Fotoskolan del 2 – Tillbehör

Hej och välkomna tillbaka till fotoskolan. Lektion nummer två kommer handla om tillbehör. Saker jag tycker är livsviktiga, bra att ha och extragrejer.

viktiga:

UV-FILTER
Ett uv-filter är ett helt genomskinligt filter som du skruvar fast på optiken. Den skyddar mot solens uv-strålar och mot smuts och repor på objektivets lins. Jag brukar kalla uv-filter ”en billig försäkring”; får du en repa på ditt uv-filter köper du ett nytt för en mycket billigare penning än om du skulle få repan på objektivlinsen.
Se dock till att inte köpa det billigaste du hittar. Det är som med allt annat, ju mer pengar du lägger desto mer kvalité får du. Dom billigaste (som ligger runt 200:- beroende på storlek) har inte lika klart glas och det kan bli svårare att hitta fokus igenom dom i vissa ljuförhållanden. Satsa på ett dyrare istället.
En negativ grej (beroende på vad man gillar såklart) kan vara att du får mer lensflares med uv-filter. Jag plockade fatiskt bort mitt från min 50/1.4 just därför.

BACKUP
Många, som jag, har sitt liv på sina datorer. Tyvärr har datorer inte evigt liv. Se till att ha en extern hårddisk så att du kan backa upp alla filer du inte vill förlora.
Jag har dubbla hårddiskar i datorn och tre externa.

REDIGERINGSPROGRAM
Photoshop CS är otroligt bra, men också otroligt dyrt (ca 10.000. Till alla er studenter med csn/mecenat-kort därute kan jag meddela att studentrabatten är helt sjukt bra, ca 7500:- billigare!). Det finns flera bra alternativ. Photoshop Elements ligger på dryga tusenlappen och har många av CS’s funktioner. Är man inte intresserad av avancerad retusch utan gillar mer att mixtra med toner är Lightroom ett bra alternativ.
Vill man inte betala alls finns Gimp. Jag har inte testat det, men flickr-stjärnan Rosie Hardy redigerade alla sina bilder i Gimp förut, så det går helt klart att skapa magi i gratisprogram med.

bra att ha:

REFLEXSKÄRM
”Reflexskärmen är en fotografs bästa vän.” (Ni vet, som i Lotta på Bråkmakargatan, ”Tålamod är en fiskares bästa vän.”? Sen ramlar Jonas ner i vattnet..) En reflexskärm är ett otroligt bra hjälpmedel. Jag köpte ett 7 i 1-set och upptäckte att det var fruktansvärt klumpigt. Jag föredrar dom med två sidor. Själv har jag en silver/vit reflexskärm på 82cm, den är perfekt. Bilderna nedan är bara snabbredigerade i raw, exakt likadant för att visa skillnaden. Jag har använt samma inställningar på alla bilderna och underexponerat bilden utan reflexskärm och överexponerat bilden med silverreflexskärm med flit, bara för att visa skillnaden i stryka.

STATIV
Till självporträtt, bilder med lång slutartid eller gruppbilder. Se till att du satstar på ett som klarar av kamerans tyngd. Speciellt om du fotar med stora teleobjektiv.

FJÄRRUTLÖSARE
Min bästa vän till självporträtt. Finns lite olika varianter. Det är bra om det inte bara finns ett ”ta kort nu”-läge utan även ett ”ta kort om typ 5 sekunder”-läge. Det blir väldigt jobbigt om man vill ta helkroppsbilder eller använda båda händerna annars. Det är inte så snyggt när man ser fjärrutlösaren i bild.

POLARISATIONSFILTER
En bild säger mer än tusen ord, och det var tänkt att jag skulle ha en jämförelsebild här, sen insåg jag att jag har packat ner mitt polarisationsfilter inför flytten och har absolut ingen aning om vart kartongen står..
MEN, då fick jag en briljant idé. Vi kör ett litet läxförhör på förra lektionen.
Öppna en ny tab (ctrl+t) gå in på googles, eller nån annan sökmotors, bildsök och skriv in polarization filter så får ni upp en hel mängd med exempelbilder.

Samma sak här gäller som för UV-filter; Snåla inte!

extra:

CLOSE-UP-FILTER
Gillar du macrobilder men inte fotar tillräckligt mycket för att det ska vara värt att köpa ett macroobjektiv är det här ett bra alternativ. Jag har ett kit med 4 olika filter; +1, +2, +4 och +10. Jag använder +4 oftast. +10 är nästan för tjock, det är svårt att hitta fokus och få det snyggt.

REFLEXSKÄRMSHÅLLARE
Man har inte alltid en assistent (eller uttråkad sambo) till hands, då kan det vara smidigt med ett stativ till reflexskärmen. Den jag har kan man ha till massor med grejer. Den går att höja och sänka och vrida och vända åt i princip alla håll. Du kan ha stora eller små reflexskärmar på armen. Att tänka på är att själva stativet är väldigt lätt (mitt iaf), så om det blåser kan den lätt vicka.

BAKGRUNDER
Det finns massor med olika bakgrunder och bakgrundsstativ/hållare där ute. Det kan vara ett bra alternativ om man inte har en ren vägg att fota vid, eller om man har tröttnat på att alltid ha samma bakgrund.

det viktigaste av allt!

ÄNDLÖS FANTASI!
Du kan ha all teknik i världen, kunna varenda inställning utan och innan men utan fantasi kommer du ingenstans.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Elin [ n e v n a r i e n ] - Tummen upp för detta inlägg, Elin! :)SvaraAvsluta

 • Linafoto - Ett riktigt bra inlägg! :)SvaraAvsluta

 • Ellinor Bergman - Grymt bra inlägg!SvaraAvsluta

 • Fotoemilia - Sjuukt bra inlägg :)SvaraAvsluta

 • fanny - Visste inte att det fanns close-up filter. Hur mycket kostar det och hur mycket påverkas övriga delar av bilden? Soft guide btw.SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Tillämpa lektion ett. :p Gå in på kaffebrus för att hitta mitt set. Googla på exempelbilder om du vill se fler än min.SvaraAvsluta

 • Nathalie - Bra avslut! (jaja, det andra med.)SvaraAvsluta

 • FOTOGRAF Anton - bra inlägg!! :)SvaraAvsluta

 • Joacim.schwartz@gmail.com - Kan ju faktiskt rekommendera ett gratis backup program som jag själv använder. Genie Timeline backar upp dina filer på t.ex. extern hårddisk och känner av vilka filer som har ändrats och backar upp dom med jämna mellanrum.
  Då kanske man tror att det tar jättemycket plats på hårddisken, vilket inte är fallet. Har under de senaste 4 månaderna redigerat bilder, lagt in nya, olika filformat på en 1TB hårddisk och har ca. 15 000 olika filer och ungefär 700 GB kvar, beroende på hur många nya bilder man tar.

  Skulle en fil försvinna eller gå sönder så kan man återställa den ifrån en tidslinje på timmar, dagar, månader sen, likt Macbooks Timeline. Går även att flytta hårddisken mellan olika datorer.
  Helt underbart program, kolla in det.SvaraAvsluta

 • frida - Vilket bra inlägg! Bra tips och så. :)SvaraAvsluta

 • Lara - Åh detta var riktigt bra! Tack för det inlägget! :DSvaraAvsluta

 • Isabell Andersson - Ah… mycket bra och välskrivet. Gah… jag fick ett 5 i 1 set av Adam i julklapp och jag älskar den MEN den är liite tung.. en enkel borde man väll kunna hålla upp med en hand t o m.. den här stora är väldigt bökig om man inte har assistent. Jag ska nog köpa en silver/vit.. :)

  Och kanske något close-up filter.. beöver verkligen ingen macro glugg. ;)SvaraAvsluta

 • Sessan - Riktigt bra inlägg, nu kom jag genast på två saker jag skulle vilja förnya min kamerautrustning med. Tack för ett superbra inlägg ;)SvaraAvsluta

 • Benji - Underbart!

  Helt underbara bilder! Jag har följt din blogg till och från under ett bra tag nu! Otroligt häftiga intryck lyckas du skapa!

  Tänkte på om det finns något tips du kan ge för inspiration och fantasiflöde? Kan tänka mig att THEME 52 är något som skulle vara en bra grej att göra, då man skulle tvingas till att tänka kreativt. Har du några sånna riktiga fantasi-ökningstips?

  MVH,
  BenjaminSvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Tack så mycket!
   Oj, vilken svår fråga. Jag använde mig mkt av flickr som inspirationskälla när jag började fota. där finns det mängder av duktiga fotografer att häpnas av och det finns forum där du kan diskutera allt möjligt.
   Nu hänger jag inte lika mkt på flickr längre, jag spenderar mer tid i bloggvärlden.
   Ett bra tips kan vara att göra nåt helt annat av en vanlig bild. försök att fota ur vinklar du normalt inte brukar fota, gå närmre, backa längre ifrån osv osv. ta nåt traditionellt och gör det till nåt helt nytt!

   Lycka till!SvaraAvsluta

 • W I L M A - PHOTO - Tack för tipsen! :D
  Men nu undrar jag en sak… Vad är det för skillnad på en reflexskärm som är guld och inte vit eller silver?SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Vit/silver reflekterar ljuset utan att lägga på nån ton. guld reflekterar en varm ton.SvaraAvsluta

 • Mitt backup flöde. | Joacim Sc. Fotoblogg - […] det vara svårt att hitta ett bra sätt som funkar och passar en själv. För ett tag sedan skrev Elin Ivemo om lite tillbehör man kunde behöva inom foto och tog upp ämnet ”backup”. Det är […]SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*