fotoskolan del 3 – använd ljuset.

Välkomna tillbaks till den tredje delen av min lilla fotoskola. Idag ska vi ta upp det som kan göra eller förstöra (make or break låter så mycket bättre..) en bild; ljuset.

Jag jobbar enbart med naturligt ljus när jag fotar porträtt. Vid ett fåtal gånger har jag experimenterat lite med min blixt (Canon speedlite 430 ex) men med bara en blixt rakt framifrån blir det ofta platt och tråkigt.

Den här delen kommer enbart att handla om hur jag utnyttjar det naturliga ljuset. (Det finns säkert regler och grejer för det här, men eftersom att jag är självlärd har jag gjort egna. Det är lite coolare.)

SOLSKEN
Solsken ger hårda skuggor i ansiktet som inte ser så snyggt ut. Det bästa alternativet en solig dag är att söka efter skugga under ett träd. Det släpper igenom ljus samtidigt som det skuggar mjukt. Träd som släpper igenom ljus skapar även en otroligt snygg bokeh (bakgrundsoskärpa).
Här har ni två exempel på bilder fotade under träd. På bild nummer två letar sig lite sol in genom grenarna och fångas upp av håret.

my angel.emmp and the fall light

MOLN
En mulen dag är perfekt för fotografering! Mjukt, jämnt ljus och inga hårda skuggor under ögonen. Men trots att det är molnig så finns det en ”rätt” och en ”fel” (även fast att jag inte gillar dom orden inom kreativa områden) håll att fota från. Solen finns ju trots allt bakom alla moln så det gäller att lista ut vart och vända modellen med ansiktet åt det hållet. För även om det blir jämnt ljus när det är moln vill man ju utnyttja det till max.
(Jag hade tänkt att bjuda på en exempelbild, men jag har inte lyckats fånga nån bra, så det blir två spånbilder på min bror och hans tjej, fotade en molnig dag.)

MOTLJUS
Att fota i motljus (dvs fota modellen med solen i ryggen) kan vara lite tricky. Det lättaste sättet är faktiskt att pröva sig fram för hitta den teknik man gillar bäst. Nyckeln till en bra motljusbild är att fokusera på att rättexponera modellen/modellerna. Beroende på vilken teknik du använder och vad du är ute efter kommer bakgrunden bli mer eller mindre utfrätt. Jag gör på flera olika sätt och tänkte här ta upp två exempel;

Solkysst hår
Här har jag placerat mina modeller så att solen kikar fram över deras huvud. Detta gör att jag får ett mjukt sken över bilden, som blir starkare ju mer sol jag väljer att ta med. Just här var solen väldigt stark och för att lätta upp har jag använt mig av en reflexskärm.
Annars är en fördel med motljus att man slipper skarpa skuggor vid ögon och näsa.
Viktor & Anna

Bröllop i motljus
Solen stod högt och lyste starkt på kyrkogården. När det gäller bilderna på brudparet när dom går ut ur kyrkan är det bara att finna sig i situationen och försöka göra det bästa av den. Väl efter riskastningen har man lite större spelrum vad gäller ljuset. För att få ett mjukt och jämnt ljus valde jag att ställa med med solen i ansiktet och fota brudparet i motljus. Inga skarpa skuggor, bara mjukt, fint ljus. Här är ingen reflexskärm använd.
(anledningen till att bakgrunden inte är utfrätt här är att den ligger i skugga)

REFLEXSKÄRM
Jag tror inte jag behöver förklara så mycket. Placera helt enkelt reflexskärmen så att den reflekterar ljuset dit du vill ha det. Easy as 1-2-3.(jag kallar bilden Cool tjej med reflexskärm.)

SKUGGOR
Skuggor är inte alltid en dålig grej. Ibland kan det vara bättre att lägga ner reflexskärmen och låta det naturliga ljuset göra sitt jobb. (Nu har jag faktiskt använt reflexskärmen på den första bilden, men enbart för att få mer blänk i ögonen)
saturday night boredomT’52 week 46 – Friendship

SLUTORD
I skolan fick man lära sig att ett bra slutord var otroligt viktigt. Det skulle vara långt och innehålla reflektioner och egna tankar. Nu är det ju faktiskt så att jag har skrivit det här för att lära er, och inte för att lära mig. Det enda jag behöver reflektera är ljus.
LYCKA TILL!

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*