5 tips: Analog fotografering

Jag fick en förfrågan på min andra blogg om att skriva lite om fotografering med en analog systemkamera. Så här är 5 snabba tips:

1. Använd rätt film.
Köp inte bara en filmrulle på Ica för 49:-. Gå till en riktigt fotobutik, eller klicka in på tex Cyberphoto och kolla deras utbud. På Cyberphoto står det även om filmernas egenskaper. Bilderna ni ser här under är fotade med Fujicolor Superia Reala 100 och just nu sitter Kodak Portra 400 i kameran. (Det blir min första rulle med den filmen, resultat kommer så fort den är framkallad!) Går ni till en fysisk butik kan ni även få hjälp att ladda filmen.

2. ISO/ASA.
På analoga kameror kan du inte ändra ISO hur du vill, den beror på vilken film du använder. Precis som på en digitalkamera ger högre ISO ljusare bilder och mer brus. Se även till att ställa in filmens ISO på kameran, leta efter ASA. På Canon finns en liten ruta i ringen man ställer slutartiden med som anger ASA. Man ändrar genom att lyfta på ringen och vrida på den.

3. Håll koll på ljusmätaren.
Det här var anledningen till att jag plockade upp den analoga kameran. Jag är för lat när jag fotar digitalt och orkar inte använda ljusmätaren. Dels kan man enkelt bara slänga bilden om den blir helgalen, dels fotar jag i RAW så många bilder går att rädda. När du fotar analogt har du inte den lyxen. Exponeringen måste sitta direkt.

4. Framkalla på rätt ställe.
Gå inte till ställen som har 1h expressframkallning för 59:-, gå till riktiga proffsfotolabb. Bor du i Västerås eller i närheten rekommenderar jag Lindkvist Fotolab. Underbar kvalité.
Har du inte ett proffslabb i din stad, framkalla på ett ställe som sköter framkallningen själva, och inte skickar iväg rullarna till Tyskland. Det händer att rullar kommer bort.

5. Använd dina digitala objektiv.
Så länge det är samma fattning på din digitala kamera som på din analoga kan du använda dina objektiv på den, och tvärt om! Har du tex en analog och en digital Canon EOS är det bara att tuta och köra. Båda två har EF-fattning.
Har du däremot en äldre Canon med FD-fattning (tex. AE-1, AV-1, A-1) krävs en adapter emellan för att man ska kunna fästa objektivet på kameran. Jag har en adapter från EF till FD som heter Hartblei Canon (AF)/FD. Den gör att jag kan använda mina FD-optiker på min digitala kamera med EF. Dock använder jag den i princip aldrig.
Jag har för mig att Nikon kört med samma fattning sen typ 60-talet, så där ska det funka utan adapters. Rätta mig om jag har fel.
Tänk dock på att analoga systemkameror är i fullformat, så Canons EFs- och Nikons DX-optiker kommer inte att funka. Och det gör oftast inte autofokusen heller.

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Fotograf MissJeni - Åh, jag vill också fota analogt!SvaraAvsluta

 • julia :> - Åh jag läser fotografisk bild A nu (är snart klar…) och ska testa dubbelexponera en rulle… ska bli sjukt spännande att se resultatet! älskar att va i fotolabbet och framkalla själv med :)SvaraAvsluta

 • anna b - Vart kan man köpa en Hartblei Canon (AF)/FD ?SvaraAvsluta

 • ragnhild - Er storfan av å ta bilder med analoge kameraer! Selv tar jeg bildene med Diana f+ og Olympus Om10. Jeg leverer filmene mine til JapanPhoto, som sender dem til Tyskland. Vet dessverre ikke om noen som framkaller dem selv… Men resultatet er jeg derimot fornøyd med.
  Akkurat nå sitter Fuji Natura 1600 i Olympusen min! :-)SvaraAvsluta

  • Elin Ivemo - Tack! Googla eller fråga runt efter ett labb, gärna proffslabb, som framkallar på plats. Det händer att filmrullar kommer bort när de skickas så långt. Jag jobbade på ett ställe som också skickade filmerna till Tyskland och det var inte jätteovanligt att rullar kom bort. Jag ska testa på Fuji 400h nästa gång jag köper film.SvaraAvsluta

 • F - Hej!
  Jag håller på med ett skolprojekt där vi ska kolla lite på hur man redigerade analogt och jämföra med det digitala för att se vilka möjligheter som vi har i och med den nya tekniken. Har du några kunskaper inom analog retusch? Skulle vara jätteintressant att få veta om du skulle vilja vara villig att berätta lite! :)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*