Frågelådan 3/3 – Företaget

Jag började med att svara på frågorna, men det blev inge bra alls, så jag skrev en löpande text och arbetade in frågorna i den. Så här har ni den: Fotograf Elin Ivemo – The story

Jag startade mitt företag för ca ett år sedan, efter att gått ner i tid (till 50%) på mitt andra jobb som säljare. Mitt mål var, och är, att kunna försörja mig helt på mitt fotograferande.
Som det ser ut idag har jag inte en tillräckligt stor kundkrets för att klara det, men det går framåt hela tiden.

I början satt jag mest på latsidan och gled. Jobbade lite sporadiskt. Vissa dagar var jag jätteeffektiv och fick massor gjort, andra satt jag och tittade på tv-serier och läste bloggar hela dagarna. I juni insåg jag dock att om jag nånsin ska komma bort från handels börjar det bli dags att sätta igång nu. Jag styrde upp min hemsida, beställde en logga från Whirl.se, fixade prislistor, skaffade en facebook-sida och började jobba lite mer med att marknadsföra mig.

Nu i höst har jag verkligen fått igång det på allvar med fler jobb och bokningar. Jag har även vidgat mina vyer lite med katalogfotografering och ett samarbete med Vincent Shoestore här i Västerås. Dessutom har jag designat och beställt visitkort, som jag alltid har i plånboken, för att lätt kunna dela ut. Det har även börjat komma in bokningar för nästa års bröllopssäsong! Man kan säga att det går ganska bra nu.

Det var min story det. Jag tänkte även komma med lite tips på saker man ska tänka på. Här har ni det: Fotograf Elin Ivemo – The tipshörna innan du startar eget.

Om man vill starta ett eget företag finns rätt mycket att tänka igenom innan. Först: Är jag beredd på att ta allt ansvar som kommer med att ha ett eget företag? Det är inte bara att starta ett och köra igång. Man måste tänka på alla utgifter som kommer med detta; du behöver ha ett bokföringsprogram, ev. en revisor, en hemsida, visitkort, ett företagskonto och varje månad betalar man preliminärskatt baserad på hur mycket man tror att man kommer tjäna under året. Alla utgifter och inkomster ska redovisas, alla kvitton sparas, prislistor sättas. Du måste bestämma hur du ska bokföra, hur mycket du vill plocka ut i lön, om du vill plocka ut något alls, om du vill skriva över din utrustning på företaget, och om du gör det, fixa en försäkring, då din hemförsäkring inte längre täcker saker som ägs av ditt företag osv, osv.
Som sagt, MYCKET att överväga.

En bra grej kan vara att gå skatteverkets starta eget-kurs. Det är en gratiskurs uppdelad på två gånger där man går igenom allt från bokföringsmetoder till företagsformer.
För att få bättre koll på bokföring och sådant kan man boka in ett möte med en revisor som går igenom hur man gör för att bokföra och deklarera. Dubbelkolla så att revisorn använder sig av samma bokföringsprogram som du tänker använda. (Jag använder mig av Visma och tycker det funkar galant. Det är enkelt att förstå och lätt att använda.)

Jag fick en fråga om hur gammal jag tycker att man ska vara för att starta ett eget företag. Det finns nog ingen ålder, det handlar om mognad. Känner man sig driven, ansvarsfull och engagerad nog att driva ett företag när man är 16-17 så ser jag inga problem med det, det finns folk som är 43 som inte skulle klara av det. Jag tror dock, som jag skrev tidigare, att man ska tänkta efter ordentligt innan man startar sitt företag. Läs på ordentligt, gå på skatteverkets starta eget-kurser och verkligen sätt dig in i hur det är.
Att driva eget företag är svårt och kräver att man har ett genuint intresse för det man gör. Det är väldigt många som blir inspirerade av tjejer som Emelie Ohlsson och Michaela Dahlström och också vill starta eget. Både Michaela och Emelie är otroligt drivna människor som brinner för och älskar sitt jobb, trots allt slit med ”det tråkiga” som bokföring. Att ha ett eget företag som fotograf är ju så mycket mer än att bara knäppa lite bilder och casha in, så tänk igenom beslutet ordentligt!

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • emma - du är den duktigaste jag vet! puss vännen.SvaraAvsluta

 • Fanny - bra inlägg, duktig du är!SvaraAvsluta

 • Hannah - Bra skrivet!
  Hur har du gjort med försäkring? Är din utrustning försäkrad i företaget?SvaraAvsluta

 • JOSEFINE NYBERG - FOTOBLOGG - Blir riktigt imponerad av folk som vågar starta företag! Själv har jag ett UF företag som drivs i skolan där jag är just fotograf. Det är underbart att få en chans att testa på allt innan man ska ut i det verkliga livet. Blir arg när jag ser att endel av mina klasskamrater strular bort den chansen. Finns så många som hade velat gjort detta men som inte får/kan! Du är grym Elin!SvaraAvsluta

 • Linafoto - Jag sitter och väntar på att mitt företag ska bli godkänt nu :D Jag längtar verkligen!
  Grymt bra inlägg också !SvaraAvsluta

 • Anneli - A'la Foto - Mycket bra skrivet!SvaraAvsluta

 • Fotograf MissJeni - Ja det är ju många som tror det är en dans på rosor med eget företag, men det är precis tvärtom. Det är tre år sen jag startade eget och äntligen kör jag heltid!SvaraAvsluta

 • Alexandros - Att skriva över utrustningen till företaget gör man väl bara om du har AB? Du kan ju dra av momsen med enskild firma men det är fortfarande du som privatperson som äger utrustning.

  Dessutom om du tar ut lön. Det gör man väl också bara om du har ett aktie/handelsbolag? Som enskild firma betalar man väl skatt + moms för vinsten?

  Eller har jag fel?SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - fast det står ingenstans att det jag skriver bara gäller enskild firma. :P
   Det heter inte lön med enskild firma, det heter eget uttag eller nåt sånt (iaf i mitt bokföringsprogram), men i mina ögon är det en lön.
   Vad det gäller att skriva över utrustning har jag ingen aning, jag har inte gjort det, har bara hört att det går. Ny utrustning köper jag dock på företaget.SvaraAvsluta

  • MICHAELA D - Man kan skriva över utrustning till en enskild firma. :)SvaraAvsluta

 • All hjälp på ett och samma ställe! | Elin Ivemo's Fotoblogg - […] har skrivit ett inlägg om mitt företag och lite åsikter om att starta eget. This entry was posted in Tips och trix. […]SvaraAvsluta

 • Anna - Hej! Är det mkt pengar som går åt för skatt och sociala avgifter när man har eget företag. Kan du plocka ut någon lön som det är nu?
  Jag funderar på att starta eget vid sidan om mitt vanliga jobb och se vart det landar. Men det ska ju vara lönt oxå. Jag vill gärna tjäna en slant så det inte bara går plus minus noll. Hur är det för dig? Hur länge har du haft ditt företag nu?SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*