Lucka 11 – Håll ordning i det digitala fotoalbumet.

Jag tycker det är otroligt viktigt att hålla ordning på sina bilder. Det underlättar otroligt mycket när man ska göra backupper, leta fram en gammal bild eller ska flytta mappar.

Själv har jag allt på 3 diskar. Två i datorn och en extern. På den externa har jag alla bilder från 2006-2009. På backuppen i datorn har jag 2006-2010 och på den hårddisk jag använder har jag enbart 2010.
Mapparna är sorterade först efter år (2010), sen månad (2010-02) och sen datum (2010-02-25). Är det något speciellt jag fotat har jag även lagt till det efter datumet (2010-02-25 – dop). När jag sedan ska spara redigerade bilder skapar jag en mapp som i mappen där bilderna ligger, som jag döper till ”red”. Allt för att bilderna enkelt ska hittas. Jag spar alla bilder jag redigerar i psd och en liten jpeg till bloggen, om jag ska publicera den.

Bilderna jag fotar för företaget har jag i två olika mappar, plus en extra backup. Man kan aldrig vara för säker!

Kanske ett rätt tråkigt inlägg, men har man inte ordning på bilderna blir det lätt kaos.
För att göra det hela lite roligare bjuder jag på en bild från arkivet. Den här var het 2008!

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • JOSEFINE NYBERG - FOTOBLOGG - Jag organiserar mig på samma sätt men har sparat alla tidigare redigerade bilder i jpg. Dumt. psd är ju mycket smartare! Och jag älskar den här bilden :)SvaraAvsluta

 • Linafoto - Grymt fin bild ! :)SvaraAvsluta

 • Fotograf MissJeni - Tycker bilden är het fortfarande :)SvaraAvsluta

 • Johanna - S H O N A L I - Kanske inte det roligaste tipset (som du sa) – men det viktigaste nästan! Jag ångrar så att jag inte hade bättre organisation på bilderna från början, men nu har jag hittat ett system som funkar toppen för mig, funkar ungefär som ditt :)SvaraAvsluta

 • Stefanie - Det är inte för än i år som jag äntligen fått reda på mina bilder precis så som du förklara. Det är praktisk o så himmla viktigt! Bra tips!!

  Fin bild !SvaraAvsluta

 • Rebecka - Jättebra blogg och tips du ger :)
  Jag är på jakt efter ett stativ till en Canon Eos 500, men vad är det man bör titta efter för att hitta ett bra? Har du något tips? :)SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Köp inget billigt skit iaf. Dom för 200:- brukar vara tunga och inte särskilt bra. Gå till din lokala fotobutik/media markt och testa olika stativ.SvaraAvsluta

 • Joacim - Jag har gjort ett liknande inlägg på min blogg inte allt för länge sedan:
  http://roboman.se/2010/12/05/mitt-backup-flode/

  Dock så använder jag inte mapp system så ofta, utan kör på nyckelord i Bridge. Använder en mapp för 2010 och i den ligger det ytterligare en mapp med RAW, Jpeg, video, speciella evenemang plus ett par till.
  Mina .PSD filer ligger direkt i nurvarande år mappen.

  Eftersom alla mina filer får datum när dom förs över då dom togs så slipper jag ha en massa mappar och känner att jag har ordning på mina filer.SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - jag såg det, bra artikel! jag använder mig av mappar för att enkelt kunna navigera utanför bridge med.
   hoppas du inte tror att jag härmades, alla mina julkalenderinlägg är timade sen ett par veckor tillbaks.SvaraAvsluta

   • Joacim - Att använda bridge för att sätta datum på filerna fick jag lära mig av en lärare på Gamleby fotoskola, så det är ingen större hemlighet :PSvaraAvsluta

 • Marte - herlig bilde:-DSvaraAvsluta

 • peter - hejsan.. Du har en del sjyssta tips, som tex redigering i adobe RAW. Där lärde jag mej något nytt, har bara inte tagit mej tid att utforska det programmet tidigare :) Utan enbart lagt på skärpa och ändra vitbalans tidigare.
  Jag har nästan exakt samma system som du i lagring av bilder :) Har funderat på ligthroom, något du är bekant med?
  /Peter, en hobbyfotograf i V-ås :)SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - jag har testat på det, men fastnade aldrig riktigt för det. Tycker importen av bilderna är knepig. Jag skulle dock vilja lära mig det, man kan göra mkt grymt med färgtoner.SvaraAvsluta

 • caroline - Riktigt fin bild :)SvaraAvsluta

 • ann kristin - Så fantastisk flott bilde!SvaraAvsluta

 • Johanna - Vet att inlägget inte handlar om bilden du har med och kanske inte vill ha kommentarer kring den. Men denna bild är den första jag såg av dig (efter tips av Annika ”Du bara måste gå in på den här flickr sidan, hon är hur grym som helst”) och den fick mig att tappa andan och tycka att du var precis hur bra som helst. Bara så du vet :)SvaraAvsluta

 • erica - jättefin bild!SvaraAvsluta

 • Emelie, ESS Foto - Superbra tips! Men exakt hur gör du backup i datorn? :)SvaraAvsluta

 • Lotta - helt otroligt fintSvaraAvsluta

 • SAn - Så sjuuuukt fin bild! Galet fin!SvaraAvsluta

 • Caroline - Tänkte på en sak bara. är ett organisationsfreak och har ungefär sorterat som du. Ända problemet kommer till om jag till exempel rest. Hur sorterar du då? Typ ”2010-02-03 New york dag 1″ eller en hel mapp för hela resan? Dessutom sorterar min dator bilder efter namn (efter datum blir inte alls bra av ngn anledning) & ibland går ju kameran runt. när den gått till 9999 så börjar ju den på 0 och då kan bilder från t ex en resa hamna i total oordning på grund av just det. Några tips??SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Jag gör en mapp för resan och delar upp datumen i den mappen. Använder du bridge kan du välja att sortera bilderna i datumordning istället för efter namn, då hamnar alla bilder rätt! (; (Det går även om du använder utforskaren)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*