5 tips: Photoshop/redigering

1. Ritplatta.
Att ha en ritplatta när man redigerar underlättar otroligt mycket. Det är lättare att markera, klona, sudda.. Allt. Man har i princip samma kontroll som med en penna på ett papper.
Vi vänsterhänta har även en extra fördel här, vi kan multitaska ritplattan och musen, vilket är väldigt smidigt!

2. Darken/Lighten
För att förbättra resultatet när man klonar/healar vid retuschering kan man gå på den lilla rullisten ”Mode:” och välja Darken eller Lighten. Ska man ta bort en finne med exempelvis Spot Healing Brush går man in och väljer Lighten. När man sedan klickar för att tar bort finnen kommer endast de ljusa tonerna användas för att täcka över den och resultatet blir mer naturligt.
Det funkar även tvärt om. För att t.e.x ta bort ljust ludd på en svart kavaj väljer man Darken.
Detta trix kan man använda på Spot Healing Brush, Healing Brush och Clone Stamp.

3. Kortkommandon.
Att lära sig Photoshops kortkommandon kan spara massor med tid. Man kan även skapa sina egna kortkommandon till funktioner man använder ofta. Det kan vara skönt att bara klicka ctrl+s (spara) istället för att behöva gå in i menyn och bråka. Man ställer in egna, eller ändrar existerande på Edit -> Keyboard Shortcuts. (Eller knappar kortkommando alt+ctrl+shift+k)

4. Lager lager lager lager.
Jag har sagt det förut: jobba ALLTID i lager! Det underlättar så otroligt mycket när man redigerar. Gör man det kan man enkelt gå tillbaks till alla olika redigeringar man lagt på och ändra om dem i efterhand. Man kan öka och sänka opacitet, man kan ändra blandningsläge, lägga på lite mer röd ton och radera lager som inte längre passar.
Glöm inte heller att göra en bakgrundskopia innan du börjar retuschera!

5. Spar i PSD.
När du äntligen är klar med din bild är det dags att spara den. Eftersom man alltid jobbar i lager (visst?!) ska man spara en PSD-version av bilden. Då är det lätt som en plätt att gå in och redigera om den vid ett senare tillfälle. PSD spar nämligen ner bilden med alla lager kvar, så när du öppnar den igen är det bara att fortsätta där man slutade sist.

(Jag tänkte försöka göra detta till ett återkommande måndagsinlägg. Vad vill ni ha tips om?)

Till toppen|Pinna på Pinterest|Dela på Facebook|Dela på Twitter
 • Lina - krafla - Jättebra tips!SvaraAvsluta

 • Florrie - Jättebra tips! Verkligen!
  Bra ide med att ha photoshoptips/tips varje måndag (för det var väl det som du menade??) och det är kanske bara allmänna tips som du använder varje dag. Om du just har redigerat en bild innan du gör ett blogginlägg kan du ju bara skriva hur du gjorde ;) Själv har jag inte photoshop men jag ska köpa det snart, och jag ska försöka lära mig lite tills dess.
  En grej som jag undrar över är om det går att göra egna vattenstämplar (©stämplar) i photoshop?
  Oj…. lång kommentar det blev… Kram!SvaraAvsluta

 • Anna - Jaaaa, va glad jag blir!!!!! Jag är nyfiken på färger, text hur du får till så fina färger i dina bilder så de ser lite retro ut, tex nedan inlägg PRE-SHOOT: STEFFIE & KRISTOFFER. Hur gör du????SvaraAvsluta

 • Jeanette - Åh det här tycker jag om. Hmm jag ska tänka på saken så återkommer jag:)SvaraAvsluta

 • Johanna - S H O N A L I - Superbra tips! Förutom ritplattan & darken/lighten följer jag allt, ”stör” mig nästan på folk som inte kan kortkommandon haha ;)SvaraAvsluta

 • TIDSTJUVEN - Bra tips! :DSvaraAvsluta

 • Fotoemilia - Grymt bra inlägg! :)SvaraAvsluta

 • Mathilda - Jättebra tips! Otroligt härligt inlägg.SvaraAvsluta

 • Catta - Jättebra tips och superfina bilder du tar !SvaraAvsluta

 • Peters bildmagi - Lysande tips. Tackar :-)SvaraAvsluta

 • Elvira - Bra tips! ;)SvaraAvsluta

 • lottasvenssons - Hej! Undrar vilket webbhotell du har?
  One.com, Binero, Loopia etc?

  Funderar på att flytta min portfolio och blogg till ett eget webbhotell..
  Tack på för hand! :)SvaraAvsluta

 • Linda - Jättebra tips! Skulle vilja att du la ut lite tips hur du vanligtvis brukar redigera dina bilder, alltså om du ska sälja dina bilder till en kund till ex. Menar då hur du redigerar dina bilder så de blir så ljusa och färgrika.

  Hoppas det inte blev jobbigt att läsa, haha :)SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade *

*

*