Lucka 12 – Varning för bluffare!

Det figurerar många luriga företag på internet som kontaktar bloggare med erbjudanden om att tjäna pengar. Det är ännu värre för folk med eget företag. Det ringer folk stup i kvarten för att erbjuda ”förmånliga samarbeten” och annat trams. Jag tycker att det är dags att det blir ett stopp på det här.

För att inte bli lurad, vilket är väldigt lätt hänt, ska man tänka på följande:

1. Tacka aldrig ja till något företag du aldrig hört talas om! Så fort någon ringer/mailar mig googlar jag företaget. Jag går in på hemsidan och kollar hur den ser ut. Är den snyggt uppbyggd, är det rättstavat osv. Sen kollar om det finns något skrivet om företaget på andra sidor som forum och bloggar. Var även uppmärksam om den som ringer inte väljer att nämna företagets namn.

2. Be att få återkomma med ett svar senare. Vill dom att du ska bestämma dig just precis nu är det oftast något lurt.

3. Tacka aldrig ja till något på telefon utan att ha gått igenom kontraktet muntligt (be gärna om att få en kopia mailad till dig) och fått allt som sagts inspelat (detta gör seriösa företag).

4. Är det ett företag som kontaktar dig och säger att du kan tjäna pengar på bloggen, tänk efter hur mycket pengar det faktiskt handlar om innan du tackar ja. Även fast det är skönt med lite extra klirr i kassan kanske det inte är värt att tacka ja till ett företag som erbjuder dig 5% av alla som handlar i en nätbutik, som klickat in sig via din blogg. Speciellt inte om det är en okänd, liten nätbutik och din blogg har ett annat tema än nätbutiken. Oftast handlar det om att företaget vill ha billig reklam/marknadsföring.

5. Kolla Svensk Handels varningslista. Här står oseriösa företag som lurar sina kunder listade.

Själv har jag blivit kontaktad av flera olika företag, men dom som varit mest ihärdiga är Ace (även kända som Nordic Ace). Dom säger att dom håller på att utöka marknaden där du bor och påstår sig kunna erbjuda professionella hemsidor i utbyte mot att dom får ha med din sida på deras site. Detta ska ge mycket besökare/jobb.
Första gången dom ringde lyssnade jag på vad dom hade att säga. Hon jag pratade med ville skicka över ett kontrakt som vi skulle gå igenom tillsammans och var väldigt ivrig med att få allt klart snabbt. Jag tänkte att jag iaf kunde läsa vad det stod i kontraktet för att se vad det var för fuffens. När hon gick iväg för att maila det (som hon gjorde från hennes chefs mail) passade jag på att googla företaget. Ganska snabbt hittade jag flera forum-/blogginlägg från folk som inlett samarbeten med Ace och var allt annat än nöjda. Företaget har t.o.m varit med på Insider i TV3. När tjejen jag pratat med kom tillbaks till telefonen sa jag att jag inte var intresserad av något samarbete och att hon inte behövde skicka iväg nåt kontrakt. Hon hade redan mailat iväg det, men tackade ändå och sa hej då. För säkerhets skull svarade jag på mailet, eftersom att det var skickat från hennes chefs mail, och skrev att jag inte var intresserad av något samarbete och att dom skulle ta bort min mail och mitt telefonnummer ur sina system. Fick då ett otroligt otrevligt svar tillbaka om att man inte ska tro på allt man hör och att Robert Ashberg inte är en pålitlig person, tillsammans med länkar till artiklar skrivna om Robert Ashberg. Otroligt oprofessionellt agerat och detta gjorde mig ännu mer säker på att företaget är en enda stor bluff.
Sen den gången (tror det var december 2009 eller januari 2010.) har dom ringt mig 5-6 ggr. Varje gång har jag sagt att jag inte är intresserad och bett dom att inte ringa igen. Dom tre senaste gångerna dom har kontaktat mig har dom inte ens sagt vilket företag dom ringer ifrån, jag har fått fråga.

Det är även många söksidor som kontaktar mig och vill att jag ska stå med i deras sökmotorer. Först ringer dom och erbjuder dig att vara med på sidan gratis en viss tid, när den gått ut ringer dom upp och säger att det är dags att förlänga kontraktet. Det pratas väldigt lite om vad allt kostar, det enda som det tjatas om är hur många träffar man fått via dom under sin testperiod och hur viktigt det är att finnas med i sökmotorerna. Säger man att man inte har tid eller måste tänka på saken kommer (i brist på bättre ord) hotet ”Tänk på att det går ut idag! Om du inte förlänger det kommer du inte synas på internet!! Du har redan så och så många besökare på din sida via oss!”. När man frågar om priset börjar dom högt, men sänker sig ofta och dom kastar in extragrejer ”bara för dig.” som lockbeten. Den jag hört flest gånger är ”vi kan garantera dig en plats på förstasidan på google!” Tack, vad snällt, men om ni kontaktar 40 st tex fotografer, som alla tackar ja väljer samma sökord så går inte det! Det finns bara ett begränsat antal platser på förstasidan.
Jag har fått lära mig att det är bäst att synas på den lokalt största sidan, och, om man har råd, den största rikstäckande sidan.
Inga av dom söksidor jag blivit kontaktad av är blufföretag, därför vill jag inte hänga ut dom, men deras metoder är inte alltid okej.

Jag tycker att det är otroligt viktig att sprida den här informationen, så hjälp mig att informera!


Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Linafoto - Tack för ett bra inlägg ! :)SvaraAvsluta

 • emelie - haha, ace! been there done that! min historia med ace är typ identisk med din. dvs, jag lyssnade lite halvhjärtat på nån kille som försökte bli min kompis. fick erbjudande om att jag skulle få en hemsida gratis vilket kändes helt meningslöst eftersom jag utan problem kan göra en själv. hur som helst så sa jag att dom fick återkomma för jag var ute på stan och det var rätt stimmigt runt om kring mig. sen googlade jag företaget och ja, efter det har jag inte pratat med dem igen!SvaraAvsluta

 • MICHAELA D - Väldigt bra inlägg!
  Själv har jag faktiskt aldrig kommit i kontakt med något oseriöst företag alls (i samband med företaget). Hoppas det fortsätter så…SvaraAvsluta

 • Josefin - Ett jättebra och viktigt inlägg!!SvaraAvsluta

 • Josefine - Länken du har här ovan till handels varningslista, där finns inte Ace nämnd, du kanske ska skicka ditt braiga inlägg till dem så det kommer med på listan. //jSvaraAvsluta

 • Cornelia - Så bra inlägg! Jag har också blivit kontaktad av skumma företag, men jag är väldigt försiktig med vad det är för några. Googlar alltid! Det tar bara några sekunder att ta reda på om det är bluff eller inte.
  KramSvaraAvsluta

 • Kerstins foto - Tack för ett bra inlägg. Har själv blivit kontaktad av nån som sålde en fotobok och ville att jag skulle göra reklam för den på bloggen och på det viset tjäna pengar själv. Men jag tackade nej utan att göra några efterforskningar.SvaraAvsluta

 • Johanna - Ace ringde mig idag! Jag tyckte det lät bra tills hon nämnde priset. Då blev jag lite fundersam och sen bröts samtalet. Då kollade jag upp företaget på internet och hittade en massa sidor som skrev att det var en bluff. Jag tror inte jag hade sagt ja även om samtalet inte hade brutits men men vet ju aldrig. Hon lät så sjukt övertygande :PSvaraAvsluta

 • Angela - Hej,

  Jag skickar detta meddelande här, då jag söker fler som blivit ”drabbade” av företaget Ace.

  Och jag vill med detta visa på att ni inte är ensamma!

  Ni som inte har gjort det, jag ber er att polisanmäla Ace.
  Ärendet kommer troligtvis att avskrivas och polisen kan inte
  göra något MEN Ace får en ”anmärkning” hos Polisen, och ju fler desto bättre!

  Jag ber er sedan att sprida detta på facebook, via bloggar, bland era vänner…
  Sprid, sprid, sprid och be dem att ta kontakt med mig!
  Om vi hjälps åt så kan vi få ihop många, och om vi blir många så har vi en
  chans att VINNA mot Ace! :)
  Jag söker oxå med ljus och lykta efter fler ”drabbade”.

  Jag har bl.a. skrivit en insändare/efterlysning till tidningen Metro, håller
  tummarna för att den ska publiceras snart!

  Min kontakt på Juristjouren, Nadira, är villig att hjälpa oss så mycket hon
  bara kan! :)
  Hon kämpar lika hårt som vi med detta! :)

  Tanken är att vi ska gå till Tingsrätten och strida.
  Det kan tyckas läskigt, men eftersom vi är många så kan vi stötta varandra.
  Tillsammans är vi starka!

  Enda sättet att vinna över Ace – och förhoppningsvis få andra liknande företag
  att försvinna,
  och på sikt få förhoppningsvis få till en lagändring angående ångerrätten för
  företag – är att strida!!!
  Så vi måste kämpa på!

  Vi kommer att ta kontakt med Expressen angående detta.
  Jag, Nadira och Josef ska vara med på intervju. Jag hoppas att även ni andra
  vill ställa upp och vara med. Samma sak här – ju fler desto bättre! :)

  Vill ni, som jag nu har skickat detta till, vara med på detta?
  Vi är nu 6 personer (inklusive mig) som kämpar mot detta, varav en av dessa är
  Nadira som är jurist på Juristjouren.

  Svara mig snarast!
  Maila mig på denna mail: antibluff@live.se

  Tack för hjälpen!

  Varma hälsningar
  AngelaSvaraAvsluta

 • Henrik Herandez - Undrar om du har varit lurad av ACE Online AB (Nordicace)
  I väntan på ditt svar
  mvh
  HenrikSvaraAvsluta

 • Henrik hernandez - Blufföretag ACE Online AB – ett samhällsproblem som behöver utredas av åklagare och polisen

  Tusentals personer har blivit inlurade i avtal med företaget Andreas Christian Efficiency AB, (org.nr. 556685-4757), och för varje dag som går så blir det fler och fler. Det finns dessutom ett stort mörkertal.
  Det är i dagsläget snart över 50 personer som har hittat varandra och som har valt att stå tillsammans i detta då flertalet polisanmälningar har lagts ned, utan att det ens har inletts någon förundersökning. Det innebär att småföretagare går en tuff motgång till mötes. Blufföretag är ett samhällsproblem som behöver utredas!
  Ace´s tillvägagångssätt

  Ace ringer småföretagare och säger att kunden ska få en gratis hemsida mot att denne är referenskund till Ace. Kunden ska dessutom få hjälp med marknadsföring och Ace utlovar att företagarens kunder ska ”strömma in”.
  Så långt låter det hela bra. Men faktum är att kunden stressas och pressas att skriva under avtalet, denne får oftast ingen som helst tid att fundera över erbjudandet vilket dessutom bara gäller just den dagen som Ace ringer. Kunden är utvald och är en av tio andra som får chansen att inleda detta samarbete. När kunden blir tveksam blir försäljaren från Ace irriterad och manipulerar, och ibland nästintill hotar, kunden för att få avtalet påskrivet.

  Många kunder vittnar om att dem antingen inte har fått någon hemsida överhuvudtaget eller en undermålig sådan. Om kunden har visat sig missnöjd har personalen på Ace blivit hotfull och vägrat att tillmötesgå kunden.
  Kunder som har sagt upp sina abonnemang har haft extremt svårt att få sin uppsägning beviljad – har man väl ingått avtal med Ace så är man, i princip, fast för evigt…

  Kunder som inte vill betala för något de inte har fått skickas till Prioritet Inkasso AB alternativt Auktoritet Inkasso AB, vilka verkar ha ett uppenbart fult samarbete med Ace.
  Vid avtal av den här typen är huvudregeln att naturaprestation skall utföras först och därefter skall betalning erläggas. I de fall den tjänst som skall utföras är beroende av den andre partens medverkan, har företaget att vid domstol väcka fullgörelsetalan innan det kan avkräva betalning. Ace följer dock inte detta utan överlämnar sina kunder väldigt snabbt till Inkasso.

  Ace utnyttjar de kryphål som finns i den svenska lagstiftningen:

  – kunden stressas och pressas till ett avtal som denne inte kan dra sig ur, eftersom företagare inte har ångerrätt.
  – missnöjda kunder hotas med stämning så fort de yppar minsta missnöje
  – kunder som inte vill betala för något som de inte har fått skickas till Prioritet Inkasso AB, vilka verkar ha ett uppenbart fult samarbete med Ace
  – de kunder som fortsätter att ”bråka” erbjuds förlikning, för att Ace ska slippa stå i rätten och försvara sina fula metoder samt att det är detta som utgör den största inkomstkällan för Ace

  Ett annat företag, som heter Yellow Register Online AB, agerar på exakt samma sätt som Ace. För mer info om Yellow: http://stoppa-yellow.se/

  Ytterligare ett företag har tillkommit bland kunder som känner sig lurade – Proweb.

  Juristjouren

  Juristjouren har inlett ett samarbete med Angela i gruppen, som agerar ”samordnare” av de kunder som sitter fast i detta oskäliga avtal.
  Juristjouren får lite mer än 6000 samtal i månaden varav 300 av dessa är samtal gällande just blufföretag (då inte enbart Ace). Och de är säkra på att det finns ett stort mörkertal.
  Anledningen till det inledda samarbetet är för att Juristjouren har sett att detta är ett stort samhällsproblem och att det är något som behöver åtgärdas.
  Det långsiktiga målet är att få till en lagändring gällande ångerrätt för företagare, det kortsiktiga målet är att varna allmänheten, väcka politiker och myndigheter samt att få bort blufföretag från marknaden.
  Företaget, Ace, hittar ni mer info om på http://www.nordicace.se
  Ingen på Ace har blivit intervjuad av gruppen då gruppen, av förklarliga skäl, inte kan vara opartisk. En intervju kan med fördel göras av en journalist.

  Tips är att även intervjua någon polis på Ekobrottsmyndigheten – http://www.ekobrottsmyndigheten.se

  Den 1 juli 2011 skickade gruppen in en gemensam polisanmälan till
  Åklagarkammaren i Göteborg. I den är det 20 målsäganden och 10 vittnen.

  Enligt Tomas Bergström, ordförande i Stoppa Yellow, så är bedrägerier av denna art något som ökar på den svenska marknaden, det handlar om miljardbelopp.

  Brott mot Brottsbalken – bedrägeri
  Många i gruppen har fått höra att det Ace gör må vara olagligt men att det inte är polisens sak att utreda det då det räknas som civilrättsligt. Faktum är att Ace agerar brottsligt, på gränsen till att det räknas som grov brottslighet. Ace hamnar under rubriceringen försök till bedrägeri och även fullbordat bedrägeri (i de fall där kunden har betalat Ace). Brotten finns i 9 kapitlet i Brottsbalken.

  Nedanstående text är hämtad från http://www.stoppa-yellow.se
  Ex på vilseledanden:
  Att ljuga för någon i syfte att få denna att tacka ja till ett avtal.
  Att slänga uppsägningsbrev, fax eller mail för att låta ett avtal automatiskt förlängas är bedrägeri.

  Är någon av dessa punkter ovan uppfylld blir det bedrägeri, oavsett om man har fått en hemsida eller inte, då det är vilseledandet som är själva bedrägeriet och förmögenhetsöverföringen som fullbordar brottet.
  Har en försäljare ”medelst vilseledande” påverkat en person så att denne tackat ja till ett avtal och denne betalat detta så är det ett bedrägeri. Har denne inte betalat, dvs ”skada” har inte uppstått, så blir det försök till bedrägeri.

  Påståenden som att man är en av ett fåtal utvalda, ska få en hemsida gratis, bli referenskund eller att det är bråttom att tacka ja när ingen av dessa omständigheter föreligger är vilseledande och är därför ett försök till bedrägeri som blir till ett fullbordat bedrägeri när kunden har betalat, dvs ett vilseledande samt en överföring av pengar, vilket är bedrägeri.

  Referenser

  Samarbete äger rum mellan gruppen och följande:

  Juristjouren – VD´n Erik Fors-Andrée, Nadira Winbladh, Stefan Lindberg, Svante Brunnberg tel: 0771-333 444 http://www.juristjouren.se

  Stoppa Yellow – ordförande Tomas Bergström http://www.stoppa-yellow.se

  fd anställd på Ace – ”Alex” (vill vara anonym då Ace har ”jävlats med honom” efter anställningens upphörande)

  Över 50 personer (inkl.vittnen, fd anställd) som sitter fast i avtal eller som har varit fast i avtal med Ace vilka blir fler med tiden…SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*