.SvaraAvsluta

 • Håkan - Jag håller med, jag använder två typer av actions och det är för att skapa skärpa i bilder, genom att använda edge mask, för Hi och Low frequence bilder. Nu säger det kanske inte så mycket för några, men denna mask ser alltid likadan ut, och stegen är exakt likadana varje gång, sen kan man alltid finjustera settings beroende på storleken på bilden för att skärpan ska bli bra.

  Men att använda actions för ett få en viss stil på sin bild vet jag inte riktigt, säger inte att det är fel, men som sagt det är roligare om man finner ”sin” stil, och det är mycket roligare att prova sig fram, man kan komma fram till mycket spännande.

  Men har man många bilder som ska grundredigeras är det bättre att göra det i CR eller Lightroom och sen redigera en bild och synka resten tycker jag.

  Men det är bara min åsikt :)SvaraAvsluta

 • Isabell Andersson - I’m with you on this…

  Jag brukar dock inte använda actions. Mest för att jag ALLTID glömmer att spela in när jag redigerar. Har två stycken som jag gjort. Något som jag använder mycket som jag sparat är mina curves. Det orkar jag nämligen inte sitta och göra varje gång så då är det ju så bevämt att man kan spara.SvaraAvsluta

 • smultris - Jag kör inte heller med färdiga/köpta/lånade actions då det känns helt fel och oäkta, jag vill kunna stå för mina redigeringar och veta att det jag publicerar eller säljer till kund är något jag själv skapat.

  Sen har jag extremt svårt för bilder där actions med ”dis”, ett ”vitare” lager och softning används, det syns verkligen att det är en action använd på de bilderna och känns för mig rätt så cheap. Inget arbete jag någonsin skulle kunna ta betalt för av mina kunder.

  Däremot har jag ett fåtal egna actions precis som du där man lätt föminskar bilden för web osv.SvaraAvsluta

 • Matilda [myphoto.blogg.se] - Jag håller med dig till hundra procent! Att kunna phptoshop är oerhört viktigt för en fotograf, för det är en del av arbetsprocessen. Det är i PS som man sätter en stor del av den personliga stämpeln på bilden, och då skulle det kännas fel att använda andras actions osv.. Bara man över och VILL lära sig så går allt! Grymma före- och efter btw! Keep it up!SvaraAvsluta

 • Emma - Håller med dej, delvis, men för att snabba upp arbetet använder jag alltid mina egna actions, det är så enkelt att köra det på en hel mapp när man har mycket bilder som ska redigigeras och för lite tid… :)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*