Fotoskolan del 4 – Intressanta porträtt utan proffsutrustning.

Jag har tidigare skrivit om att kameran och optiken inte är allt, det som spelar störst roll är vad du kan göra med din utrustning.

Jag tänkte visa hur du väldigt enkelt kan skapa intressanta porträtt utan proffsutrustning. Till detta har jag plockat upp min back-up-utrustning; Canon eos 40d och Canon ef 50/1.8 II.

INSTÄLLNINGAR
Känner du dig inte helt haj på det här med att fota manuellt har jag ett otroligt bra tips på hur man kan lära sig. Vrid programvalshjulet till bländarprioritet (AV på Canon, A på Nikon) och ställ in bländaren du vill fota på. Vid porträtt använder man i regel en stor bländare för att få kort skärpedjup. Kanske nånstans mellan 1.8-2.8. Testa dig fram vad du gillar bäst. Efter ett tag börjar man känna sig säkrare och kan gå över och pilla med manuella inställningar.

Här har ni 5 olika exempel på hur bländaren påverkar skärpedjupet. (det ser ut som att jag har älghorn! )

Genom att ställa bländaren själv har du otroligt stor kontroll över bilden. Det är mycket enklare att anpassa slutartiden efter bländarvärdet än tvärt om, man vill ha kontroll över skärpedjupet, slutartiden sköter sig så bra själv.

Nedan har jag ställt bländarvärdet till vänster och slutartiden själv till höger. Rätt stor skillnad..
KOMPONERING
Nu kommer det här låta motsägelsefullt, men jag vill faktiskt få med båda grejerna. Vi gör såhär. Första stycket är för er som är nybörjare eller känner er osäkra, andra stycket riktar sig till er som har lite vana med porträttfotografering.

Det finns vissa saker man ska se upp med när man fotar.
Vinkeln t.ex. Fota inte modellen för mycket underifrån, man ser rätt upp i näsan och modellen ser onaturligt stor ut. Man kan även utnyttja vinklarna för att lura kameran. Lutar modellen huvudet bakåt får man illusionen av att det är mindre än vad det är och tvärt om.
Se även till att inte kapa några lemmar. Kapa inte armen i armbågen eller precis vid handen, huvudet precis innan axlar. Kort och gott, kapa inte några kroppsdelar vid naturliga avslut eller böjar.
Jag skulle inte kalla detta regler, mer tips eller bra utgångspunkter när man lär sig.

Bryt ”reglerna”! (jag sa ju att det var motsägelsefullt!)
Man ”ska” inte lämna för mycket luft ovanför huvudet, man ”ska” inte placera modellen mitt i bilden osv, osv. Det ska inte finnas regler inom kreativa områden. Gör hur tusan ni vill! Ibland blir det en hit, ibland blir det platt fall. Det bästa är att pröva själv, man ser vad som är gångbart.

PLACERING
Beroende på vad du vill visa med bilden finns det lite olika sätt att placera din modell (eller dig själv om du fotar självporträtt.). Jag gillar en ren bakgrund, gärna med härlig bakgrundsoskärpa. Blir det för rörigt stjäl bakgrunden fokus från modellen.

Det är även viktigt att få till ljuset rätt, läs mer om det i Fotoskolan del 3.

REGI
Vad jag än fotar vill jag att modellen ska slappna av och känna sig bekväm framför kameran. Jag är alltid ute efter så naturliga bilder som möjligt, inga forcerade poser eller överdriven regi.

Ovana modeller
Börja fotograferingen med att fota bilder på håll och bilder där modellen/modellerna inte behöver titta rakt in i kameran. Ju längre man håller på, desto mer avslappnade blir modellerna.
Fotar jag bröllop och paret är ovana att vara med på bild brukar jag säga åt dem att titta på varann och bara prata. Berätta nåt fint, vad man vill ha till frukost nästa morgon, veckans börsnoteringar, vad som helst, bara paret slappnar av och nästan glömmer bort mig och min kamera. Under tiden smyger jag runt och fotar på serietagning.

Vana modeller
Att fota modeller med lite mer vana är alltid lättare. Man kan enklare regissera utan att det blir för stelt eller onaturligt. Jag tvingar dock aldrig in modeller i konstiga poser, jag ber istället honom/henne röra sig naturligt och byta pose efter ett per klick. Ser jag en pose som funkar skitbra ber jag modellen hålla den och regisserar lite smått utifrån den, tex. upp med hakan, titta åt höger osv.
Det här är mina favoritmodeller, Micke och Emmy. Jag skulle kunna vara helt tyst och bara knäppa bild efter bild när dom står framför kameran.

Så, nu är det bara att gå ut och öva!

LYCKA TILL!

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Malin - Väldigt bra och användbara tips!SvaraAvsluta

 • PICTUURESTYLE - Riktigt bra tips :) Gillar din fotoskola, du beskriver bra och man lär sig alltid något! (:SvaraAvsluta

 • Maria - Riktigt bra skrivet, och grymma tips! :DSvaraAvsluta

 • Ina - Din fotoskolan fortsätter lika bra som den börjat! :)SvaraAvsluta

 • Lisa - Otroligt fina bilder!

  Du kanske kan förklara hur man ska kalibrera datan på ett enkelt sätt med? För jag fattar noll av det jag hittat nu..

  Och sen studiofotografering, vad behöver man helst för saker?

  Mvh Lisa.ASvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Jag har ingen aning om varken skärmkalibrering eller studioutrustning. Jag vet att det finns kalibreringsprogram, men inte mer. Och jag fotar bara i naturligt ljus så jag har ingen koll på vad man bör ha. Jag har för mig att jag sett info om studiogrejer på fotosidan. Testa där.%SvaraAvsluta

 • Frida - Bra guide!SvaraAvsluta

 • Claudia - du tar riktig många fina bilder! jobbar du som fotograf och har du gått någon utbildning?SvaraAvsluta

 • ewelina och cornelia - gå in och anmäl dig till veckans fototävling :DSvaraAvsluta

 • jennifer - riktigt bra tips! och jag ska snart fota två i en studio, förra gången jag gjorde det blev det liksom lite stelt då jag inte visste hur jag skulle bete mig helt. Det resulterade i att det smittade av sig till modellen. Så det här var superbra tips! :)SvaraAvsluta

 • Malin - Bra tips! :)SvaraAvsluta

 • Elin - Så bra tips! Toppen ju:DSvaraAvsluta

 • Freddie Fatale - Bra med relevanta tips!SvaraAvsluta

 • Måns - Riktigt riktigt bra inlägg! Detta ser jag som nybliven fotoentusiast väldigt viktigt och användbart – som inte har så mycket erfarenhet av placering, regissering osv.
  Tack Elin och fortsätt såhär!
  / MånsSvaraAvsluta

 • fia - tack för alla tips , känner på mig att jag kommer använda dom redan imorgon :DSvaraAvsluta

 • jacqueline. - jätte bra sida!SvaraAvsluta

 • Michaela Engstrand - Hej! Jag är verkligen en amatör när det kommer till fotografering, har haft min nikon d5000 i snart 2 år och jag är fortfarande en kass fotograf.. Jag har förstått nu att man ska ha stor bländare om man vill ha mer bakgrundsoskärpa, men saken är den att när jag sänker bländartalet så ändras ljuset också. Vad ska jag göra om jag vill behålla samma ljus som är men endå ändra bländartalet så jag får mer bakgrundsoskärpa? Utan att den ska bli mörkare/ljusare… Jag förstår ingenting och är på väg att ge upp!SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*